Görüş Bildir
Haberler
Patentini Aldı: Facebook Telefonlarınızı Dinleyip, Geleceğinizi Tahmin Edebilir

Patentini Aldı: Facebook Telefonlarınızı Dinleyip, Geleceğinizi Tahmin Edebilir

Emre Ordu
28.06.2018 - 23:22 Son Güncelleme: 29.06.2018 - 15:55

Kişisel veri gizliliğini ihlalden ABD Kongresi’ne hesap veren Facebook’un, kişilerin geleceğini tahmin edebilecek ve telefonlarını dinleyerek televizyonda ne izlediğini tespit edebileceği algoritmalar için patent aldığı öğrenildi.

Facebook’un 2012’den bu yana yaptığı patent başvurularından bazıları tartışma konusu oldu. Sosyal medya devinin dikkat çeken patent başvuruları arasında evlilik, işe başlama hatta ölüm gibi yaşamın önemli kilometre taşlarını ‘tahmine’ yönelik bir algoritmanın da yer aldığı ortaya çıktı.

Teknolojioku sitesinin aktardığı gelişmeye göre, bu algoritma paylaşım ve kullanım tarzından kişinin ne zaman evlenebileceğini, sosyo-ekonomik statüsündeki olası değişimleri dahi ‘öğrenmeyi’ amaçlıyor.

Telefonları dinleyerek televizyonda ne izlediğimizi tespit edebilecek

Telefonları dinleyerek televizyonda ne izlediğimizi tespit edebilecek

Facebook, mesajlar, paylaşımlar, kredi kartı tüketimi ve konumu yoluyla kullanıcının ‘geleceğini’ de tahmin edebiliyor. Bir diğer patent başvurusu ise çevreyi ‘dinleme’ ile ilgili olan. Bu algoritma da cep telefonunun mikrofonu yoluyla kişinin televizyondan ne izlediğini öğrenmeyi amaçlıyor.

Facebook: "Bu teknolojiyi kullanmayacağız"

Facebook: "Bu teknolojiyi kullanmayacağız"

Tartışma yaratan patentin alındığının öğrenilmesinin ardından gözlerin çevrildiği Facebook'tan açıklama yapıldı. Facebook, algoritmanın kişi değil ortam dinlemesiyle ilgili olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca bu teknolojinin kullanılmayacağı kaydedildi.

Zuckerberg kişisel verileri ihlalden ABD Kongresi'ne hesap vermişti

Zuckerberg kişisel verileri ihlalden ABD Kongresi'ne hesap vermişti

Facebook, elindeki verileri hoyratça kullandığı için büyük bir skandala imza atmıştı. Cambridge Analytica firmasının karıştığı skandalda üyelerin verileri izinsiz olarak toplanmış ve bunlar Brexit (İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma oylaması) ve ABD seçimlerinde kullanılmıştı. 

Facebook kurucusu Zuckerberg de kişisel verilerin güvenliğini ihlal nedeniyle ABD kongresi ve AB’ye hesap vermiş, “hata yaptığını” kabul edip özür dilemişti.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
266
225
56
10
6
5
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bu işi zaten google tarafından yapıldığını düşünüyorum. Geçen ay babamla sohbet ederken konu arabalardan açıldı söylemesi ayıp babam Mercedesin yeni çıkardığ... Devamını Gör

vemrv

Söylemesi neden ayıp olsun,kendiniz kazandınız alıyorsuz.Yakın bir arkadaşımız A200 aldı yaklaşık iki aydır arabanın arka koltuk kılıfının renklerine kadar e... Devamını Gör

portside

sizde facebook vs kullanmayın. içtiğiniz sudan, saçtığınız boka hatta ölen akrabanızdan, hasta yakınınıza, gittiğiniz mekandan, evinizin yatak odasına kadar ... Devamını Gör

Uygar Aytun

Hehe.... "Canım ninemle acil servis keyfi" asadakdgsjg :) .... Yapan var mı? Sürüyle :)

Osman Değirmenci

Sandıktan 3310'umu çıkarayım :D