Görüş Bildir
Haberler
Son Dönemlerde Tavsiyesine Sık Sık İhtiyaç Duyduğumuz İlişki Danışmanlarından 25 İtiraf

Son Dönemlerde Tavsiyesine Sık Sık İhtiyaç Duyduğumuz İlişki Danışmanlarından 25 İtiraf

Rinascita
31.08.2017 - 17:49

İlişki danışmanlarının birbirinden sert, bir o kadar da haklı itiraflarını sizler için Buzzfeed'den derledik.

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/annaborges/c...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Bizler hakim değiliz, terapi dediğiniz de mahkeme salonu değil.

Biz neyin doğru, neyin yanlış olduğunu söylemek için orada değiliz. Bizim amacımız ilişki içerisinde saygılı ve tatmin edici duygular beslemenizi sağlamaya çalışmak. Dolayısıyla partnerler karşılıklı mutlu olabilirler.

2. Çiftlere ayrılıp ayrılmamaları gerektiğini söylemeyiz.

Çok nadiren çiftlere önerilerde bulunuruz. Tehlikeli bir durum olmadıkça, bizim işimiz doğru zamanlarda zor sorular sormaktır. Böylece bireyler kendi çıkarımlarını kendileri yapabilirler. 

3. Çiftlerin bize gelmelerinin en yaygın nedeni yaşadıkları 'iletişim problemleri' oluyor. Bu da herkes için başka anlama geliyor.

İnsanların dinlenmeye, duyulmaya ihtiyacı vardır ve bunun için de kendilerine bir alan yaratmaya ihtiyaçları vardır. Kendilerini ifade etmeye ihtiyaç duyarlar. 

4. Bizim işimiz insanları değiştirmek değildir.

Açıkçası müşteriler hem nasıl daha iyi bir iletişim kurabileceklerini hem de birbirlerini nasıl daha iyi anlamaları gerektiğini öğrenirler. Bunun yanı sıra sağlıklı ve destekleyici olmayı da öğrenirler. Fakat karakter farklılıkları, amaçlar, değerler ve inançlar arasında çatışmalar varsa bunların hiçbirini değiştiremeyiz. Bizler insanlara yalnızca problemin ne olduğunu anlamalarına ve nasıl çözebileceklerini bulmalarına yardımcı oluruz. 

5. İlişkide bir taraf problemli değildir, genel olarak ilişki içerisinde iki taraf da problemlidir.

Mesela amonyak ve çamaşır suyunu düşünün. İkisinin de ayrı ayrı işlevleri var. Fakat bir araya geldiklerinde zehirli ve tehlikeli oluyorlar. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Fakat bazen taraflardan biri ilişkide yaşanan birçok problemin en önemli kaynağı olabilir.

6. Fakat bazen taraflardan biri ilişkide yaşanan birçok problemin en önemli kaynağı olabilir.

Bazen öyle çiftler görüyoruz ki, taraflardan biri her şeyi çoktan gözden geçirmiş ve ayrılmaya hazır oluyor. Bazen taraflardan biri fazlasıyla hırçın ve iş birliğe yanaşmayan bir karakter sergiliyor. Ve bazen kötü muameleler görüyoruz. 

Bu şekilde çift terapisi, bireysel tedaviye açılan bir kapı olabiliyor. Çünkü taraflardan birinin sorunları konusunda ciddi bir tedavi görmesi gerekebiliyor. Öfke, öz güven eksikliği, kıskançlık ve madde bağımlılığı sorunları olabiliyor.

7. Bazen çiftlerden biri eski sevgisini kaybeder. Ama asıl problem bu değildir.

Bunun uzun süreli ilişkilerde zaman zaman olmasını bekleriz. Aşk, yalnızca bir his değildir. Aynı zamanda yapılması gereken bir seçimdir. Çiftlerden birinin sevgisi tükenirse, bu durum aralarındaki bağa odaklanmaları gerektiğini gösteren bir işarettir. Zaman içerisinde sevgilerini artık hissedemeyen çok çift görüyoruz. 

