Görüş Bildir
Haberler
Süleymaniye Camii'nde Restorasyonda Kapıdaki Ayetler Ters Konulmuş: 'Müdahale Etmeme Kararı Aldık'

Süleymaniye Camii'nde Restorasyonda Kapıdaki Ayetler Ters Konulmuş: 'Müdahale Etmeme Kararı Aldık'

Süleymaniye Camii'ndeki restorasyon çalışmalarında kıbleye göre sol harim giriş kapısında kullanılan ayetlerin sıralamasında yanlışlık yapıldığı ortaya çıktı. Hatanın farkında olduklarını söyleyen İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, 'Bunu yapmak için uzun bir zaman gerekiyor. Cami ibadete açıldı. Bunlar çok büyük kapılar, bunları sökmemiz lazım, bunun için de yaklaşık 6 aya yakın bir süre gerekiyor' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'nın aktardığı habere göre, tarihi Yarımada'da bulunan Mimar Sinan'ın 461 yıllık eseri Süleymaniye Camii'nde  yıllar içinde defalarca restorasyon yapıldı. Dikkatli bir restoratör camideki yazılar hakkında yürüttüğü çalışma sırasında hatayı fark etti. Kıbleye göre sol harim giriş kapısında kullanılan ayetlerin sıralamasında yanlışlık yapıldığını belirledi.

Yerleri karıştırılmış

Yerleri karıştırılmış

Kapının üst iki tablasında Sad Suresinin 49'uncu ve 50'nci ayetleri yer alıyor. Ancak tablaların onarımlar sırasında yerlerinin karıştırıldığı ortaya çıktı. Sağ üst tablada Sad suresinin 50'nci ayeti, sol üst tablada ise Sad Suresinin 49'uncu ayeti yer alıyor fakat kapı tablalarındaki diğer örneklerde de olduğu gibi, 50'nci ayetin solda 49'uncu ayetin ise sağda olması gerekiyor.

"Düzeltmek için yaklaşık 6 aya yakın bir süre gerekiyor"

"Düzeltmek için yaklaşık 6 aya yakın bir süre gerekiyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, hatanın farkında olduklarını ifade etti. Sarı, 2007-2013 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmalarında kapıların bu şekilde kalmasına karar verdiklerini ve caminin ibadete açılmasından dolayı hatanın şu anda düzeltilemeyeceğini belirtti. Sarı, 'Tabii biz bahsettiğim 2007-2013 restorasyonlarında bu kapılara müdahalede bulunmadık, sadece temizlik ve vernikleme işlemleri yapıldı. Tabii bunun sağda yer alması gereken ayetin solda, solda yer alması gereken ayetin sağda olduğunu biliyoruz. Fakat tabii restorasyon bittiği için o şekilde kalması gerekiyor. Hatalı olduğunu biliyoruz, fakat bunu yapmak için uzun bir zaman gerekiyor. Camii ibadete açıldı. Bunlar çok büyük kapılar, bunları sökmemiz lazım, bunun için de yaklaşık 6 aya yakın bir süre gerekiyor. Camii ibadete açık olduğu için bu sefer o kapıyı söktüğümüz yeri bir şeyle kapatmamız lazım. Ahşap ya da çelik bir saçla kapatırsak o da çirkin bir görüntü olacak' şeklinde konuştu.

"Müdahale etmeme karar aldık"

"Müdahale etmeme karar aldık"

6 yıl süren restorasyonlar sırasında kapılardaki hatanın neden düzeltilmediğine ilişkin soru üzerine ise Sarı, “Fark edildi ama 'müdahale etmeyelim' diye karar verildi. Restorasyon süresi içinde yapılabilirdi ama müdahale etmeme karar aldık. 'Böyle kalsın' kararı da verilebiliyor. Tabii ki ters olduğu bilinmekte, ilk restorasyonda yapılabilir, düzeltilebilir. Bu da çok kolay verilecek bir karar değil. Bunu şu anda irdeleme aşamasındayız. Eğer bu şekilde bir karar verirsek onu tekrar yapmış, yerine doğru şekilde koymuş oluruz' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
121
93
50
13
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tıntın

İşte din din diye seçtikleriniz, sizin kafir diye kin kustuklarınızdan daha inançsız. Ama siz salaksınız böyle devam, bakara makara ilerler işler.

Atlas

Sultan Süleyman mezarında ters döndü.Mimar Sinan kalfalık eseri için ağlıyor.Ama önemli değil ya zaten kimse okumuyor.Söylemeseniz kimse fark etmezdi.Erdoğan... Devamını Gör

Bozkurt

AKP'liler için İslâm, Tayyip Erdoğan'a taparken perdeleme görevi gören bir araçtan ibarettir.