Görüş Bildir
Haberler
Oyunculuğuyla Birçok Ödül Kazanan Haluk Bilginer'in Kendisine Hayran Bırakan Dizi/Film Performansları

Oyunculuğuyla Birçok Ödül Kazanan Haluk Bilginer'in Kendisine Hayran Bırakan Dizi/Film Performansları

R.G.
28.01.2021 - 13:48

Haluk Bilginer dizi ve sinema sektörünün en çok aranan oyuncularında bir tanesi. Oynadığı rolleri kendine özgü tarzıyla yorumlayan usta oyuncu, yönetmenlerin gözdesi olurken kendine de geniş bir hayran kitlesi oluşturdu. Londra'da aldığı oyunculuk eğitiminin ardından bir süre orada kaldı ve birçok uluslararası yapımda rol aldı. Oyunculuğunun yanı sıra seslendirme de yapan Haluk Bilginer, 'Buz Devri' başta olmak üzere birçok animasyon projesiyle de övgü topladı. Şahsiyet dizisindeki rolüyle 47. Uluslararası Emmy Ödülü'nü alan Haluk Bilginer dünya çapında bir oyuncu olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bilginer'in oyunculuk macerasına ve 15 etkileyici performansına yakından bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gecenin Öteki Yüzü

1. Gecenin Öteki Yüzü

Londra'dan Türkiye'ye gelerek Zuhal Olcay ile birlikte rol aldığı 1987 tarihli TRT yapımı, Haluk Bilginer'in ülkemizde tanınmasının ilk adımı oldu. Eşini kaybettiği için intiharın kıyısına gelen bir kadının ölen kocasını oynadığı bu üç bölümlük dizi, Firuzan'ın bir öyküsünden beyaz cama uyarlandı. Birlikte iyi bir ikili oluşturdukları Zuhal Olcay ile 1992 yılında evlendiler ve daha sonra Oyun Atölyesi adında bir bir tiyatro kurdular.

2. Gülşen Abi

2. Gülşen Abi

1994-96 yılları arasında yayınlanan TRT yapımı dizi 115 bölüm sürdü. Dizide okurlardan gelen mektupları okuyup 'Gülşen Abla' köşesinde cevaplandıran Abidin adlı bir gazetecinin başından geçenler anlatılıyor. Yazdığı köşenin adından dolayı lakabı 'Gülşen Abi' olan Abidin'i canlandıran Haluk Bilginer, oynadığı rolü unutulmaz bir karakter haline getirdi. Dizide Bilginer'e Nilüfer Açıkalın eşlik etti.

3. Tatlı Hayat

3. Tatlı Hayat

Üç sezon süren dizi, The Jeffersons adlı bir Amerikan yapımından uyarlandı. Haluk Bilginer'in canlandırdığı İhsan, kuru temizleme işinden büyük kazanç sağlayınca eşi Sevinç ile birlikte Gültepe'deki gecekondudan Etiler'de lüks bir daireye taşınır. İhsan'nın karısını sosyetik bir hayata alıştırmaya çalışması, hizmetçileri Menekşe ve komşuları Yorgo-Feraye çiftinin diyalogları eğlenceli sahneler ortaya çıkarır. Haluk Bilginer hayranlarını ekran başına toplayan dizide İhsan'ın eşi Sevinç'i Türkan Şoray canlandırdı.

4. Ezel

4. Ezel

Yakın arkadaşları tarafından tuzağa düşürülen ve hapis cezası alan Ömer, burada Ramiz Karaeski ile tanışır. Görünümünü değiştiren ve Ezel adını alan karakter, geçmişin intikamını almak için geri döner. Ona yardımcı olan Ramiz Dayı'nın adını geçirdiği Kenan Birkan karakteri birinci sezon boyunca görünmemiş, ikinci sezonda diziye gireceği haberleri yayılınca dizinin hayranları arasında Kenan Birkan karakterini kimin oynayacağı tartışmaları uzun süre devam etmişti. Haluk Bilginer, bu rolü üstlenerek dizinin hayranlarının gönlünü kısa sürede kazandı.

5. Masum

5. Masum

Berkun Oya'nın bir tiyatro oyunundan uyarlanan dizide Haluk Bilginer, Emekli Başkomiser Cevdet rolünü üstleniyor. Blutv için çekilen ve 8 bölüm yayınlanan dizi polisiye türünde. Bir oğlunu trafik kazasında kaybetmiş olan Cevdet, karısı ve diğer oğluyla birlikte bir kıyı kasabasında yaşıyor. Cevdet'in eski öğrencisi Komiser Yusuf'un kasabaya gelmesi ve sorular sormaya başlamasıyla beraber, ailenin sırları yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Şahsiyet

6. Şahsiyet

Haluk Bilginer bu kez zaman zaman ortaya çıkan unutkanlıklarının Alzheimer belirtileri olduğunu öğrenen Agah Beyoğlu karakterine can veriyor. Bu hastalığa yakalanmak üzere olan Agah Beyoğlu, daha önce tasarlayıp vazgeçtiği cinayetleri işlemeye karar veriyor. Bunu niye yaptığı ise genç komiser Nevra Elmas'ın cinayetleri soruşturmaya başlamasıyla aydınlanıyor. Bilginer, bu rolüyle 47. Uluslararası Emmy En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.

