Görüş Bildir
Haberler
Sabiha Gökçen'deki Kazaya İlişkin Ön Rapor Hazırlandı: 'İnişten 6 Dakika Önce Uçağa Yıldırım Düştü'

Sabiha Gökçen'deki Kazaya İlişkin Ön Rapor Hazırlandı: 'İnişten 6 Dakika Önce Uçağa Yıldırım Düştü'

Ulaş
11.03.2020 - 19:12

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 3 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin ön rapor hazırlandı. Raporda, inişten 6 dakika önce uçağa yıldırım düştüğü ve pilotların oluşabilecek herhangi bir teknik problem acilen iniş yapmak istediği belirtildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, savcılığa ulaşan ön raporda 'Ses kayıtlarına göre inişten yaklaşık 6 dakika önce uçağa düşen yıldırım sebebiyle hava aracında herhangi bir sorun olma ihtimali nedeniyle pilotlardaki stresin arttığı ve bir an önce iniş yapılmak istendiği belirlenmiştir' denildi.

'Pist sonuna kadar fren yapılarak devam edilmiş...'

'Pist sonuna kadar fren yapılarak devam edilmiş...'

Raporda ayrıca 'Taksi yolu civarında manuel frenleme yapılmadığından 6 saniye boyunca hava aracının hızında yavaşlama yönünde değişiklik meydana gelmemiş; hemen akabinde ivedilikle frenleme başlatılmış, pist sonuna kadar bu şekilde devam edilmiştir' ifadesine yer verildi.

İkinci pilot Türkçe bilmediği halde kule uyarıları sadece Türkçe yapılmış.

İkinci pilot Türkçe bilmediği halde kule uyarıları sadece Türkçe yapılmış.

Raporda Operasyonel Uçuş Planı'nın Kaptan Pilot Mahmut Arslan tarafından imzalandığı, uçak ile kule arasında yapılan telsiz görüşmesine göre önceki iki uçağın pas geçtiği anlatıldı. Önceki uçaklardan birinin 600 feet altında 37 knot arka rüzgar bilgisini kuleye, verdiğinin anlatıldığı raporda, kulenin de bu bilgiyi kaza yapan uçağa Türkçe olarak verdiği fakat ikinci pilotun Hollanda vatandaşı olması ve Türkçe bilmemesi sebebiyle bu bilgiyi anlamadığına yer verildi. Ayrıca son telsiz görüşmesinde İngilizce olarak 270 dereceden 22 knot rüzgar bilgisi verilip iniş serbest bilgisi verildiği, uçağın pist başına indiği ve inişi takiben speedbrake (hız freni) ve autobrake'i (otomatik fren) otomatik olarak kullandığı ve thrust reverser'ları (ters itme) manuel olarak açıldığına yer verildi.

Bazı mağdurlar, kaza sonrasında 'üzerine ölü etiketi konulduğu' gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
25
8
6
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Eski_id

hamdolsun kuleye dil bilen adam koymuşlar, ya tükçe de bilmeseydi

Tunç Gözden

bazen bir gunah kecisi gerekir.

Hasan Balcı

pilotu en son içeri atmışlardı galiba yazık adama ya. yıldırım çarptığı halde iniş yapmasa ve uçak düşse daha mı iyi olacaktı anlamıyorum

Minister of Magic

Yıldırımdan etkilenmez uçaklar. Adama neyi yazık suçu varsa ki var gibi gözüküyor cezasını çekicek 3 kişi öldü.