Görüş Bildir
Haberler
Polis, Bulaşıkçı, Böcek İlaçlayıcısı! Ünlü Yazarların Asıl Mesleklerini Duyunca Çok Şaşıracaksınız!

etiket Polis, Bulaşıkçı, Böcek İlaçlayıcısı! Ünlü Yazarların Asıl Mesleklerini Duyunca Çok Şaşıracaksınız!

Buket Gündoğmuş
22.07.2019 - 18:08 Son Güncelleme: 16.02.2022 - 13:13

Sadece yazarlıkla geçinilmiyordu tabii ki. Ya da yazar olana kadar devam ettikleri bambaşka işleri de vardı onların. İşte yazarların birbirinden ilginç meslekleri.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Franz Kafka-Sigorta Memuru

1. Franz Kafka-Sigorta Memuru

20. yüzyılın en önemli yazar ve anlatıcılarından Kafka’nın eserleri, belirli bir döneme ya da çağa atfedilmez. Onun eserleri, birçok klasik yazarınki gibi zamanlar üstüdür. Erken yıllarında para almadan hukuk doktorluğu yapar. Kafka ayrıca bir sigorta firmasında da dokuz ay boyunca çalışır.

Kafka’nın ekmeğini kazandığı işinde karşılaştığı bürokratik hiyerarşi “Dava” adlı kitabına yansıdı.

2. Fyodor Dostoyevski-Mühendis

2. Fyodor Dostoyevski-Mühendis

Ailesi Dostoyevski’nin mühendis olmasını çok istiyordu. Mühendislik Enstitüsü’nde eğitim görürken anne ve babasını kaybedince okulu bırakmadı ve hayatını mühendislikten kazandı. İlk kitabı “İnsancıklar” ile de yazarlığa giriş yaptı.

3. Yaşar Kemal-Irgat Katipliği

3. Yaşar Kemal-Irgat Katipliği

Türk edebiyatının dev ismi, büyük şehirlerden evvel Anadolu’da yaşamış bir yazardır. Edebiyat dünyasına atılmadan önce kütüphanecilik, ırgat kâtipliği, traktör şoförlüğü gibi çeşitli işlerde çalışır. Eserlerine sıklıkla konu alan Çukurova bölgesi ve yarattığı kimi karakterleri de bu işlerde çalışan insanlardan oluşturur.

4. Agatha Cristie-Eczacı

4. Agatha Cristie-Eczacı

Polisiye edebiyatının en başarılı isimlerinden biri olan Christie, Birinci Dünya Savaşı dönemlerinde askeri eczanede çalışır. Savaş sonrası dönemde de eczacılığı sürdüren yazar, bu yıllarını “Hercule Poirot” adlı eseriyle de kitaplaştırır.

5. Arthur Conan Doyle-Doktor

5. Arthur Conan Doyle-Doktor

Sherlock Holmes karakterinin yaratıcısı yazar, pratisyen hekimdi. 

1876’dan 1881’e kadar Edinburgh Üniversitesi’nde tıp okuyan Doyle, öğreniminin ardından Batı Afrika’da gemi hekimi olarak çalıştı. 1882’de İngiltere’ye dönerek kendi muayenesini açtı ve hastalardan kalan zamanda kendi hikayelerini yazdı. İlk romanı The Mystery Of Cloomber’ı tamamlasa da yayınlanmadı ve bir Sherlock Holmes hikayesi olan Kızıl Dosya1887’de yayımlanınca yazarlık kariyeri başladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Oğuz Atay-Öğretim Üyesi

6. Oğuz Atay-Öğretim Üyesi

‘’Tutunamayanlar’’ın yazarı Oğuz Atay, 1957’de İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirir ve şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İnşaat bölümünde öğretim üyeliği yapar. Akademik kariyeri ilerleyen Atay, 1975’e geldiğimizde karşımıza bir doçent olarak çıkar. Hatta ‘’Topografya’’ adlı bir mesleki kitap da yazar.

7. George Orwell-Polis

7. George Orwell-Polis

Daha 19 yaşında Burma’da polis teşkilatına katılır George Orwell. Ülkenin çeşitli bölgelerinde görev yapar. Polislik döneminde şahit olduğu acımasız uygulamalar, emperyalizme karşı geliştirdiği derin öfkeye katkıda bulunmuştur. Bunun sonucu olarak yazarlık kariyerine başlamıştır. Bunun yanı sıra İkinci Dünya Savaşı döneminde BBC’de çalışır, hatta daha sonra savaş muhabirliği de yapar.

8. Jack London-İstridye Avcısı

8. Jack London-İstridye Avcısı

On parmağında on marifet olan yazar Jack London aslında birçok işte çalışmış. London, genç yaşta San Francisco’daki istiridye çiftliklerinden istiridye çalarak onları Oakland’deki pazarlara satmaya başlamış. Bir gün teknesi onarılamayacak derecede zarar görünce California Fish Patrol’da işe girdi ve 1896’da Oakland’de liseye başlayana kadar Pasifik’te avcılık yapmış. Edebiyata merak salıp kütüphanelerde kaybolurken konserve fabrikası ve Hint keneviri değirmeninde çalışır. Adeta her işin elinden geldiği London, bekçilik ve cam temizleyici olarak da geçimini sağlar.

9. William S. Burroughs-Böcek İlaçlayıcısı

9. William S. Burroughs-Böcek İlaçlayıcısı

Amerikan Ordusunda yer alan Burroughs, 1942’de psikiyatrik sorunlarından ötürü ordudan çıkarılmış. Chicago’ya dönmek zorunda kalan yazar, burada böcek ilaçlayıcısı olarak çalışmaya başlamış. Dahası çok da sevmiş yeni mesleğini. 1970’te yayınlanan ‘Exterminatör’ adlı öykü kitabının ilham kaynağını da bu deneyimlerden aldığı söylenir.

10. Gabriel Garcia Marquez-Gazeteci

10. Gabriel Garcia Marquez-Gazeteci

Nobel Edebiyat Ödüllü, Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez; uzun yıllar gazetecilik yapmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Cemal Süreya-Vergi Dairesi Memuru

11. Cemal Süreya-Vergi Dairesi Memuru

İkinci Yeni’nin önemli isimlerinden Cemal Süreya da sanmayın ki tüm ömrünü bir şair olarak geçirir. Siyasal Bilgiler’den mezun olunca Eskişehir Vergi Dairesi’nde stajyerlik yapmaya başlar. Sonraki yıl Maliye Müfettiş Muavini olarak İstanbul’a atanır.

12. Nazım Hikmet-Deniz Subayı

12. Nazım Hikmet-Deniz Subayı

Dünyanın en büyük yazarlarından Nazım Hikmet, erken yıllarda bir deniz subayıdır. 1920’nin sonlarında Kurtuluş Savaşı’na katılmak için Anadolu’ya giden Nazım, bir süre Bolu’da Türkçe öğretmenliği yapar.

13. Ahmet Hamdi Tanpınar-Milletvekili

13. Ahmet Hamdi Tanpınar-Milletvekili

Lise, enstitü, üniversite gibi çeşitli eğitim kurumlarında edebiyat, sanat, estetik ve mitoloji öğretmenliği yapar. İlerleyen yıllarında ise Maraş'tan milletvekili seçilir.

14. Orhan Veli-Ptt Memuru

14. Orhan Veli-Ptt Memuru

‘’Garip’’ şiir akımının baş mimarı Orhan Veli, yazarlık öncesi memuriyet hayatına atılan yazarlardandır. PTT Genel Müdürlüğü’nde başladığı iş hayatını, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Tercüme Bürosu’nda sürdürür.

15. Azra Kohen-Psikolog

15. Azra Kohen-Psikolog

Fi Çi Pi serisi ile tanınan yazar aslında bir psikolog. Psikoloji alanındaki tecrübelerini ve kurgusunu bizlere aktarmak için yazarlık kariyerine başlamış.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. John Steinbeck-Tur Rehberliği

16. John Steinbeck-Tur Rehberliği

Gazap Üzümleri, Faerler ve İnsanlar gibi kitaplarıyla tanıdığımız ünlü yazar; 1928 yılında eşiyle çalışana dek Tur Rehberliği ve Hademelik yapmış. Daha sonra eşiyle birlikte plastik manken işine de girmiş.

17. Haruki Murakami-Bar İşletmecisi

17. Haruki Murakami-Bar İşletmecisi

Murakami yazar olmadan önce eşi ile birlikte Peter Cat adlı bir caz barı işletmiş. Hatta 'Rüzgarın Şarkısını Dinle' kitabını da bu barın mutfağında geceleri yazmış.

18. Harper Lee-Hava Yolu Bilet Temsilcisi

18. Harper Lee-Hava Yolu Bilet Temsilcisi

Bir süre sonra bu mesleği yapıp daha sonra arkadaşlarından para aldıktan sonra işini bırakmış ve ilk kitabını çıkarmış. İşte o kitap ise onu tüm dünyaya tanıtan “Bülbülü Öldürmek”...

19. Halikarnas Balıkçısı-Turist Rehberi

19. Halikarnas Balıkçısı-Turist Rehberi

Türk Edebiyatı onu Halikarnas Balıkçısı olarak tanıdı. Cevat Şakir Kabaağaçlı yazdığı bir yazı nedeniyle üç yıl boyunca Bodrum’a sürüldü. Sürgün sırasında Bodrum’dan etkilenen yazar, cezası bittikten sonra da Bodrum’da kaldı ve 25 yıl burada yaşadı. Adını Bodrum’un antik adı olan Halikarnas’tan aldı. Daha sonra çocuklarının eğitimi için İzmir’e taşınan Kabaağaçlı, burada yazarlığını sürdürürken, turist rehberliği yaptı ve rehberlik kursları verdi.

20. John Grisham-Avukat

20. John Grisham-Avukat

Grisham gün içinde avukatlık mesleğini icra ederken bir yandan da romanı Time to Kill’i (Öldürme Zamanı) yazmak için her sabah saat 5.00’te kalkardı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

21. Aziz Nesin-Bakkallık, Gazetecilik

21. Aziz Nesin-Bakkallık, Gazetecilik

Ankara Harp Okulu’nu bitirdikten sonra asteğmen rütbesiyle orduya katıldı. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görev yaptı. Üsteğmen rütbesindeyken “görev ve yetkisini kötüye kullandığı” suçlamasıyla askerlikten uzaklaştırıldı. Askerlikten ayrılmasının ardından bir süre Nuruosmaniye’de bakkallık, muhasiplik gibi işler yaptı. 1945 yılında ise gazeteciliğe başladı.

22. J. D. Salinger-Eğlence Direktörü

22. J. D. Salinger-Eğlence Direktörü

Ünlü yazar lüks bir İsveç yolcu gemisinin eğlence direktörüymüş.

1941’de Karayipler’e giden lüks bir gemide faaliyet müdürü olarak işe başladı. Aynı yıl The New Yorker için “Slight Rebellion Off Madison” isimli kısa öyküyü yazdı fakat öykü yayınlanamadan Pearl Harbor saldırısı oldu ve askere alınarak Normandy’e gönderildi. Paris’te Ernest Hemingway’le tanışması Salinger’ın yazma kariyerinde epey etkili oldu. 1946’da ABD’ye geri döndükten sonra, The New Yorker’a yazdığı kısa hikayesi yayınlandıktan sonra romanı üzerine çalışmaya başladı. 1951’de Holden Cauldfield’in başkahraman olduğu Çavdar Tarlasında Çocuklar yayınlandı.

23. Vladimir Nabokov-Küratör

23. Vladimir Nabokov-Küratör

'Lolita' kitabı ile tanıdığımız Nabokov, Wellesey ve Harvard üniversitelerinde aldığı eğitimler sonrası Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi’nde küratör olarak çalışmış. Kelebekler ve güveler hakkında daha kapsamlı incelemeler yapmak için her yaz ülkesini dolaşan bir böcekbilimciydi aynı zamanda. Yazık ki bu konuda pek kıymeti bilinmemiş Nabokov’un. Zira kelebek evrimi konusunda ki teorisi 2011’de DNA analizleriyle kanıtlanmış büyük yazarın. Lolita’nın kapağında ki kelebek figürünü hatırladınız mı?

24. Orhan Kemal-Bulaşıkçı

24. Orhan Kemal-Bulaşıkçı

1931’de babasının siyasal nedenlerle Suriye’ye yerleşmesi üzerine orta öğretimini yarıda bırakarak gittiği Suriye’de bulaşıkçılık ve matbaa işçiliği yaptı. Daha sonra Türkiye’ye geri dönerek Adana’da çırçır fabrikasında çalıştı.

25. Hasan Ali Toptaş-Minibüs Muavini

25. Hasan Ali Toptaş-Minibüs Muavini

Hasan Ali Toptaş’ın babası minibüs şoförüydü. Hasan Ali’yse liseyi bitirene kadar, okuldan arta kalan zamanlarında babasının yanında minibüs muavinliği yapmış. Bu yıllarda ki deneyimleri 1993’te yayınlanan ‘Sonsuzluğa Nokta’ romanına da ilham kaynağı olmuş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

26. Charles Dickens-Fabrika İşçisi

26. Charles Dickens-Fabrika İşçisi

Dickens çok erken yaşta kaybeder babasını. Babasının vefatının ardından da daha 12 yaşındayken fabrikalarda çocuk işçi olarak çalışmak zorunda kalır. Burada çalıştığı zamanlar boyunca kendisine yardımcı olan Bob Fagin adlı iş arkadaşından, ikinci kitabı ‘Oliver Twist’te sıkça bahseder yazar. Fabrika işçiliği zamanlardan sonra ise; hukuk bürolarında çalışmış ve gazetecilik yapmış.

27. Stephen King-Öğretmen

27. Stephen King-Öğretmen

Korku ve gerilim türünün usta yazarlarından Stephen King liselerde öğretmenlik yapmak için bir sertifika edinmişti fakat hemen iş bulamayınca bir süre kısa öykülerini satarak geçirdi. Nihayet öğretmenliğe başladıktan sonra da bu alışkanlığını sürdürerek geceleri yazdı. Zaten dikkatleri ilk çekişi de bir okul balosu sahnesi barındıran 'Carrie' adlı romanıyla olmuştu.

28. James Joyce-Sinema Operatörlüğü

28. James Joyce-Sinema Operatörlüğü

Yine on parmağında on marifet olan bir yazar, James Joyce. Türlü işlerde de çalışmış. James, tıp eğitimi almış ama İtalya ve Hırvatistan’da şarkıcı piyanist olarak çalışmış. Sonrasındaysa İngilizce öğretmenliği yaptığı bir aralık olmuş. Daha sonra eşi olacak olan Nora Bamacle ile Dublin’in ilk sineması ‘The Volta’yı İrlanda’ya gitmiş ve sinema operatörü olarak hayatına devam etmiş. Dublin’de sinema işini batırır ama yazdığı kısa öykülerle ‘Dublinler’i yayınlar burada.

29. Mehmet Akif Ersoy- Veteriner

29. Mehmet Akif Ersoy- Veteriner

İstiklal Marşı'mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un asıl mesleği ise veterinerlik. Kendisi ayrıca öğretmenlik de yapmıştır.

30. George RR Martin-Öğretmen

30. George RR Martin-Öğretmen

Game of Thrones’un yazarı George RR Martin, en önemli eserlerini öğretmenlik yaparken hazırlamaya başlamış. Bir arkadaşının trajik ölümü üzerine yazmaya odaklanmak için istifa etmiş. Game of Thrones’u ortaya çıkarmak için ise tam 19 yılını vermesi gerekmiş.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

31. Edip Cansever-Antikacı

31. Edip Cansever-Antikacı

İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra Yüksek Ticaret Okulu’na girdi fakat buradaki öğrenimini yarıda bıraktı. 1950’den 1976’ya kadar Kapalıçarşı’daki babadan kalma antikacı dükkanında antika eşyalar, turistik eşyalar ve halı ticareti yaptı. Ayıca dükkanda bulunan küçük odada dokuz kitap yazdı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
330
105
29
15
6
6
6
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Gizem Yenikler

Ne güzel liste de en çok sevip okuduğum yazarlar güzel bir bilgilendirici içerik olmuş bu tarz içerikler lütfen artsın çok beğendim.

Onur

Öğretim üyeliği bir meslek olabilir ama ustalık ya da branş değildir. Onun yerine elektrik mühendisi, sosyolog vs demek daha doğru olur.

Alper Feyzioğlu

Franz kafka Avukattı 1 i okuyunca geri kalanlar için vakit kaybetmedim daha sıkı araştırmalara girin kafanıza gelen isimleri yazmayın bilmediğiniz konuları t... Devamını Gör

HYBRDS

Bi ara yapmış...sende pek arastirmamissin...