Görüş Bildir
Haberler
Onlar, Bir Fırça Darbesi ile Hayatımızı Daha Anlamlı Hale Getirdiler! Ünlü Ressamları Konu Alan 10 Film

Onlar, Bir Fırça Darbesi ile Hayatımızı Daha Anlamlı Hale Getirdiler! Ünlü Ressamları Konu Alan 10 Film

Tablolarını belki de defalarca hayranlıkla incelediğimiz birçok ressam var. Elbette ki hepsinin bir diğerini aratmayacak çarpıcılıkta sıra dışı ve dâhiyane hayat hikayeleri mevcut. Sık sık okuyor ve araştırıyor olsak da ünlü ressamları ve onların hayat hikayelerini ekranda izlemek istiyoruz. Yönetmenler ve senaristler de bizim gibi düşünüyor olacak ki Vincent van Gogh, Klimt, Edvard Munch, Picasso, Salvador Dali, Frida ve daha nice ressamın hayat hikayelerini sinemaya aktardılar.  Muhteşem bir oyunculukla sinemaya aktarılan ve izleyiciye görsel bir şölen yaşatan, sanatla sinemanın ortaklığından doğan bu filmleri sizler için bir araya getirdik.

Not: Film yorumları Beyazperde ve Sinemalar.com'dan derlenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Edvard Munch (1974)

1. Edvard Munch (1974)

IMDb: 8.4

Bu filmde Norveçli ressam, Edvard Munch'ın zor, karışık ve tartışmalara yol açmış hayatı işleniyor. Filmin konusunu ise ünlü ressamın küçük yaşlarda annesini kaybedişinden bu yana hayatının tüm çarpıcı gerçekleri oluşturuyor.

2. Vincent & Theo (1990)

2. Vincent & Theo (1990)

IMDb: 7.1

Vincent van Gogh’un trajik hayatının sadece belli bir bölümüne odaklanan film, özellikle kardeşi Theodore ile olan ilişkisi üzerinden van Gogh’un hayatına ve sanatına belirli bir perspektiften bakıyor. Abisinin çalışabilmesi için elinden gelen her türlü yardımı gösteren Theodore, Vincent’ın hayatı için son derece önemli bir konumdadır.

3. Picasso İle Yaşamak (1996) Surviving Picasso

3. Picasso İle Yaşamak (1996) Surviving Picasso

IMDb: 6.4

Filmde Picasso’nun sevgililerinden biri olan Francoise Gilot’un gözünden Picasso’nun hayatı anlatılıyor. Picasso’yu canlandıran oyuncu ise, sinemanın usta isimlerinden Anthony Hopkins.

4. Artemisia (1997)

4. Artemisia (1997)

IMDb: 6.8

Filmde dünyanın bilinen ilk kadın resim sanatçılarından biri olan Artemisia Gentileschi’nin gençlik dönemi anlatılıyor. Artemisia, aynı sanata gönül vermiş olan babası tarafından resme yönlendirilir. Yaşadığı dönemde yasak olarak addedilmesine rağmen profosyonelce merakından dolayı, ilgi duyduğu erkek anatomisi onu değişik cinsel zevklere yöneltir. Agnes Milles’in ikinci uzun metrajlı filmi olan Artemisia’nın, 'En İyi Yabancı Film' dalında Altın Küre adaylığı bulunuyor.

5. Pollock (2000)

5. Pollock (2000)

IMDb: 7.0

Başrollerinde Ed Harris, Marcia Gay Haden, Val Kilmer’ın oynadığı filmde, soyut dışavurumcu ressam Jackson Pollock’un hayatının son 15 yılı anlatılıyor. Başrol oyuncusu Ed Harris tarafından yönetilmiş olan film, izleyicilere fırtınalı bir hayattan kesit sunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Frida (2002)

6. Frida (2002)

IMDb: 7.4

2002 yapımı olan film, sıra dışı bir sanatçı olan Frida Kahlo'nun hayatını anlatıyor. Frida'nın meşhur aşkı, bir kadın düşkünü olan Diego, Frida'ya 'kendini farklı kadınlarla birlikte olmaktan alıkoyamayacağını, ama özünde sadece O'nu seveceğini' söylemiş ve Frida tarafından anlayışla karşılanmıştır. Ancak zamanla ilişkileri problemli bir hal almaya başlamaktadır.

7. İnci Küpeli Kız (2003) Girl with a Pearl Earring

7. İnci Küpeli Kız (2003) Girl with a Pearl Earring

IMDb: 6.9

1665 yılının Hollanda'sında geçen filmde on yedi yaşındaki Griet, babası bir iş kazasında kör kalınca ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalır. Ressam Johannes Vermeer'in evinde hizmetçiliğe başlayan Griet, zamanla evli olan ressamın ilgisini çeker. Vermeer, onun yetiştirilme tarzı, eğitim düzeyi ve sosyal konumu açısından çok farklı olmasına rağmen, renkler ve ışığı algılama kabiliyetini fark ederek onu resimlerinin gizemli dünyasına çeker. Bu ortak yönlerinden dolayı aralarındaki hizmetçi-efendi ilişkisi yerini yakınlaşmaya bırakır.

8. Modigliani (2004)

8. Modigliani (2004)

IMDb: 7.4

'Ruhunu gördüğümde gözlerini de çizeceğim.” repliğinin geçtiği bu film, İtalyan ressam Amedeo Modigliani’nin hayatını konu alıyor. Filmde sadece Modigliani değil; Frida Kahlo, Picasso, Salvador Dali, Renoir gibi birçok ressamı da görmek mümkün. Picasso ve Modigliani çatışmasına, Modigliani’nin aşkı Jeanne ile ilişkisine sanatsal bir pencereden değinen film, ressamın 36 yıllık kısa ömründen sadece 2 saatlik bir yansıma.

9. Klimt (2006)

9. Klimt (2006)

IMDb: 5.2

Yönetmen Raoúl Ruiz'in tartışmalara yol açan, sıra dışı ressam Klimt'e saygı duruşu niteliğindeki bu filmi, 19. yüzyıl sonunun özgün tarihsel zeminini büyük bir canlılıkla sinemaya taşıyor. Bu filmde, cinselliğe dayalı sayısız resmi olan ve art nouveau biçeminin simge isimlerinden olan Gustav Klimt'in yaşamına tanıklık ediyoruz. Ayrıca, ünlü ressamın Franz Matsch, Egon Schiele, Carl Moll, Adolf Loos, Ludwig Wittgenstein gibi dost çevresiyle ve öteki çağdaşlarıyla tanışıyor, sanatsal özgürlük adına verdiği savaşını izliyoruz.

10. Little Ashes (2008)

10. Little Ashes (2008)

IMDb: 6.6

Başrollerini Robert Pattinson, Matthew McNulty ve Javier Beltrán'ın üstlendiği Little Ashes, sürrealizmin öncü isimlerinden Salvador Dali, yönetmen Luis Buñuel ve yazar Federico García Lorca'nın hikayesini anlatıyor. Büyük bir sanatçı olma tutkusuyla 18 yaşında üniversiteye giren Salvador Dali'nin utangaçlığı iki kişinin dikkatini çeker; Federico García Lorca ve Luis Buñuel. Film bu üçlünün gençlik dönemlerini, dostluklarını, farklı yönden ilişkilerini ve kendi dallarında bir ressam, bir şair ve bir yönetmen olarak yükselişlerini konu alıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
8
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
WantonNovelSMYRNA

İçerik sahibi Cansu... :( "Goya' nın Hayaletleri" yok mu?? Javier Bardem, Natalie Portman... üzdün şimdi!! :(