Görüş Bildir
Haberler
Madem Erken Kalkıyoruz, Bari Faydalanalım: Sabah 8’den Önce Yapılabilecek 8 Harikulade Şey

etiket Madem Erken Kalkıyoruz, Bari Faydalanalım: Sabah 8’den Önce Yapılabilecek 8 Harikulade Şey

Bir çoğumuz iş yaşamı yüzünden sabahın köründe kalkıyoruz. Madem bu kadar erken uyanıyoruz, bari bundan yararlanalım?

Genellikle uykumuzu alamamış, bıkmış, bezmiş halde iş yerlerine gideriz. Böyle olduğunda hem verimliliğimiz düşer; hem de moralimiz bozulur. Halbuki çok basit bazı sabah rutinleri geliştirerek hayat kalitemizi de, üretkenliğimizi de fazlasıyla arttırabilmek mümkün. Starbucks CEO'su Howard Schulz, güne daha yüksek bir moralle başlamak ve gün boyu üretken kalabilmek için bazı tüyolar vermiş; sizler için derledik.

1. Uyandığında aç karnına içeceğin bir bardak limonlu su, bedenini ve zihnini uyarıp, gün boyu sürecek sağlam ve dengeli bir enerjinin ateşleyicisi olacaktır.

1. Uyandığında aç karnına içeceğin bir bardak limonlu su, bedenini ve zihnini uyarıp, gün boyu sürecek sağlam ve dengeli bir enerjinin ateşleyicisi olacaktır.

İçerisinde bolca potasyum, C vitamini ve antioksidan barındıran limon, yüksek besin değeriyle hem ayılmanı, hem de gün boyu ihtiyacın olan enerjinin önemli bir kısmını sağlar.

Limonlu suyu içtikten sonra midede iyice emilmesi için bir şeyler yemeden önce 15-30 dakika beklenmesi öneriliyor. Bu vakti sabah egzersizi için değerlendirebilirsin.

Not: Vücut ağırlığın 70 kg'dan azsa yarım limon, fazlaysa tam limon suyu içebilirsin. Dişlerine zarar vermemek istiyorsan, limon suyunu asla suyla karıştırmadan içme.

2. Sabah egzersizine vakit ayırmak, hem iradeni hem de fiziksel enerjini arttıracak.

Başarılı insanların 6'dan önce uyanıp güne egzersiz yaparak başlamasının bir sebebi var. Araştırmalar, 10 hafta boyunca haftada iki kere egzersiz yapanların sosyal, akademik ve atletik becerilerinin geliştiğini gösterirken, her gün egzersiz yapanların enerji seviyelerinin yükseldiğini ve dış görünüşlerinin iyileştiğini söylüyor. 

10 dakika boyunca yapılan fiziksel egzersiz, beynin sakinleştirip ve güdülerin kontrol eden GABA sinir iletkeninin salgılanmasını sağlar. Dolayısıyla güne egzersiz yaparak başlaman iradeni arttırırken, gün boyu ihtiyaç duyacağın enerji seviyenin yükselmesine de yardımcı olacaktır.

3. Gün içinde odaklanma sorunu yaşamak istemiyorsan, uyandığın gibi maillerini ya da Facebook'unu kontrol etmekten vazgeç.

3. Gün içinde odaklanma sorunu yaşamak istemiyorsan, uyandığın gibi maillerini ya da Facebook'unu kontrol etmekten vazgeç.

Gözünü açtığında yaptığın ilk iş akıllı telefonu eline alıp maillerini, Facebook'unu, Instagram'ını kontrol etmek oluyorsa, güne kendi istek ve hedeflerin yerine başkalarının talepleri ve yorumlarıyla başlıyorsun demektir. 

Bunun yerine günün değerli ilk anlarını sakinleştirici ve olumlu şeylerle ilgilenerek, ailenle ya da egzersiz yaparak geçirmen, zihinsel ve fiziksel sağlığın için çok daha yaralı olacaktır.

4. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak enerji verir; kısa süreli hafızayı kuvvetlendir ve derinlemesine konsantrasyonu arttırır.