8. Eğer terapiye gelirseniz, ilişkinin problemlerinde ne gibi bir etkiniz olduğunu konuşmaya hazır olmanız gerektiğini bilmelisiniz.

İnsanların olumsuz taraflarıyla yüzleşmesi korkutucudur. Fakat hiç kimse mükemmel değildir ve bizim işimiz bunu anlamanızı sağlamaktır. 

9. Birçok insan ilişkilerinde problemler olduğunda, terapiye gelmek için son raddeye gelmeyi beklerler. Ki bu da hiç doğru değildir.

Ayağınız kırılsa, doktora gitmeden bir hafta geçiremezsiniz. Peki ilişkinizde problem yaşadığınızda neden bekliyorsunuz? Bunun yerine sorunlar başlar başlamaz hemen harekete geçin. Problemler daha fazla büyümeden önce önleminizi alın ve çözüme odaklanın. 

10. Bazen çiftler seanslar sırasında ayrılırlar.

Bunun her ne kadar tuhaf olduğunu düşünsek de, bazen yeniden barışırlar ve bizi arayıp hemen bir randevu daha alırlar. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Bizler de insanız. Dolayısıyla müşteriler sorumluluk kabul etmediklerinde, otoritemize meydan okuduklarında ve kaba davrandıklarında kötü hissediyoruz.

Duymak istemediğiniz şeyleri söylediğimiz zaman, savunmaya geçmeniz ve geri tepmeniz normal... Bunu anlayabiliyoruz. Fakat bu müşterilerin bizimle tartışmasının, sözümüzü kesmelerinin, gözlemlerimizi hiçe saymalarının sinir bozucu olmadığı anlamına gelmez. 

12. Hastalarımız tartışmaya başladıklarında ve öfkelerini ortaya döktüklerinde adeta çapraz ateşte kalıyoruz.

12. Hastalarımız tartışmaya başladıklarında ve öfkelerini ortaya döktüklerinde adeta çapraz ateşte kalıyoruz.

Bazı çiftler hislerini birbirlerine karşı yöneltme konusunda başarılı değillerdir. Dolayısıyla bu hisleri direkt olarak bize yönlendirirler. Hiç güzel bir his değil, aksine berbat bir his. Fakat sonunda duygularını kime ve nasıl yöneltmelerini gerektiğini anlatır, durumu çözeriz.

13. Bazen müşterilerimizden hoşlanmayız. Neyse ki bu durum çok nadir başımıza geliyor.

Arada bir birçok nedenden ötürü uğraşması çok zor olan müşterilerle karşılaşırız. Sorumluluk kabul etmezler. Sürekli partnerlerini suçlarlar. Bizleri suçlarlar. Çok büyük bir egoları vardır. Kaba davranırlar. Neyse ki, birçoğumuz müşterilerimizle pozitif ilişkiler kurabiliyoruz. Bu konuda çok şanslıyız. 

14. Terapiye ihtiyaç duymak, bir hata belirtisi veya ayrılmanız gerektiğini gösteren bir işaret değildir.

Birçok insan 'Tamam, eğer işler yolunda gitmezse terapiye ihtiyaç duyarız. Belki de direkt olarak ayrılmalıyız.' şeklinde düşünür. Hepsi bu da değildir. Biraz profesyonel yardım almak, utanılacak bir şey değildir. 

Bunun yerine olaya şu şekilde yaklaşın. Çiftlerin beraber danışmana gitmesi, belli noktada kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Belli bir noktada çok daha iyi hissetmenizi sağlar. Hayatınız ve ilişkinizle ilgili sorumluluk almak iyi bir şeydir.

15. Hatta işin özü, ilişki içerisindeki çatışmalar kötü bir şey değildir. Çift olarak terapiye katıldığınızda partnerinizi daha iyi anlamak ve birbirinizi daha iyi tanımak için bir şansınız olur.

Her ilişkide çatışmalar olur. Bu normaldir. Ve bu çatışmalarla bir uzman yardımıyla baş ederseniz, şimdiye kadar aklınıza bile gelmeyen birçok şey öğrenirsiniz. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Hastamızı kovmayız veya kayıp vak'a olarak değerlendirmeyiz. Ama oldukları yerde saymak yerine, öncelikle bireysel terapi öneririz.

