Görüş Bildir
Haberler
Okul Her Yerdir! Ülkü Öğretmen 'Onlar Gelemiyorsa Ben Onlara Giderim' Diyerek Kadınları Okuryazar Yaptı

etiket Okul Her Yerdir! Ülkü Öğretmen 'Onlar Gelemiyorsa Ben Onlara Giderim' Diyerek Kadınları Okuryazar Yaptı

Yasin Arslan
04.05.2018 - 18:53 Son Güncelleme: 05.05.2018 - 17:45

Diyarbakır'da ilkokul öğretmenliği yapan Ülkü Gürses, okuma yazma kursuna kayıt yaptıran ama yoğun ev işleri nedeniyle katılamayan kadınların yanlarına gidiyor ve 'Onlar gelemiyorsa ben onlara giderim' diyerek onları okuryazar yapıyor.

Ülkü öğretmen kapı kapı dolaşarak kadınlara okuma yazma öğretiyor.

Ülkü öğretmen kapı kapı dolaşarak kadınlara okuma yazma öğretiyor.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı köyündeki ilkokulda görevli öğretmen Ülkü Gürses, okulda okuma yazma bilmeyen kadınlara kurs veriyor. Ancak kursa kayıt olan ama yoğun ev işleri nedeniyle katılamayan kadınları ise  kapı kapı gezerek okuryazar yapıyor.

26 yıllık sınıf öğretmeni Ülkü Gürses üç yıl önce atandığı Yaprakbaşı köyünde "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında kadınlara eğitim vermek için kolları sıvadı.

26 yıllık sınıf öğretmeni Ülkü Gürses üç yıl önce atandığı Yaprakbaşı köyünde  "Okuryazarlık Seferberliği" kapsamında kadınlara eğitim vermek için kolları sıvadı.

Okuma yazma kursu düzenleyen Ülkü öğretmenin kursuna ailelerinin çeşitli gerekçelerle okutmadığı 30-35 yaş arası 9 kadın kayıt yaptırdı. Kadınların günlük işleri nedeniyle kursa gelemediğini öğrenen Gürses, 'Onlar gelemiyorsa ben onlara giderim.' diyerek ev ev gezdi.

Gürses, ekmek pişirirken tandırın başında, hayvanlarla ilgilenirken ahırda, temizlik yaparken evinde görüştüğü kadınlara okuma yazmanın önemini ve hayatlarında sağlayacağı kolaylıkları anlattı.

Gürses, ekmek pişirirken tandırın başında, hayvanlarla ilgilenirken ahırda, temizlik yaparken evinde görüştüğü kadınlara okuma yazmanın önemini ve hayatlarında sağlayacağı kolaylıkları anlattı.

Kadınlar, öğretmenlerine duydukları minnetle kısa sürede okulun yolunu tuttu.Okuldaki eğitimin yanı sıra ödev kontrolü için yine ev ziyaretlerini sürdüren Gürses, kadınları her fırsatta kitap okurken görmenin mutluluğunu yaşıyor.

'Onlara okuma yazma öğretmek için umumu kaybetmedim'

'Onlara okuma yazma öğretmek için umumu kaybetmedim'

Gürses, kadınların 'evde işlerimiz yoğun', 'çocuğumuzu ihmal ederiz' gibi gerekçelerle katılmadığını belirterek, onlara okuma yazma öğretmek için umudunu kesmediğini söyledi.

Kitabını ve kalemini alarak kursa gelmeyen kadınların kapılarını çaldığını söyleyen Gürses, şöyle devam etti:

'Onlara, 'Sizin okumanızı istiyorum. Ben hiçbir zaman emeğimi esirgemem. Siz de emeğinizi esirgemeyeceksiniz. Yeri gelince işinizi bırakacaksınız ama kursa devam etmeniz gerekiyor.' dedim. Evlerine gittiğimi gördükçe biraz da mahcubiyet yaşadılar. Bana karşı minnet duydular ve kursa gelmeye istekli oldular.'

'Sorunlarını dinledim, sohbet ettik, aramızda sevgi bağı oluştu'

'Sorunlarını dinledim, sohbet ettik, aramızda sevgi bağı oluştu'

Gürses, keyifli ve samimi bir sınıf ortamı oluşturmak için önceleri sınıfa börek çörek de getirdiğini, kadınlardan yemek tarifi aldığını anlattı. Kursiyerlere okulun çekinilecek bir yer olmadığını göstermek istediğini belirten Gürses, zamanla kadınların kursa daha da severek gelmeye başladığını aktardı. 

Gürses, annelerinin okuma yazma öğrenmesinin öğrencileri için de çok faydalı olacağına, onların başarısına katkı sunacağına değinerek, eşlerinin sürekli il dışında çalışması nedeniyle evle ilgili ve çocukların sorumluluğunun köydeki kadınlarda olduğunu söyledi.

'Ekmek pişirirken, çocuğumu beşikte sallarken kitap okuyorum'

'Ekmek pişirirken, çocuğumu beşikte sallarken kitap okuyorum'

Öğretmen Gürses'ten okuma yazma dersi alan 6 çocuk annesi 31 yaşındaki Güneş Demir, eşinin kursa katılmasını istemediğini ama onun için okuma yazma öğrenmenin çok önemli olduğunu şöyle anlattı: 

'Eşim kursa başladıktan sonra bana 'Hanım sen bu belgeyi alırsan ne yapacaksın?' diye sordu. Ben de 'Bu belge benim için çok önemli. İleride belki anlaşamazsak bu belgeyle iş bulabilirim. Çocukları okula gönderdikten sonra, ekmek yapmak için tandıra gittiğimde kitabımı da yanıma alıyorum. Ekmek pişirirken, çocuğumu beşikte sallarken kitap okuyorum. Tek odalı kerpiç evde yaşıyoruz. Okuma yazma öğrendikten sonra ilk, orta ve lise diploması alıp, çalışarak eşime yardımcı olup ev sahibi olmak en büyük hayalim.''

'Eskiden imza atmasını bilmiyordum'

'Eskiden imza atmasını bilmiyordum'

32 yaşındaki 5 çocuk annesi Menekşe Demir ise Gürses'in evine gelerek kendisine okuma yazma öğrettiğini anlatıyor: 

'Eskiden imza atmasını bilmiyordum şimdi adımı soyadımı yazıp, imzamı da atabiliyorum. Şehre gittiğimiz zaman 'Bu araba nereye gidiyor?' diye sorardık, şimdi kimseye sormuyorum, okuyorum.'

'Okuma yazma öğrenince çocuklarımın derslerine yardım edeceğim'

'Okuma yazma öğrenince çocuklarımın derslerine yardım edeceğim'

7 çocuk annesi 33 yaşındaki Suphiye Kanevi, okuma yazma öğrendikten sonra çocuklarının derslerine yardım edeceğini şöyle anlattı:

'Adımızı, soyadımızı yazmayı bilmiyorduk. Ülkü hoca sayesinde öğrendik. Bankaya gittiğimizde mühür basıyorduk, şimdi imzamızı atıyoruz. Okuma yazmayı tam öğrenince yemek kitabı alıp, çocuklarıma bilmediğim güzel yemekler yapacağım. Çocuklarıma ders çalıştırabileceğim. Hastalandıklarında bakıp, ilaç verirken üzerini okuyabileceğim.'

Okulun sadece dört yanı duvarla çevrili, üstünde dam olan yer olmadığını öğreten Hababam Sınıfı'nın 'Mahmut Hoca'sı Münir Özkul'u saygıyla anıyoruz...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
338
150
12
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bilemedim

Helal olsun be! Gerçek öğretmenlik budur işte. Kadınlara da helal olsun yaşım geçti, artık ne yapayım ben bu diplomayı demeden öğrenmeye çalışıyorlar. Hepsin... Devamını Gör

NEMECHEK

Ne güzel, bu ülkede aydınlık birilerinin 'ÜLKÜ' sü..

Gizem Yenikler

Bravo güzel haberlerinde olduğunu görmek beni mutlu ediyor kötü haberlerden gelişmelerden bıktık artık