Kahvaltı edenlerin obeziteye yakalanma ihtimalleri daha düşük, kan şekeri seviyeleri daha düzgün, ve gün içerisinde hissettikleri açlık daha az olacaktır. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak, seni bir adım öne geçirecektir.

5. Farkındalık meditasyonu yaparak stresle mücadele ederken, odaklanma becerini güçlendirip, yaratıcılığını ve duygusal zekanı geliştirebilirsin.

Farkındalık çalışması yapmak, başarılı CEO'lar arasında oldukça popüler hale gelmiş durumda. İş dünyasındaki bu yaygınlaşmasının en önemli sebepleri, üretkenliği arttırması ve ruhsal ve bedensel esenlik sağlıyor olması.

6. Gününü dikkatlice planlayıp hedeflerini belirlememen, başarman için ilk ve en önemli adımdır.

6. Gününü dikkatlice planlayıp hedeflerini belirlememen, başarman için ilk ve en önemli adımdır.

Benjamin Franklin'in planlama konusunda son derece takıntılı olduğu, her sabah 4'te kalkıp gününü en ince ayrıntısına kadar planladığı bilinir. Franklin'in bu alışkanlığından çıkarılacak ders belli: Özenli planlama fayda sağlar.

Gününü planlamadan önce yapacağın kısa bir farkındalık çalışması, sakin ve açık bir zihinle, verimli ve net hedefler koymana yardımcı olacaktır.

7. Gerçekçi olmayan hedefler koymanın hiç bir anlamı yok. Günün yapılacaklar listesinin gerçekten yapılabilir olduğundan emin ol.

7. Gerçekçi olmayan hedefler koymanın hiç bir anlamı yok. Günün yapılacaklar listesinin gerçekten yapılabilir olduğundan emin ol.

Hedeflerini planlarken, ne kadar göz korkutucu olsa da, zor olan şeylere öncelik ver. Zor hedefleri tamamladığında, pozitif enerjiyle dolacak ve kalanlar için motivasyon kazanacaksın.

“Makalemi bitirmek istiyorum.” gibi belirsiz hedefler üretkenliği azaltır. Çünkü “nasıl” yapılacağına dair bilgi içermez. Aynı hedefin daha yapılabilir versiyonu için şunu dene: “Her bir bölüme en fazla bir saat vakit ayırarak, üç bölümü de bitireceğim; ve makalemi tamamlayacağım.” Artık, sadece ulaşmak istediğin hedefi değil, ona nasıl ulaşacağına dair yolu da görebilirsin.

8. "Hayır" diyebilmek, günü değerli ilk saatlerinin ziyan olmasını engelleyebilir.

Araştırmalar, hayır demekte zorlanan kişilerin, strese, çöküntüye ve depresyona daha çok meyilli olduğunu göstermekte.

Hayır demen gerektiği zamanlarda 'Yapabileceğimi düşünmüyorum' ya da 'Emin değilim' gibi belirsiz cümlelerden kaçın. Yüklenmeye çalışılan yeni görevlere hayır diyebilmek, mevcut görevlerinin değerini arttıracaktır. Sabah saatlerinin de mevcut görevlerin için en uygun saatler olduğunu unutma.

Özetle;

Özetle;

Bir sabah rutinine sahip olmanın faydaları saymakla bitmez. Bahsettiğimiz stratejiler denenmiş ve onaylanmış olmakla birlikte, kendin için bu tarz faydalı alışkanlıklar geliştirmek de senin elinde.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
390
118
48
36
18
17
15
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ali Ahmet

Ben sabahları götüm ,başım ayrı yerde uyanıyorum sen bana gerçekci hedefler koyma diyorsun.Sen ne anlatıyorsun değişik ? Sabahları koyduğum tek gerçekçi hede... Devamını Gör

hipotalamus

Sabahları egzersize başladım bakalım bir süredir.Önce limonlu suyumu içip sonra 45 dakika kardiyo çalışıyorum, akşamları da iş çıkışı 45 dakika pilates yapıy... Devamını Gör

Kafası_Güzel

8-den önce mi? Tanrı aşkına biraz gerçekçi ol, dostum.

yürüyenbeyin

Doğru söylüyorsun Cek :DD