Görüş Bildir
Haberler
Kulis: Ankara'nın S-400 Formülü ‘Barış Konuşlanması’

Kulis: Ankara'nın S-400 Formülü ‘Barış Konuşlanması’

FreiGeist
04.07.2019 - 12:58

Türkiye ile ABD arasında uzunca bir süredir gerginlik yaratan S-400 hava savunma sisteminin her an kullanıma hazır tutulacağı, ancak sadece çevresel güvenlik risklerinin yoğunlaştığı dönemlerde veya savaş durumlarında açılacağı aktarılıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hürriyet Gazetesi'nden yer alan ve kaynak belirtilmeyen habere göre S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye hangi formül altında yerleştirileceği belli oldu. 

Buna göre S-400 hava savunma sistemi, komuta kontrol araçları, radarları ve lançerleriyle 24 saat her an kullanıma hazır tutulacak. Sistem tüm bileşenleriyle aktif hale gelecek şekilde kurulacak. Ancak barış zamanlarında, bakım, tatbikat gibi olaylar dışında açılmayacak.

Ankara'nın 'Barış konuşlanması' diye tanımlanan formülle, ABD ile yaşanan S-400 krizinin hafifletilmesi için orta yolu bulmayı amaçladığı aktarıldı. 

Bu yöntemin, S-400'lerin depoya kaldırılarak kilitli tutulacağı anlamına gelmeyeceği, sistemlerin çok kısa bir reaksiyon süresi içinde aktif hale gelebileceği vurgulandı.

Kulislerde sistemin Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne kurulma seçeneğinin ağır bastığı konuşuluyor.

Kulislerde sistemin Ankara’daki Mürted Hava Üssü’ne kurulma seçeneğinin ağır bastığı konuşuluyor.

Ayrıca haberde, S-400'lerin ilk ünitesinin Türkiye'ye deniz yoluyla geleceği, ilk ünitenin konuşlanacağı yerle ilgili teknik çalışmaların sona aşamaya geldiği, Mürted Hava Üssü'ne kurulma seçeneğinin ağır bastığı, bu üssün teknik altyapı donanımı, stratejik konumu ve olası hava saldırılarına karşı coğrafi mesafesi nedeniyle tercih edildiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sisteminin 'ancak bir saldırı halinde aktif hale getirileceği' konusunda, 'Böyle teknik şeyleri hiç konuşmadık zaten S-400 bir savunma sistemidir, saldırı sistemi değil. Yani acil bir durum olunca devreye girecek, durup dururken niye devreye girsin? Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı var' dedi.

Çavuşoğlu, NATO'nun bu konudaki kapasitesinin belli olduğunu söyleyerek, 'S-400ler zaten savunma sistemi, bunun da detayını konuşmaya gerek yok' dedi.

G20 zirvesinde Trump ile görüşen Erdoğan, "Yaptırım diye bir şey duymadık. Sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız" demişti.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, S-400'ler nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Kongresi'nin 2017'de çıkardığı CAATSA, Rus savunma ve istihbaratıyla ilişkili kurum ve kuruluşlarla iş yapan üçüncü ülke ve şirketlere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
16
6
5
4
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

ben size tercumesini edeyim: Biz ruslara milyarlarca dolar verdik savunma sistemi aldik onlari da geldigi gun hangarlara yerlestirecegiz curuyecek, sonra bu ... Devamını Gör

mldudikof

“Efendiler! Avrupa’nın bütün ilerlemesine,yükselmesine ve medenileşmesine karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanadurmuştur. Artık ... Devamını Gör

Para bizden kontrol gene aga babaarında.Hadi Tayyeap cık televizyona zefer zırvası saç çomararına :D