Görüş Bildir
Haberler
Nostalji Severlerin Kaçırmak İstemeyeceği 13 Demiryolu Hattı

Nostalji Severlerin Kaçırmak İstemeyeceği 13 Demiryolu Hattı

Ekin Dnc
28.05.2015 - 18:07 Son Güncelleme: 30.05.2015 - 14:09

Çok eski değildi; İstanbul'dan Ankara'ya giderken yemekli vagonda kurulan dostluklar, yol boyu bira içilerek yapılan muhabbetler, bitirilen kitaplar. Adana'ya Erzurum'a yataklı vagonlarda çekilen hayatının en gürültülü ama rahat uykusu. Agatha Christie'ye ilham Doğu Ekspresi'yle dolaşmak Türkiye'yi... Bugün bizim için bunlar artık birer nostaljiden ibaret, lakin dünyada eski moda tren yolculukları halen yapılmakta, hem de kimi zaman yaşı bir asıra yaklaşan lokomotifler ve vagonlarla. En keyifli ve nostaljik 13 tanesini sizin için seçtik. Buyrun galeriye.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Glacier Ekspres

1. Glacier Ekspres

Glacier Express, İsviçre Alpleri’nin iki noktası arasında muhteşem manzaralar arasında gidip gelen bir tren. Zermatt’tan kalkıyor ve St. Mortiz’e varıyor. Yol boyu, İsviçre’nin karlı dağları arasında kalmış, yemyemiş ovaların arasından, masmavi bir gökyüzü eşliğinde seyahat etme olanağı sunuyor. 8 saatlik yolcuğu boyunca toplamda 91 tünel ve 291 köprüden geçiyor.

2. Durango - Silverton Dar Hat Demiryolu

2. Durango - Silverton Dar Hat Demiryolu

Amerika’nın Colarodo’da bulunan 914 metre yüksekteki bu hat, yolcularını 130 sene öncesine geri götürüyor. 1882 yılından kalma, kömür ile çalışan buharlı treni ile saatte 29 km/s hızla gidiyor. Nostaljik seyahatleri sevenlerin tercihi trenin bir özelliği de Paul Newman ve Robert Redford’un yer aldığı 1969 yapımı Butch Cassidy and the Sundance Kid filminde yer almış olması.

3. Hiram Bingham Doğu Ekspresi

3. Hiram Bingham Doğu Ekspresi

Adını Machu Pichu’yu keşfeden Amerikalı kaşif Hiram Bingham’den alan Expres, Peru’nun iki tarihi noktası arasında gidip geliyor. Hat, İnka medeniyetinin bir dönemli başkenti Curzo’dan yine İnka harabelerinin bulunduğu Machu Pichu’ya kadar uzanıyor. 1920’lerden kalma gibi görünen vintage tren ile Urubamba Vadisi geçişi sırasında yemek servisi yapılıyor.

4. TranzAlpine

4. TranzAlpine

Yeni Zelanda’da bulunan tren hattı ilk etapta ismi dolayısıyla Avrupa’daymış izlenimi veriyor olsa da aslında yolculuğunu Christchurch’ten Greymount’a yapıyor. 4.5 saatlik yolcuk boyunca, büyük derelerin getirdiği birikinti ovalarından oluşan Canterbury düzlüklerini, 151 km'lik uzunluğuyla Güney Yeni Zelanda'ya yayılan Waimakiriri Nehri'ni ve Artur Geçidi Ulusal Parkı’nı görmek mümkün.

5. Talyllyn Demiryolu

5. Talyllyn Demiryolu

İngiltere Galler’de bulunan Talyllyn Demiryolu, olduğu gibi korunan demiryollarından biri olarak geçiyor. 1865 yılından kalma kömürle çalışan lokomotifli tarihi tren, yemyeşil Fathew Vadisi’ni aşarak Tywyn’e ulaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Rocky Mountaineer

6. Rocky Mountaineer

Kanada’da bulunan demiryolu, Alberta’nın şaleleriyle ünlü kasabası Banff’tan Vancouver’a seyahat ediyor. Dağları arasından, nehir kenarlarından giden hattın trenleri de iddialı. Birinci sınıf vagonu karşılayabilenler, camdan tavanla dört bir yanlarını seyretme şansına erişiyor.

7. Büyük Kanyon Demiryolu

7. Büyük Kanyon Demiryolu

Arizona’da bulunan demiryolu, Amerika demiryolu tarihinin kısa bir özeti gibi. Pulmanlar 1923 yılından, yemekli vagonu 1952’den, birinci sınıf kompartmanı ise 1950’den kalma. Trenyoluyla ilgili en ilginç detaysa bir gidişin 2 saat 15 dakika sürmesi ve bu sürenin 1901’deki hattan sadece 45 dakika daha kısa olması.

8. The Royal Scotsman

8. The Royal Scotsman

Adından da anlaşılacağı üzere, trenyolu İskoçya’da bulunuyor. Oldukça şık ve lüks tren, yolcularını sadece İskoçya vadilerinde dolaştırmıyor aynı zamanda adına yaraşır biçimde kendilerini kral gibi hissetmelerini sağlıyor. Unutmadan söyleyelim, tren sadece 36 kişilik.

9. Maharajas Ekspres

9. Maharajas Ekspres

88 yolcu kapasiteli Hint expresi, yolcularını Delhi’den Mumbai’ye taşıyor. 3 ila 7 gün süren yolculuk boyunca, Hindistan’ın turistik yerleri, Agra, Jaipur, Udaipur ve Ranthambore’den geçiyor. Trendeki her bir salon adını Maharaja’nın değerli taşlarından alıyor.

10. Douro Hattı

10. Douro Hattı

Portekiz’de bulunan bu hattın özelliği, bahar aylarından yaz sonuna kadar nefes kesici olması. Porto’dan Pincho’ya kadar giden hat, şarap bağları ile badem ağaçları arasından geçerek Douro Nehri boyunca seyahat ediyor. Toplamda 30 köprü ve 26 tünel aşarak varış noktasında ulaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Ghan

11. The Ghan

Adelaide’den Darwin’e, 3 gün 2 gece süren, yaklaşık 3000 km’lik hat, Avustralya’nın güzelliklerini görmenin en kolay yolu.

12. Napa Vadisi Şarapları Treni

12. Napa Vadisi Şarapları Treni

Napa Vadisi ve şarapları aynı cümle içerisinde kullanıldığı andan itibaren söylenecek çok fazla bir şey yok. Napa’dan St Helena’ya kadar giden tren hattı, yolcularına, 1915-17 yapımı pulmanları ile Napa Vadisi boyunca uzanan şarap bağlarını görme fırsatı veriyor.

13. Ren Vadisi Hattı

13. Ren Vadisi Hattı

Almanya’nın Ren kıyısı boyunca ilerleyen hat, Mainz’dan Koenlenz’e gelene kadar, yolcularına kartpostaldan kıvamında manzaralar sunuyor. 100 km’lik yol boyunca nerdeyse birkaç kilometrede bir, bir şato ya da kaleye rastlamak mümkün

Bonus: Trans Sibirya

Bonus: Trans Sibirya

Dünyanın en uzun demiryolu olmasıyla ünlü Trans Sibirya, Rusya Moskova'dan başlıyor, Batı Rusya, Sibiya, Uzakdoğu Rusya, Moğolistan, Çin derken Japonya'da son buluyor. 1891 yılında yapılmaya başlayan demiryolunun toplam uzunluğu 9288 km, yolboyu toplam 91 durakta duran ekspresin tamamını katetmek 9 gün sürüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
4
3
2
1
1
1