Görüş Bildir
Haberler
Kırgızistan'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Başbakan ve Tüm Bakanlar Görevden Alındı

Kırgızistan'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Başbakan ve Tüm Bakanlar Görevden Alındı

Batuhan
09.10.2020 - 14:03

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooranbay Ceenbekov, muhalefetin sonuçlarını tanımadığı seçimlerin ardından düzenlenen protesto gösterileri sonrası Başbakan Kubatbek Boronov ve tüm bakanları görevden aldı. Ceenbekov, 'iktidar değişimi için meşru yollardan gerçekleşirse' istifa etmeye hazır olduğunu söyledi. Ceenbekov, ayrıca ülkedeki şiddet olaylarına dönüşen protestolar nedeniyle başkentte olağanüstü hal ilan etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4 Ekim'de yapılan seçimlerde cumhurbaşkanına yakın iki parti parlamentoda çoğunluğu kazanmış, bunun üzerine protestolar başlamıştı. Uluslararası gözlemciler, 'oy satın alma ve gözdağı' iddialarının güvenilir ve kaygı verici olduğunu belirtmişti. Seçimlerin ardından ülkedeki siyasi kriz derinleşti. Farklı muhalif gruplar hükümet binalarını ele geçirdi.

2005'ten bu yana üçüncü isyan

2005'ten bu yana üçüncü isyan

Kırgızistan 2005'ten bu yana üçüncü kez isyanlara sahne oluyor. 2005'teki 'Lale Devrimi' ve 2010'daki 'Nisan Devrimi' ile cumhurbaşkanları devrilmiş ve ardından yağmalamalar ve etnik çatışmalar baş göstermişti.

Ülkede günümüzdeki olayları da 'Ekim Devrimi' olarak adlandıranlar var.

Başkent Bişkek ve diğer bölgelerde istikrarsızlığın artması ile geçmişteki şiddet ve kaosa ortamına dönülmesinden endişe duyuluyor.

Issik, Kul, Narin ve diğer bölgelerde birçok altın ve kömür madeninin suç örgütlerince ele geçirildiği, ekipmanın ateşe verildiği ve işçilere saldırıldığı bildiriliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
3
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın