Görüş Bildir
Haberler
Kimi Kendime Eş Seçmeliyim? Aşkın Bilimsel Açıklaması!

etiket Kimi Kendime Eş Seçmeliyim? Aşkın Bilimsel Açıklaması!

Dilek Cesur
14.06.2023 - 08:02 Son Güncelleme: 07.08.2023 - 10:00

“Aşkın gözü kördür” demişler. Neden böyle demişler hiç düşündünüz mü? Buyurun size bu durumu bilimsel olarak açıklayayım. Yapılan araştırmalarda aşık biri ile anne olan birinin olumsuz duygulara kaynaklık eden ve eleştirel yaklaşımı sağlayan beyin bölgelerinin çalışmayı durdurduğu gözlenmiş. Beynin özellikle;

Amigdala (Bellekten, hafıza kaynaklı işlerden, duygu yönetiminden, öğrenmeden ve algılamadan sorumludur.)

Frontal (Analitik düşünme, karar verme, planlama, sevinme, mutlu olma, bilinçli düşünme, his değişikliği, problem çözme, akıl yürütme ve konuşma becerisi gibi bilişsel görevler frontal lobun görevleri arasındadır.)

Parietal (İnsan beyninin mekânsal yön belirleme, tatları algılama, acı ve dokunma hisleri gibi işlevlerinden sorumlu bölümüdür.)

Orta temporal (Görsel hafıza, lisan anlama, işitme duyusu, ağrı, duygusal ilişkilendirme süreçleri ve başka pek çok fonksiyondan sorumlu bir bölgedir.) kortekslerin bazı bölümlerinin faaliyetlerini durdurması ile kişinin eleştiride bulunması da engellenmiş olmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yani bir kargaya yavrusu gözüne nasıl şahin gözüküyorsa âşık olduğumuz insan da gözümüze şahin gözükmeye başlıyor.

Yani bir kargaya yavrusu gözüne nasıl şahin gözüküyorsa âşık olduğumuz insan da gözümüze şahin gözükmeye başlıyor.

Farkında değilsiniz ama âşık olduğunuz insan belki şahin değil de kargadır. Sonra onun karga olduğu gerçeği ile yüzleşince kargayı şahin yapmaya çalışıyorsunuz. Siz insan yedek parçacısı değilsiniz kimse de kusur gördüklerinizi düzeltemezsiniz. Çünkü bu size göre bir kusur, karşı tarafın ise normali.

O yüzden evlenmeye karar verdiğiniz insanın normalleri sizin normalleriniz mi önce bunu iyi anlamak lazım.

Sonra bizim normalimiz insanlara iyi geliyor mu bunu da iyi anlamak lazım. Çünkü normalleştirdiğimiz mevzular başkalarına zarar verebilir. Belki törpülememiz gereken yönlerimiz vardır.

İnsanlar hep ideal eş arar ama “kimse ben ideal bir eş miyim?” diye kendine sormaz.

İyi insanlarla karşılaşmak için iyi bir insan olmak gerekir. Çünkü insanlar kendi ruhlarından bir parça buldukları insanları kendi etrafına toplamaya başlarlar. Kendi ruhumuzda parçalar bulamadığımız insanlar ile çatışmaya başlarız. Kendi iyilik halinizden memnun iseniz hemen kendinize kafa dengi bir eş seçebilirsiniz.

Kafa denginiz insanlar sizin için doğru bir eş olabilir. Peki kafa dengi insan kimdir? Beynin üç temel birimi ve bu birimlerin görevleri var.

Düşünen beyin (Neo-korteks): (Beynin insanı diğer canlılardan ayıran, onu yaratılmışların en üstünü yapan kısmıdır. Düşüncenin merkezidir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip “anlam” ürettiğimiz merkezdir.)

Sürüngen beyin (Reptilian): (Yeme, içme, üreme bağımlılık ya da alışkanlık gibi şeyleri yönetir. Bir şey zevk veriyorsa yapmaya devam etmek ister, acı veriyorsa yapmaktan kaçınmak ister.)

Duygusal beyin (Limbik): (Midemiz kazındığında, öfkelendiğimizde, âşık olduğumuzda ya da kederlendiğimizde limbik sistem devrededir. Limbik sistem açlığı, susuzluğu, cinsel arzuları ve diğer zevkleri düzenler.)

Şimdi ben size bunları niye anlattım. Çünkü kafa dengi insan beyninizin üç temel yapısının “evet” dediği insandır.

•         Beynin birinci bölgesini harekete geçiren, cinsel hisler duyduğunuz ve arzuladığınız kişi olmalı. Ten uyumu dediğimiz olayı yakalamalısınız.

•         Limbik sisteme uygun olarak, güven, sevgi, huzur, sevinç duygularınızı körelten değil geliştiren kişi olmalı. Başınızı omzuna koyduğunuzda güven duymalısınız.

•         Neo-kortekse uygun olarak, düşünce yapısı, maddi durumu, fiziksel görünümü, sağlığı, kültürel, eğitimsel özellikleri size uygun olan bir anlamda size artı değer katacak bir kişi olmalı. Bizi eksilten insanların yanında belli bir süreden sonra mutsuzlaşıyoruz.

Bir önemli hatırlatma da şu olsun: Biz kendimize sadece bir eş değil çocuğumuza da bir anne ya da baba seçiyoruz. İyi bir eş, her zaman iyi bir baba ya da anne olmayabilir. Eşlerimiz bizim ev arkadaşımız değil yol arkadaşımızdır. Yol arkadaşımızla gittiğimiz yollar her zaman düz olmayacak. Bazen keskin virajlardan geçip bazen yokuşlar tırmanacaksınız. Bazen uçurum kenarından bazen de deniz kenarından yürüyeceksiniz. Karanlık günleriniz de olacak aydınlık günleriniz de… Her durumda size iyi bir yol arkadaşlığı yapacak insana ihtiyacınız var. Yolda kalmamak için kimi kendinize yol arkadaşı seçtiğinize dikkat edin.

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Martin Paris

Konuşabildiğin kişiyi kendine eş seçmelisin.