Görüş Bildir
Haberler
KPSS’ye girebilmek için saçını boyattı

KPSS’ye girebilmek için saçını boyattı

Berk Birkan
12.07.2015 - 16:28 Son Güncelleme: 12.07.2015 - 19:45

KPSS’ye girebilmek için saçını boyattı

Adana'da geçtiğimiz sene Kamu Personeli Seçme İmtihanı'nda (KPSS) imtihan giriş dokümanındaki resmindeki sarı saç rengi sebebiyle başkasının yerine sınava girdiği kuşkusuyla gözaltına alınıp, kimliğine el konulması neticesi ikinci seansa katılamayan Pelin Derya Çetinkaya, saçını sarıya boyatıp imtihana girebildi.

2012 seneninde Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden mezun olan Pelin Derya Çetinkaya (25), geçtiğimiz sene 5 Temmuz'da Seyhan kazasındaki Danişment Gazi Anadolu Lisesi'nde girdiği sınavda, giriş dokümanındaki sarı saçlı resimi ile nüfus cüzdanındaki koyu kahverengi saçlı resimi nedeniyle kuşkulu bulunup sınav sonrası gözaltına alınmıştı. Gözetmenlere ve polis memurlarına resimdeki kişinin kendisi olduğunu anlatmasına karşın bir türlü inandıramayan Çetinkaya, nüfus cüzdanına el konulması hasebiyle ikinci seans imtihanına girememişti.

GİRİŞ VESİKASINDAKİ RESİMİ DEĞİŞTİREMEDİ 

ÖSYM ve Hazine ile ilgili 350 bin liralık tazminat davası açan Pelin Derya Çetinkaya, bir yandan da dershaneye gittikçe imtihana tekrar hazırlandı. Ancak imtihana giriş vesikasındaki resmin değiştirmek isteyen Çetinkaya, bir meseleyle daha karşılaştı. Çetinkaya, giriş vesikasındaki resmin 2017 seneninde değiştirebileceğini öğrendi. Bunun üzerine avukatı ile görüşen Çetinkaya, tekrara aynı meselesi yaşamamak için iki kez saçını boyattı. 

Bir yandan sınava hazırlanan bir yandan da giriş dokümanında bulunan resme benzemek için uğraşlar veren Çetinkaya, geçtiğimiz hafta DSİ Baraj Ortaokulu’nda genel beceri ve genel kültür sınavlarına girdi. Son olarak bugün de alan sınavına giren genç kız, “Sınav 3 oturumdu. Genel kültür ve genel yetenek çok iyi geçti. Bugün girdiğim alan sınavında zorlandım. Elimden geleni yaptım. Pek iyi olmasa da sınavım genel olarak iyiydi” diye konuştu. 

“GEÇEN YILKİ GİBİ ÇALIŞAMADIM” 

Pelin Derya Çetinkaya bu yıl çok çalışamadığını vurgulayarak, “Hem de geçen seneye göre hiç çalışamadım. Zati geçen seneki gibi çalışsaydım derece yapacağıma inanıyordum. Geçen sene 10 saat çalışıyorsam bu sene 5 saat anca çalıştım. Bunun nedeni de daimi aklıma o yaşadığım anların gelmesiydi. Psikolojim bozuktu, doktora gittim, ilaç kullandım. Her gün ağlıyordum. Zar zor kendime geldim ve sınava girdim. Sınavda Allah’ın müsaadesiyle yaptım diye düşünüyorum. Kendimi umutsuzluğa düşürmek istemiyorum. Kötü düşünürsem daha çok kötü olacağım bunu farkındayım” dedi. 

“HAKKIM OLAN İMTİHANA GİRMEK İÇİN ÇOK UĞRAŞTIM” 

Çoğu arkadaşının “Yeniden mi saçlarını boyattın” dediğini aktaran genç kız, “Bu keyfi yapılacak bir şey değil, yaptığım bir şey de değil. Ben müracaat için ÖSYM merkezine gittim. Giriş vesikamdaki resimi değiştiremeyeceklerini söylediler. ‘Resmin altında son kullanma tarihi var, o tarih geçmediği sürece resminiz değiştirilemiyor. Bunun için ÖSYM’ye arzuhal yazın’ dediler. Arzuhal yazdım yanıt gelmedi. Ben de zorunlu olarak geçen yılki sıkıntıyı yaşamamak için saçlarımı giriş vesikadaki resme benzetmek için sarıya boyattım. İlk boyattığımda olmadı. Avukatımla olmadığını söyledi. Bir daha boyattım. Bu müddet zarfında da çok büyük sıkıntı yaşadım. Başka bir deyişle hakkım olan imtihana dahi girebilmek için bir çok şeyle uğraştım. Bu yüzden de moralim çok bozuldu” ifadelerini kullandı. 

“GÖZETMENLERİMİZ İYİ ÇIKTI” 

Pelin Derya Çetinkaya, imtihanda kimlik kontrolünde yaşadıklarını ise şöyle anlattı:

“Ben genel kültür, genel kabiliyet sınavına girdiğimde sürekli stresliydim. Gözetmenin gelip resme bakmasını bekledim. ‘Acaba yeniden bakıp beni çıkaracak mı? Acaba hakaret duyacak mıyım? Bu sen misin diye gelip rahatsız edecekler mi?’ diye heyecandan sınavı unuttum yalnızca ona odaklandım. Neyse ki öyle bir şey olmadı. Gözetmenlerimiz de iyi çıktı. Ben geçen seneki gözetmeni Allaha havale ediyorum. Bir senemi yediler. Onu da bırak psikolojim alt üst oldu.”

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/turkiye/kpssye-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0