Görüş Bildir
Haberler
Kişinin Gerçeğe Ulaşması İçin Deneyim Elde Etmesi Gerektiğini Savunan Felsefi Görüş: Empirizm Nedir?

Kişinin Gerçeğe Ulaşması İçin Deneyim Elde Etmesi Gerektiğini Savunan Felsefi Görüş: Empirizm Nedir?

Nur YILMAZ
28.01.2023 - 21:55

Empirizm, felsefe ön plana çıkan akımlar arasında yer alır. Empirizmde bilgilerin bir tane kaynağı bulunur ve bu kaynak sayesinde deneyim oluşur. Öğretilerin ön plana çıktığı empirizmin ismini deneycilik olarak da görebilirsiniz. Empirizm nedir, özellikleri nelerdir? Şimdi sizlerle... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Empirizm Nedir?

Empirizm Nedir?

Empirizm de düşünceler insanların akıllarında doğuştan bulunmazlar. Tek gerçek olan deney ve deneyimlerdir. Bu akıma göre insanların zihni doğduklarında boş bir levhadır. Zihin deneyim ve deney elde ederek bilgiye erişmektedir. 

Empirizme göre düşünme yasaları ve mantık ilkeleri beyine kabul ettirilir. Bu akıma göre deneyim ve duyumlarla beraber bilgiler oluşur.

Empirizm Tarihi

Empirizm Tarihi

Empirizm, İlk Çağ felsefesinde ortaya çıkmıştır. Evrenin oluşumu, varoluşu ve bunların anlamı ile ortaya çıkmıştır. İlk Çağ'da empirizme karşı olan oldukça fazla kişi bulunmaktaydı. İlk Çağ'da bu akımı tanıtan kişi Epikür olmuştur. 

İdealizm ve rasyonalizm karşısında yer alan empirizm, diyalektiğe de zıttır.

Felsefede Empirizm Akımı Özellikleri

Felsefede Empirizm Akımı Özellikleri

Deneycilik, Empirizm ve ampirizm olarak isimlendirilen bu akımda bilginin elde edilebilmesi için deneyimlerin önemli olduğu savunulur. Empirizme göre insan zihni doğuştan boştur ve deneyim ve duyumlar ile dolarak bilgi edinilmektedir. 

Bazı filozoflar empirizm akımını diyalektiğe dayandırılmadığından tek yanlı bir düşünce olduğunu dile getirir. Empirizm akılcılığında karşıtıdır.

Empirizm Kurucusu ve Temsilcileri

Empirizm akımında deney ve deneyim ön plandadır. Bu sebepten birçok düşünür ve felsefeci tarafından tartışılmıştır. Bu akımda öne çıkan düşünürler şu şekildedir;

  • Demokritos

  • Epikuros

  • John Locke

  • David Hume

  • Thomas Hobbes

  • George Berkeley

  • John Stuart Mill

  • Condillac

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın