Görüş Bildir
Haberler
Pentagon: 'Türkiye'nin F-35 Programından Çıkarılma Süreci Başlamıştır'

Pentagon: 'Türkiye'nin F-35 Programından Çıkarılma Süreci Başlamıştır'

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle ortak F-35 savaş jeti programına katılımını askıya aldığını duyurdu. Açıklamada F-35 programı için eğitim gören Türk pilotların 31 Temmuz'a kadar ülkeden ayrılacağı belirtildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında, kararın F-35 programındaki diğer müttefiklerle uyum içinde alındığı vurgulandı.

Pentagon’da düzenlenen basın toplantısında, kararın F-35 programındaki diğer müttefiklerle uyum içinde alındığı vurgulandı.

Kararı Pentagon’da savunma politikasından sorumlu olan David Trachtenberg ve savunma projelerinden sorumlu müsteşar Ellen Lord açıkladı.

Lord, alınan bu kararın 'geri döndürülemez' olmadığını söyleyerek Ankara'nın S-400 konusundaki pozisyonunu değiştirmesi takdirinde programa katılımının tekrar değerlendirilebileceği işaretini verdi.

Alternatif bir yol bulmak için çabaladıklarını belirten Pentagon yetkilileri “F-35 programı ortakları olarak bu aşamaya gelinmesinden üzüntü duyduk. Kaçınmak için çok çaba sarf ettiğimiz bir karardı. Ancak Türkiye’yi F-35 programından çıkarma kararımız sürpriz değil. Daha önce defalarca farklı düzeylerde S400 ve F-35’lere aynı anda Türkiye’nin sahip olamayacağını dile getirmiştik” şeklinde konuştu.

Lord, F-35 eğitimi için ABD'de bulunan pilotların ise Türkiye'ye geri dönme süreci içinde olduğunu aktardı.

Lord, F-35 eğitimi için ABD'de bulunan pilotların ise Türkiye'ye geri dönme süreci içinde olduğunu aktardı.

ABD’deki hava üslerinde daha önce eğitim gören Türk pilotların da ABD’yi 31 Temmuz’a kadar terk edeceği, Türk askeri personelinin de bundan böyle F-35 programıyla bağlantılı alanlara erişiminin olmayacağı belirtildi. 

Türkiye'nin bu programdan çıkarılmasından dolayı 9 milyar dolarlık bir maddi kayba uğramasının beklendiği açıklanırken F-35 programında bir aksama yaşanmasının öngörülmediği vurgulandı.

“İlişkiler çok katmanlı, F-35’e odaklı değil”

“İlişkiler çok katmanlı, F-35’e odaklı değil”

Pentagon yetkilileri ABD’nin Türkiye ile stratejik ortaklığına değer vermeyi sürdürdüğünü, iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin güçlü olmaya devam ettiğini, ilişkilerin çok katmanlı olduğunu ve F-35 programının ötesine uzandığını vurguladı.

Türkiye ile daha önceden planlanan askeri tatbikatların Gürcistan, Almanya ve Ukrayna’da devam edeceği belirtildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beyaz Saray: "Türkiye'nin S-400 alma kararı, F-35 projesi ile devam eden ilişiğini imkansız kılmaktadır"

Beyaz Saray: "Türkiye'nin S-400 alma kararı,  F-35 projesi ile devam eden ilişiğini imkansız kılmaktadır"

Beyaz Saray tarafından Pentagon'un basın toplantısının hemen  öncesinde yapılan yazılı açıklamada ise 'Malesef Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı, bu ülkenin F-35 (projesi) ile devam eden ilişiğini imkansız kılmaktadır. F-35, ileri kabiliyetlerini öğrenme amacıyla kullanılabilecek bir Rus istihbarat toplama platformuyla bir arada bulunamaz' ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

'ABD, meşru hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için hava savunma çözümleri sunmak amacıyla Türkiye ile aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bu yönetim, Patriot hava savunma sistemlerini alması için Türkiye'ye birçok öneri yapmıştır. Türkiye uzun süreli ve güvenilir bir ortaktır ve 65 yılı aşkın süredir NATO müttefikidir fakat S-400'leri alması, NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzak durmak için birbirine yaptığı bağlılık vaadine zarar vermektedir.

ABD, Türkiye ile stratejik ilişkisine halen çok değer vermektedir. NATO müttefikleri olarak ilişkilerimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35'lere bağlı değildir. Silahlı kuvvetlerimiz arasındaki ilişki güçlüdür. Türkiye'de S-400 sistemlerinin varlığının farkında olarak, Türkiye ile yoğun bir şekilde iş birliği yapmaya devam edeceğiz.'

Dışişleri Bakanlığı: "ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz"

Dışişleri Bakanlığı: "ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz"

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

'Beyaz Saray ve ABD Savunma Bakanlığı bugün (17 Temmuz) , S-400 hava savunma sistemini tedariğimizden dolayı ülkemizin F35 programından çıkarılacağını açıklamıştır.

Bu tek taraflı adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı gibi hiçbir meşru gerekçeye de dayanmamaktadır.

F35 programının ana ortaklarından olan Türkiye’nin programın dışında bırakılması adil olmadığı gibi, S-400 sisteminin F-35’leri zaafa uğratacağı iddiası da geçersizdir. Bu konuda NATO’nun da katılacağı bir çalışma grubu kurulması teklifimizin karşılıksız bırakılması ABD tarafındaki önyargının ve meseleyi iyi niyetle kendi boyutları içinde çözme iradesinin eksikliğinin en bariz göstergesidir.

ABD Türkiye’nin dostluğuna verdiği önemi sadece söylemle değil, eylemle ve özellikle de terör örgütleri DEAŞ, PKK/PYD/YPG ve FETÖ ile mücadelede göstermelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ile Başkan Trump arasında Osaka’da gerçekleştirilen G-20 Zirvesi sırasında yapılan görüşmede ortaya konan anlayışa her düzeyde sadık kalınması bu bakımdan büyük önem taşımaktadır.

ABD’yi stratejik ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet diyoruz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
87
33
23
14
9
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ahmet Yılan

Atatürk "her fabrika bir kaledir"" istikbal goklerdedir""yol gösterici ilimdir fendir" ve daha yazmakla bitmeyen sözlerinde ne kadar da haklıydı. bi nebze ol... Devamını Gör

Viyol10sel

Abd Türkiye arasında yaşanan gerginliklere hala gerçekten inanan insanların olması ne acı hele de Tayyip döneminde... Tayyip, Abd, İsrail ve Ingiltere Kraliy... Devamını Gör

Bozkurt

O uçak bir boka yarıyor olsa, ABD danaya girer gibi yedi ortak girmezdi. Pentagon'un tutarsız açıklamaları ve Japonya'da düşen F–35, bu projede ciddi soru iş... Devamını Gör

Hayır, ileri kabiliyet dediği şey de gizlilik teknolojisi yani. Şimdiden kırıldığı/karşı önlemlerin alındığı biliniyor. Rusların S-500'ü net olarak F-35 ve d... Devamını Gör