Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medya Kullanıcıları 'Kendi Wikipedia Sayfanı Oluştur' Tuzağına Düşüyor

Sosyal Medya Kullanıcıları 'Kendi Wikipedia Sayfanı Oluştur' Tuzağına Düşüyor

Enver K.
26.06.2015 - 17:15 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 17:16
İçeriğin Devamı Aşağıda

Son birkaç gündür sosyal medyada moda olan “kendi Wikipedia sayfanı oluştur” uygulamasının bir tuzak olduğu ortaya çıktı. 

Facebook’ta son günlerde sıkça paylaşılan komik ve sahte Wikipedia sayfası hazırlama uygulamasının, özel bilgi ve e-posta adreslerini Almanya’da bir şirketin bilgi havuzuna aktardığı ortaya çıkarıldı.

Sosyal ağlarda bu tür oyunların tuzağına düşmek, tüm kişisel bilgilerimizi bilinmeyen şirketlere aktarmak anlamına geliyor. Bazı uyanık şirketler türlü şakalarla ve oyunlarla kullanıcıların gözünü boyuyor ve ilginç uygulamaların hızla sosyal mecralarda yayılmasını sağlıyor. Böylece kolayca ve fark ettirmeden kişisel bilgilerimizi ele geçiriyorlar. 

'Kendi Wikipedia sayfanı kendin yap' uygulaması da bunlardan bir tanesi. Sahte bir Wikipedia sayfası hazırlamak için kullanılan uygulama, tüm kişisel bilgilerinizin Almanya’da bir şirketin bilgi havuzuna aktarıyor. Aslında “veri madenciliği” olarak da tanımlanabilecek bu uygulama, sadece Türkiye’de değil pek çok ülkede popüler.

“Data mining” (veri madenciliği) adı verilen bu yöntem kullanıcı bilgilerinin genellikle belirli meblağlar karşılığında talep eden şirket ya da kurumlara satılması amacını güdüyor. Bazen bu şirketler bu verileri kendi amaçları için de kullanabiliyorlar.

Kısaca sosyal medya da her eğlenceli oyunun arkasında mutlaka eğlence olmayabiliyor.

Kendi Wikipedia Sayfanı Oluştur Tuzağı Nasıl Silinir?

Günlerdir Facebook haber kaynağımızı süsleyen 'Kendi Wikipedia Sayfanı Oluştur' fırtınası gündeme bomba gibi düştü. Özellikle son günlerde sosyal medya hesaplarından sıkça paylaşılan ve moda haline gelen uygulamanın bir tuzak olduğu ortaya çıktı. Çeşitli bilgilerimize ulaşmasına izin verdiğimiz uygulamadan nasıl kurtulunacağını aşağıdaki bilgilerden yararlanarak kurtulabilirsiniz.

Öncelikle Facebook sayfamızın sağ üst köşesindeki menüden Ayarlar kısmına giriyoruz.

Ayarlar kısmına geldikten sonra soldaki menüden Uygulamalar sekmesine tıklıyoruz. Burada karşımıza bilgilerimize erişmesine izin verdiğimiz uygulamalar geliyor. Bu uygulamalar tamamen bizlerin verdiği izinler doğrultusunda listeleniyor ve her birinin sizden erişmeyi istediği bilgiler farklı olabiliyor. Buradan 'Eğlenceli Vikipedi' uygulamasını bularak üzerine geliyoruz ve çarpı işaretine basıyoruz.

Daha sonra karşımıza yukarıda görmüş olduğunuz ekran geliyor. Sağ tarafta ise izin verdiğiniz uygulamalar var. 'Eğlenceli Vikipedi' uygulamasının bir an önce kaldırmaya bakalım. Burada Kaldırişlemini yaptıktan sonra uygulamanın sizin verilerinize ulaşması kısıtlanacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın