Görüş Bildir
Haberler
Premier Lig Yayın Gelirlerinde Ürkütücü Rakamlar

Premier Lig Yayın Gelirlerinde Ürkütücü Rakamlar

Batuhan
06.02.2015 - 10:36

Dünyada yayın gelirleri amiyane tabirle almış başını gidiyor. Peki Premier Lig'de durum ne?

2016’ya kadar Premier Lig’in Birleşik Krallık yayın haklarının önemli bir kısmını elinde bulunduran SKY, 2016-19 yılları için yapılacak müzayedede kesenin ağzını açmak zorunda. Zira bu sefer BT Sport dışında Amerika kökenli Discovery Communications ve Katarlıların sahip olduğu beIN Sports gibi önemli katılımcılar var.

SKY ve BT birlikte 2013-16 sezonları için 3.018 Milyar Pound ödemeyi kabul etmişti ancak bu rakam diğer katılımcıların da açık artırmaya girmesiyle 4 milyara çıkabilir.

Sky kaybedecek mi?

Bu muhtemel. Şu anki anlaşmaya göre SKY sezonluk yedi paketle satılan 154 maçın 116’sını ve BT de geri kalan 38 maçı canlı yayınlama hakkına sahip. 2016-19 sezonları için yapılacak müzayedede de daha fazla maç yayınıyla birlikte toplam yedi paket olacak; 5 pakette sezonluk 28’er maç ve 2 pakette de 14’er maç. Yaklaşık bir düzine ekstra maç da cuma akşamları yayınlanacak. Herhangi bir yayıncı kuruluş sezonluk maksimum 126 maç yayınlama hakkına sahip olacak – bir başka deyişle 4 büyük paket ve 1 küçük paket. Bu şu an SKY’ın elinde bulunan bir şey ve bunu kaybetmek istemiyorlar. Muhtemelen 2013-16 yılları için ödedikleri 2.28 milyar Pound’tan daha fazla ödemeyi kabul edeceklerdir.

Başka bir kuruluş kesenin ağzını açıp SKY’ın aslan payına göz dikebilir. BT 2015-16 sezonundan başlamak üzere 3 yıl süre için Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi yayın haklarını 897 Milyon Pound karşılığında satın aldı ve şu anki 38 maçlık Premier Lig yayın hakkını da kaybetmek istemediği için onların da sağlam bir teklif yapmaları muhtemel. Şuan bilemediğimiz tek şey Discovery ve ve beIN Sports’un rekor bir teklifle girip girmeyeceği. Piyasayı alt üst edebilirler.

Discovery Communications

Discovery, yayın hayatına 1980’te bir belgesel kanalıyla başlangıç yapan Amerika kökenli bir medya kuruluşu. Şu an çok zenginler ve Eurosport’ta da büyük hisselere sahipler. Eğer yayın haklarını alabilirlerse maçları daha önce hiç Premier Lig maçı yayınlamamış British Eurosport’ta yayınlayacaklar.

2016-17 sezonundan sonra Premier Lig’i izlemek daha mı pahalı olacak?

Muhtemelen SKY ve BT, hakları şu anki anlaşmada olduğu gibi paylaşacak ve izleyiciliere ücrette herhangi bir artış yansıtılmayacak. Ama bir üçüncü veya dördüncü kuruluşun hakları alması söz konusu olursa durum değişebilir ve ücretlerde artış olabilir. SKY birçok maçın yayın hakkını kaybetmesi durumunda müşterilerini tutmak için ücretlendirmede indirime de gidebilir.

Kulüpler daha çok kazanacak mı?

Kesinlikle. 2013-16 sezonları için oluşan havuz 5.5 Milyar Pound’tu ve bunun 3.018 Milyarı Britanyadaki yayın haklarından ve 2.23 Milyarı da yabancı ülkelere satılan yayın haklarıyla beraber maç özeti hakları ve maçların mobil ortamda da izlenmesi için olan mobil haklardan geliyor. 2016-19 sezonları havuzunun ise 7 Milyar Poundu bulması bekleniyor. Bu durumda kulüplerin yayın haklarından olan gelirleri de artacak.

Kaynak : Dailymail

Kaynak: http://tr.eurosport.com/futbol/ingilt...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0