Görüş Bildir
Haberler
ODTÜ'den Tedavisi 6 Ay Süren Kemik Kırıklarını 6 Haftada İyileştiren 'Kök Hücre' Devrimi

etiket ODTÜ'den Tedavisi 6 Ay Süren Kemik Kırıklarını 6 Haftada İyileştiren 'Kök Hücre' Devrimi

Batuhan
30.10.2017 - 12:07 Son Güncelleme: 30.10.2017 - 14:29

ODTÜ önderliğinde yürütülen çalışmada, en az 6 ayda eski haline dönebilecek kemik kırıklarını 6-8 hafta içinde iyileştirebilen üç boyutlu yazıcı ve kök hücreye dayalı yeni nesil implant teknolojisi geliştirildi. Çalışmada, tavşan iliğinden elde edilen kök hücreler, polimerden üretilen kompozit implantların içine yerleştirildi. Üç boyutlu yazıcı ve kök hücreye dayalı yeni nesil implantların bir süre sonra vücutta yok olması sağlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nesrin Hasırcı yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 'Çalışmamızın önemi hastaya özel bir kemik implantı geliştirmemiz. Örneğin kafatası gibi yuvarlaklığı olan veya çok büyük kemik kaybı olanlar için özel şekilli implantları, kompozisyonunu kendimizin tasarladığı biyouyumlu malzemeleri kullanarak üç boyutlu baskıyla yapabilen bir sistem geliştirdik.'

İlk deney tavşanlarda yapıldı

İlk deney tavşanlarda yapıldı

Hasırcı, TÜBİTAK tarafından 1003 Projesi kapsamında desteklenen çalışmada, araştırma grupları olarak kendilerinin geliştirdiği biyobozunur kompozit malzemeler ile hastaya özgü kemik desteklerini doku mühendisliği yöntemiyle yaptıklarını ve kemik dokusu oluşturduklarını söyledi. 

Kemik dokusunu canlılarda uygulama deneylerine geçtiklerini belirten Hasırcı ekledi:

 'Bu bilimsel bir çalışma olduğu için doğal olarak ilk uygulamalarımızı AB kuralları gereği preklinik araştırma olarak denek hayvanlarında, tavşanlar üzerinde yaptık.'

İmplantlara kök hücre eklendi

İmplantlara kök hücre eklendi

Geliştirdikleri implantları tavşanların bacak kemiklerine uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Hasırcı uygulamaya açıklık getirdi:

 'İmplante edilmeden önce de tavşan kök hücrelerini, geliştirdiğimiz üç boyutlu implantlara ekledik. Kök hücre eklenmiş örnekler ile eklenmemiş kontrol grupları arasında kıyaslama yaptık.'

8 hafta içinde yeni kemik oluşumu neredeyse tamamlanıyor

8 hafta içinde yeni kemik oluşumu neredeyse tamamlanıyor

Gözlemlerimiz şöyle oldu; geliştirdiğimiz malzemeler, 4 hafta içinde kemik gelişimini çok artırıyor, 8 hafta içinde yeni kemik oluşumu neredeyse tamamlanıyor yani implantla kemik birbirine kaynıyor. Kemik ile implant birleşince de mekanik gücü neredeyse sağlam kemik kadar iyi hale geliyor.' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İyileşme 4. haftada başladı

İyileşme 4. haftada başladı

Normalde bir kemik kırığı en az 6 ayda eski halini alabilirken, kök hücre ve üç boyutlu basım yöntemiyle çok daha kısa sürede iyileşme sağlandığını anlatan Hasırcı, 'Yani 8 haftada çok iyi iyileşme ve implantla kemiğin çok iyi kaynaşmasını gördük. Tavşanın kendi kökhücresinin yaptığı katkı, aynı zamanda implantın kemikle çok uyumlu olması nedeniyle bu sonuca ulaştık' dedi.

İmpantlar üç boyutlu yazıcıyla yapılıyor

İmpantlar üç boyutlu yazıcıyla yapılıyor

Biz şu anda tavşan kemiğinin iliğinden elde ettiğimiz kökhücreleri üç boyutlu basım tekniği ile hazırladığımız implantların içine yerleştirdik ve yine tavşanlara uyguladık. Böylece çok hızlı bir iyileşme sağladık.' dedi.

Vücuda hiçbir kötü etkisi yok

Vücuda hiçbir kötü etkisi yok

Prof. Dr. Hasırcı, geliştirdikleri malzemenin vücutla uyumlu olduğunun, hiçbir alerjik ve toksik etkisi bulunmadığının testlerle de gösterildiğini ifade etti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
631
163
49
6
5
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mitedu

Bunu begenmeyenler organik hoşafı beğendi.

Ayça Öztürk

şimdi "odtüde ne yapılıyo ki hederö hödörö" diyenlerin kemiklerini tek tek kırıp göstermek lazım :)

Sadece Gerçekler

Hatırlatma... Erdoğan ODTÜ'lüleri hedef aldı: Solcu, ateist, terörist. http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/erdogan-odtululeri-hedef-aldi-solcu-ateist-t... Devamını Gör

Sadece Gerçekler

Kaliteli eğitim AKP'nin en büyük düşmanıdır.