Görüş Bildir
Haberler
Kruvasan Gününü Kutlamak İçin 7 Adımda Çıtır Çıtır Fransız Kruvasan Tarifi

Kruvasan Gününü Kutlamak İçin 7 Adımda Çıtır Çıtır Fransız Kruvasan Tarifi

mignon
30.01.2016 - 12:40

Kruvasan Fransız mutfağında çıkıp tüm dünyaya yayılmış lezzetlerden. Görünüşte çörekten farksız olan kruvasanın hamurunu hazırlamak bir hayli emek istiyor. Evde en basitinden milföy hamuru ile hazırladığınız kruvasanın gerçek tarifinden hazırlamak kendisine olan görüşünüzü değiştirecek. Neden mi? Çünkü gerçek kruvasan milföyle yaptığınızdan kat kat fazla açılacak ve ağzınızda dağılacak!

Yapımı kolay demiyorum, biraz zahmetli hatta birkaç gününüzü alıyor gibi gözüküyor ama bu zahmete kesinlikle değecek!

Malzemelerle başlayalım!

Malzemelerle başlayalım!

Hamur için;

  • 500 gr un

  • 140 gr su

  • 140 gr süt

  • 55 gr şeker

  • 40 gr tereyağı

  • 11 gr kuru maya

  • 12 gr tuz

Hamurların arası için;

  • 280 gr tereyağı

  • 1 yumurta 

  • 1 Y.K su

Hamuru yoğuralım!

Unu bir kaba alın ve ortasına minik bir havuz açın. Başka bir kapta ılık su, süt, maya ve şekeri karıştırın. Havuzun çevresine tuzu ekleyin. Havuzun ortasına da yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı ve mayalı karışımı ekleyin. Ele yapışmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. tabak şekline getirip streç film ile kaplayın ve bir gece buzdolabında bekletin.

1. Hadi başlayalım! İlk olarak arasına konulacak tereyağını hazırlıyoruz!

280 gr tereyağını buzdolabından çıktığı haliye 1,25 cm'lik çubuklara bölün daha sonra bu çubuklarla 15x15'lik bir kare oluşturun ve üzerine bir yağlı kağıt daha serip merdane ile üstüne vurarak parçaları birleştirin. Daha sonra açmaya başlayın ve 19x19 cm'lik bir kare elde edecek kadar inceltin. Son olarak düzgün bir kare elde etmek adına kenarlarında 2 cm kadar kesin ve 17x17'lik bir kare elde edin ve paketleyip bir gece buzdolabında bekletin.

2. İşin zor kısmı açma kısmı!

Bir gece önceden yapıp dolapta beklettiğiniz hamuru açmak için biraz kol kasına ihtiyacınız olabilir. 

Açma işlemini yaparken mutfağınızın en fazla 20 derece sıcaklıkta olmasına dikkat etmelisiniz, tereyağı ve hamurla çalışırken soğuk ortamda olmalısınız bu hamurunuzla daha çalışmanızı ve hamurun esnekliğini korumanızı sağlayacaktır. 

İlk olarak hamuru 26x26 cm olacak büyüklükte açıyorsunuz. Tam bir kare şeklinde olmasına özen göstermelisiniz.

3. Sıra geldi yağ ve hamuru birleştirmeye...

26x26 cm kare şeklindeki hamurunuz içerisine 45 derecelik açı oluşturacak şeklinde 17x17 cm'lik tereyağınızı koyun. Daha sonra bir zarf gibi hamuru yağa sarın.

4. Hadı bakalım kollara kuvvet!

Şimdi gerçekten kollarınız biraz yorulacak, içine tereyağı sakladığınız hamuru 20x60 cm'lik bir dikdörtgen olacak şekilde açmaya başlayın.

5. Çıtır çıtır katlar için katlamanız şart!

Evet o kruvasanın öylesine kabarmasının sırrı sürekli katlanan bir hamur olması! Durum bu olunca bizim de bol bol katlayıp baştan açmamız gerekiyor.

Şimdi de hamurumuzu uzun dikdörtgen zarf boyutuna gelecek şekilde katlıyoruz ve yarım saat kadar buzdolabında soğutuyoruz.

Daha sonra buzdolabından çıkan zarfı 4.maddedeki gibi açıyoruz. Ardından yine zarf şekline getiriyoruz ve yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. Aynı işlemi son bir kere daha tekrarlıyoruz.

6. Sıra geldi şekillerini vermeye...

Son olarak dolapta beklettiğimiz hamuru 20x110 cm boyutunda açıyoruz. Buradaki gibi 15 adet üçgen çıkarıyoruz. Üçgen parçaların tepesine minik bir kesik atıp iki ucunu kıvırarak rulo haline getiriyoruz.

7. Geldik en kolay kısıma!

Ruloları yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklarla diziyoruz. Daha sonra yumurta ve suyu çırpıp üstlerine sürüyoruz. Mayalanmaları için 24-25 derecede bir süre bekliyoruz. Kabaran kruvasanların üzerine son bir kere daha yumurta su karışımı sürüyoruz ve fırına girmeye hazırlar. Pişirme kısmında fırının başından ayrılmamalısınız çünkü derecelerle sürekli oynamanız gerekiyor.

İlk olarak 195 derecede 6 dakika daha sonra 165 derecede 9 dakika ve son olarak 18-20 dakika kadar 200 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun!

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
106
67
26
17
10
9
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

yuh ne kadar çok tereyağı konuyomuş arasına ilk defa gördüm yapılışını, dünya kuruhasan günü aynı zamanda bizim ölüm yıldönümümüz de olmasın mignon o kadar y... Devamını Gör

mignon

Ya koca bir tepsiyi yeme sende kovala :D bir iki tane ye :D

Donnie Darko

kuruhasana Türk kaldım bak şimdi pekte kuru değilmiş -.-

Aydan Niyazova

kruvasan olmasin o

Wonderkid

şimdi gelir elin fransızından banane diyenler

tatlış penguen

elin fransızından banane :)))