Görüş Bildir
Haberler
Kuduz Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Edilebilir mi?

Kuduz Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis Edilir? Tedavi Edilebilir mi?

Elif
03.11.2022 - 16:30

Bitlis'te görülen kuduz vakalarından sonra, birçok kişi kuduz hastalığı ile ilgili araştırma yapıyor. Ölümcül bir virüsten kaynaklanan kuduz hastalığı için ise aşı büyük önem taşıyor. Sadece hayvan ısırığından değil, açık yaralardan, mukoza zarlarından da bulaşabilen bu hastalık oldukça zor teşhis ediliyor. Peki kuduz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz hastalığı nasıl teşhis edilir? Ölümcül mü yoksa tedavi edilebilir mi? Detaylar içeriğimizde 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuduz Hastalığı Nedir?

Kuduz Hastalığı Nedir?

Kuduz virüsünden kaynaklı oluşan kuduz hastalığı, enfekte olmuş canlıların salyasından diğer canlılara bulaşan ve oldukça ölümcül olan bir hastalıktır. Her memeli canlı virüsü yayabilme potansiyeli taşır. 

Enfekte olmuş canlılar sadece ısırarak değil, salya yoluyla vücuttaki mukoza zarlarının bulunduğu dokulara veya açık bir yaradan başka bir hayvana, insana bulaştırabilir. Nadirde olsa pençeleme gibi durumlarla da virüs yayılabilir.

Kuduz virüsü bulunan bir hayvanın etinin yenilmesi veya sütünün tüketilmesi de hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır.

Kuduz virüsü bulunan bir hayvanın etinin yenilmesi veya sütünün tüketilmesi de hastalığa yakalanmayı kolaylaştırır.

Pek çok faktör kuduz hastalığının yayılmasını sağlayabilir. Kuduzun daha fazla görüldüğü ülkelere seyahat etmek, laboratuvarda kuduz virüsüyle çalışmak, evcil ve sokak hayvanlarının aşılanmaması kuduz hastalığı riskini arttıran etkenlerdir.

Kuduz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kuduz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kuduz virüsü, sinirler aracılığıyla beyne giderek burada iltihaplanma yapmaya başlar. Bu hastalığın belirtileri genellikle grip belirtileriyle benzerlik gösterir. Belirtiler, kuluçka döneminde ortaya çıkar. Kuduz hastalığının belirtileri ise şunlardır;

  • Ateş

  • Baş ağrısı

  • Akıl karışıklığı

  • Ajitasyon

  • Anksiyete bozukluğu

  • Tükürük üretiminde artış

  • Hiperaktivite

  • Halüsinasyonlar

  • Isırılan bölgede hissizleşme

  • Kısmi olarak felç inmesi

  • Uykusuzluk

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Yutmakta güçlük 

  • Sıvı içmeye karşı gelişen korku

Kuduz Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kuduz Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kuduz virüsüne maruz kalan kişilerde hastalığın belirtileri oldukça yavaş ilerler. Virüs vücuda girdikten sonraki kuluçka dönemi 20 ila 60 gün arasında değişiklik gösterebilir. Ancak bu süre ısırılan yerin beyine yakınlığına ve büyüklüğüne göre değişebilir.

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra, kuduz hastalığı çeşitli tükürük, kan ve doku testleriyle teşhis edilir.

Kuduz Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?

Kuduz Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?

Kuduz şüphesi taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldığı anda yaralı bölge sabun ve bol miktarda su ile temizlenmelidir. Daha sonra ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kuduz virüsü bulaşmış kişilerin belirti göstermeye başladığı andan itibaren yaşama şansları oldukça düşüktür. Belirli bir tedavisi olmayan kuduz hastalığının önlenmesi için bir dizi aşı yapılır.

Kuduz aşısı; 0.gün, 3.gün, 7.gün, 14.gün, 28.gün ve 90. günde koldan tek doz şeklinde yapılır. Aşının yanında kuduz virüsü ile enfekte olmuş kişilere kuduz antiserumu tedavisi uygulanır.

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Adige Shapsug

Sokak kedisi tarafından durup dururken ısırıldım hemen bir doz ve 3. 7. ve 14. günlerde ek doz olmak üzere toplam 4 doz kuduz aşısı oldum ayrıyeten ek olarak... Devamını Gör