7. Masumiyet

7. Masumiyet

Haluk Bilginer'in canlandırdığı Bekir karakterinin uzun repliğiyle bilinen filmin yönetmeni Zeki Demirkubuz. Hapishaneden çıkan genç bir adam, Basmane'nin izbe bir otelinde kalmaya başlar ve burada Bekir ile tanışır. Bekir, pavyonda çalışan Uğur'a saplantılı bir şekilde aşıktır ve o hangi şehre giderse peşine takılmaktadır. Bekir'in çaresizliği, onu trajik sonuna doğru sürükler. Bilginer; Bekir rolüyle o yıl Antalya, Ankara ve Adana film festivallerinin yanı sıra SİYAD ödülünü de aldı.

8. Neredesin Firuze?

8. Neredesin Firuze?

Ezel Akay'ın çektiği bu eğlenceli film, bir zamanlar müzik piyasasının kalbi olan Unkapanı'nda geçer. Buradaki prodüktörlerden birini canlandıran Haluk Bilginer'in filmdeki performansı ona Sadri Alışık-En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü getirmişti. Bilginer'in oynadığı Hayri borç batağındadır ve çıkış yolu aramaktadır. Bütün umutlarını yeni keşfettiği bir şarkıcıya yükler ve ona kaset yapmak için büyük bir mücadeleye girer.

9. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

9. Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

Hacivat ve Karagöz'e odaklanan yapım, yine bir Ezel Akay filmi. Osmanlı tarafından yeni fethedilmiş Bursa'da tesadüfler Hacivat ve Karagöz'ü bir araya getirir. Öte yandan devlet olma yolunda ilerleyen Osmanlı yeni kurumlarla tanışmaktadır. Bu yeni kurum, bir araya geldiklerinde devlet büyükleri dahil herkesi hicveden Hacivat ve Karagöz'e yaşam şansı tanımayacaktır. İnanılmaz bir Karagöz performansı sergileyen Haluk Bilginer, bu rolüyle 17. Ankara Film Festivali'nden En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ile döndü.

10. Polis

10. Polis

Haluk Bilginer'e Ankara Film Festivali'nden ödül kazandıran filmin yönetmeni Onur Ünlü. Yönetmenin ilk filminde emanet ettiği Musa Rami karakterini başarıyla canlandıran Haluk Bilginer, filmin ilgiyle izlenmesini sağladı. Musa Rami, mesleğinde iyi olan bir cinayet büro polisidir. Bir yandan kendisinden kırk yaş küçük bir üniversite öğrencisine aşık olurken diğer yandan da ailesi mafya tarafından tehdit edilir. Bu da yetmezmiş gibi kanser olduğunu, fazla ömrü kalmadığını öğrenir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kış Uykusu

11. Kış Uykusu

Dünyaca ünlü sinemacımız Nuri Bilge Ceylan'ın bu filminde Haluk Bilginer, emekli tiyatro oyuncusu Aydın rolünü üstleniyor. Emekli oyuncu, işlettiği otelde karısı ve kız kardeşiyle birlikte yaşamaktadır. Karısıyla arasındaki mesafe git gide açılırken çevresinde yaşanan olaylara gösterdiği tavırla bencilliği ve ikiyüzlülüğü iyice belirginleşir. 'Aydın sorumluluğu' teması etrafında gezinen filmde Bilginer, karakterin ruh halini ayrıntılı oyunculuğuyla perdeye yansıtıyor. Oyuncu bu rolüyle SİYAD Ödülü'nü kazandı.

12. Azizler

12. Azizler

Netflix'te gösterilen ve bir kara komedi olarak değerlendirilen film seyirciyi ikiye bölerken, herkesin birleştiği tek nokta Bilginer'in oyunculuğu oldu. Haluk Bilginer filmde karısını kaybetmiş, hüzünlü ve dalgın bir karakter olan Erbil'i canlandırıyor.

13. EastEnders

13. EastEnders

1985'te başlayan, Haluk Bilginer'in Londra'da yaşadığı dönemde Mehmet Osman adında Kıbrıslı bir Türk karakterini canlandırdığı diziyi bugün birçoğumuz hatırlamıyoruz. Ama Bilginer'in tecrübe kazanması noktasında son derece önemli bir yapımdı. Bilginer, 1989 yılına kadar rol aldığı dizinin bir bölümünde 'Oy Oy Eminem' türküsünü söylüyor.

14. Alex Rider

14. Alex Rider

2020 yılında yayınlanan dizi, amcası ölünce onun yerine MI6 adına çalışan bir gencin maceralarına odaklanıyor. Bilginer dizide Dr. Greif adlı kötü bir karakteri canlandırıyor.

15. New Blood

15. New Blood

İki genç polisin suçlularla savaşmasını işleyen dizi 2016 yılında BBC One kanalında yayınlandı. Haluk Bilginer dizide yasa dışı işlerle uğraşan John Malik rolüne hayat veriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
44
15
5
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
1913

Netflixin kadrolu personeli gibi olsan da Haluk abi seni çok seviyoruz :)

Rendan34

Çok başarılı bir oyuncu. Ezel'deki Kenan Birkan rolünü yakıştıramadım bir tek.