Bazı hastalar gerçekten ilerleme kaydediyorlar. Çünkü aynı düşünceye ve davranışa takılıp kalıyorlar ve desteği reddediyorlar. Biz 'Yardım edemeyiz.' demeyiz ama 'Eğer seni bu davranıştan vazgeçiremiyorsak, senin için doğru terapist olmayabilirim.' veya 'Çift terapisi için doğru zaman olduğunu sanmıyorum.' diyebiliriz. 

17. Hastalarımız 'Sence başarabilir miyiz?' diye sorduğunda cevap vermeyiz.

Bazen ilişkinin biteceğine dair hislerimiz olur. Fakat sonuçta geleceği görmüyoruz ve her şey hastalarımızın iş birliğine ne kadar hazır olduklarına da bağlı.

18. Aynı durum 'Daha önce böyle bir şey gördünüz mü?' veya 'Gördükleriniz arasında en kötü biz miyiz?' soruları için de geçerlidir.

Sorun şu ki, bu tarz sorular için cevaplar yoktur. Hastalarımızın sorunlarını karşılaştırmak, elma ile portakalı karşılaştırmak gibidir. Ve 'en kötü' dediğiniz, öznel bir kavramdır.

19. Yalnızca terapiye gitmek bütün sorunları çözmez. Aynı zamanda aktif bir şekilde katılımcı olmanız gerekir.

İnsanlar yalnızca terapiste gitmeyi ve sonrasında her şeyin kendiliğinden düzelmesini beklerler. Egonuzu geride bırakmalısınız. Gelin ve mütevazi olun. Sürece güvenin, öğrenmeye ve gelişmeye hevesli olun. Bunları yapmayacaksanız da boşuna kendinizi yormayın.

20. Yıllardır devam eden derin problemler yaşıyorsanız, bunların hemen bir çırpıda düzelmesini beklemeyin.

Bazı insanların sırtında yıllardır yük olan sorunlar vardır. Kötü alışkanlıklar, bırakılması zor davranışlar... Bütün bunlar fazlasıyla insani ama üstünde çalışılması gereken, zaman alan şeylerdir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Tam tersine bazı insanların da sorunları ufacık tavsiyelerle düzelir. Dolayısıyla terapide çok zaman harcamaları gerekmez.

Bazen bütün çiftlerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için bir ara bulucuya ihtiyaçları vardır. Veya gündeme getirmekten çekindikleri konuları konuşabilecekleri güvenli bir yere ihtiyaç duyarlar.

22. İlişki terapisti olmak, harika giden ilişkiler yaşamak anlamına gelmez.

İnsanlar genellikle ilişkilerimizin ve evliliklerimizin harika olduğunu düşünürler. Fakat aslına baktığınızda biz yalnızca problemleri daha iyi anlamak ve bunlarla baş edebilmek için gereken bilgiye sahibiz. Bunları uygulamak kolay mı oluyor peki? Tartışılır. 

23. Hastalarımıza öğrettiğimiz en değerli şeylerden biri de ilişkilerinde minnettarlık ve iş birliği yapmanın küçük yollarıdır.

Bir ilişkinin değişimini istiyorsanız, bunu bir diyet gibi geçici değil hayat tarzı gibi kalıcı düşünmelisiniz. Terapi demek, birkaç ödeve çalışmak ve alıştırmalar yapmak demek değildir. Bu, tamamen hayat tarzını değiştirmek demektir. 

24. Açıkçası iş bazen gereğinden fazla yorucu ve bunaltıcı olabilir.

İnsanların ne kadar acı çektiğini görmek gerçekten çok zordur. Yalnızca bu da değil; bu insanlar acı içindeyken onlara yardımcı olabilmek adına çok uğraşırsın. Çoğu zaman cevaplar o kadar da kolay değildir. 

25. Fakat günün sonunda çiftlerin daha mutlu ve sağlıklı ilişkiler için beraber veya ayrı ayrı çabaladıklarını görmek fazlasıyla tatmin edicidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
39
8
5
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın