Görüş Bildir
Haberler
NIT: Nitrit Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

NIT: Nitrit Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
22.10.2021 - 09:00

İdrar yolu enfeksiyonlarının en sık görülen nedeni, idrarda bulunan nitritlerdir. Normalde idrarda nitrat adı verilen madde bulunur ancak zararlı maddelerin etkisi ile nitrite dönüşür. Bu bakteriler mesaneyi, böbrekleri, üreterleri enfekte ettiğinden dolayı idrar tahlili yapılır ve idrardaki nitrit oranına bakılır. Nitrit değerlerinin normalden farklı olması, idrar renginde değişiklik ve ağrı ile karakterize edilir. Bundan dolayı nitrite neden olan hastalıklar tespit edilmeli ve  mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer enfeksiyon tedavi edilmez ise kana ve böbreklere geçerek geri dönülmez hasarlara yol açabilir. Peki, nitrit nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bazı bakteriler, idrar yolundan mesaneye ve bazen böbreklere kadar ulaşıp enfeksiyonlara neden olabilir. Bu bakteriler oldukça yaygın olarak görülen idrar yolları enfeksiyonuna yol açar. Üriner sistem enfeksiyonlarına yol açan mikroplar özellikle havuz, hamam ve umumi tuvalet gibi yerlerden kapılır. Mesane ve üretra gibi alt idrar yolların da ortaya çıkan enfeksiyonlar, genellikle kişiye büyük bir rahatsızlık vermez. Ancak üst idrar bölgesine yayılan bakteriler daha tehlikelidir ve oldukça ağrı verici olabilmektedir. Ayrıca böbrekler ve mesane arasındaki bağlantıyı sağlayan üretra kanalı da etkilenir. Enfeksiyon bu bölgeye sıçradığı zaman piyelonefrit hastalığı meydana gelir. Piyelonefrit hastalığının tanısında önemli bir yeri olan nitrit hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Nitrit Nedir?

Nitrit Nedir?

Nitritler, nitrojen ürünlerinin yan atıklarıdır. Bazı bakteriler enfeksiyondan sorumludur ve  bu atıklarda beslenerek idrarda görülen nitratlara ayrılırlar. Nitritüri ise idrarda kullanılan tıbbi bir terimdir.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir?

İdrar tahlilinde NIT değerlerinin belirli bir değerin üstünde çıkması yükseklik anlamına gelmektedir. İdrarda nitrite dönüşmüş bakterilerin bulunması, değerlerde yüksekliğe sebep olur. Özellikle idrar yolu iltihaplanmaları, böbrek taşları, kum ve böbrekte oluşan herhangi bir enfeksiyon, genital bölge hijyenine dikkat edilmemesi, hatalı tuvalet alışkanlıkları, prostat büyümesi, tümör, korunmasız cinsel ilişkiye girmek idrarda nitrit oluşmasına yol açar. İdrarda nitrit belirtileri şunlardır:

  • Ağır kokulu idrar

  • İdrar renginde değişiklik

  • İdrar esnasında yanma ya da zorlanma 

  • Titreme gelmesi

  • Yüksek ateş

  • Sık aralıklarla idrar gelmesi

  • Sırt ve bel ağrısı

  • İdrarda kan

  • Mide bulantı ve kusma

İdrarda nitrit düşüklüğü ise vücutta bu maddenin bulunmadığı anlamına gelir. Sağlıklı bir insanda nitrit varlığına rastlanmaz.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

İdrar tahlilinde ortaya çıkan nitritin belirli bir dengede olması gerekir. Sadece nitrit değerlerine değil, beyaz kan hücrelerinin değerlerine de bakılıp yorumlanır. Kanda lökosit oranları bir mikrolitre kanda 800 ile 1500 arasında olması oldukça önemlidir. Yani olması gereken beyaz kan hücresi oranı %50 ila %70 arasında olması gerekir. Ayrıca nitrit değerinin pozitif çıkması idrarda bakteri varlığına işaret eder. Eğer nitrit seviyesi negatif çıkarsa, idrarda herhangi bir enfeksiyonun olmadığının göstergesidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın