Görüş Bildir
Haberler
Kendimizi Sorgulamamızı Sağlayarak Hayata Karşı Bakış Açımızı Değiştirecek 13 Soru

Kendimizi Sorgulamamızı Sağlayarak Hayata Karşı Bakış Açımızı Değiştirecek 13 Soru

Rinascita
21.07.2017 - 02:20

İşlerin bazen istediğiniz gibi gitmemesinin arkasında, kendinize doğru soruları sormuyor oluşunuz yatar. Bazı soruların cevaplarıyla yüzleşmek gerçekten zordur. Çünkü almak istediğiniz cevabı alamamaktan korkarsınız. Fakat hayattaki en iyi şeyler çabalayarak elde ettiğimiz, kolay yoldan ulaşmadığımız şeylerdir. 

'Sorgulanmamış yaşam, yaşamaya değmez.' diyen Sokrates aslında bu konuya değinmiştir. Heleo'dan sizler için derlediğimiz bu içerikte, hayatınızın akışını değiştirebilecek 13 önemli soruyu bir araya getirdik.

Kaynak: https://heleo.com/13-questions-will-c...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İnsanlar beni, benim kendimi gördüğümden nasıl farklı görüyorlar?

Hiç sesinizi kaydedip de 'Gerçekten sesim böyle mi?' dediğiniz oldu mu? Ses kafatasından geçip gittiği için, insanların bizim sesimizi duyması ile bizim kendi sesimizi duymamız aynı değildir. Biz kendimizi asla insanların bizi duyduğu gibi duymayız. Aynı şey davranışlarımız için de geçerlidir. Biz düşüncelerimize göre davranışlarımızı yorumlarız, ama karşımızdakiler gerçek olanı görürler. 'İyi bir patron muyum?' sorusundan ziyade 'Herkes bana karşı çıktığında kendimi nasıl da iyi idare ettim?' sorusuna dürüst ve net bir cevap almak daha rahattır. Bunun yanı sıra eleştirilere açık olmanız gerekiyor. Birileri düşüncelerini söylediğinde alınmaya başlarsanız, bir süre sonra bu düşünceleri ifade etmekten kaçınacaklardır.

2. Bugün kim/ne için iyi bir şeyler yaptım?

'Her şeyi bulduğunuzdan daha iyi durumda bırakın.' demekle aynı şeydir. Her gün kendinize bu soruyu sorduğunuz zaman ayaklarınız yere daha sağlam basacak ve hayatınızda önemli olan şeylere odaklanacaksınız.

3. Değerlerime sadık kalıyor muyum?

Hayatınızda bir şeylerin eksik olduğu, yolunda olmadığı hissine kapıldınız mı? Bu durum genellikle ufak tefek davranışlar değerlerinize zarar vermeye başladığında oluşur. Ailenizle kaliteli zaman geçirmek önem verdiğiniz şeyler arasındaysa ve uzun zamandır işten geç çıkıyorsanız, bu bir çatışmadır. Eğer bu gıcık iç sesin bir şekilde sizden uzaklaşmasını istiyorsanız, bunun için bir şeyler yapmak zorunda kalacaksınız.

4. Eğer bütün hedeflerime ulaşsaydım nasıl hissederdim? Şu an bunlara ulaşmak için çalışırken de aynı hissetmek için ne yapabilirim?

Amaçlarınıza ulaşmaya çalışırken tatminkarlığı erteleme yeteneği, başarıya ulaşmak için izlemeniz gereken en önemli yollardan biridir. Fakat tatminkarlığı ertelemek, hedeflerinize ulaşana kadar umutsuz olmak demek değildir. Daha fazlasını başarabilir ve bunu yaparken keyif alabilirsiniz. Ama bunun için öncelikle gurur ve memnuniyet hissetmeniz gerekir.

5. Neyi öğrenmek için zaman ayırdım?

Dışarıdaki dünya gerçekten çok büyük ve gün geçtikçe daha da büyüyor. Bilim adamları dünya üzerindeki bilgilerin toplanmasının 1500 yıl kadar sürdüğünü düşünüyorlar. Fakat şimdilere herhangi bir bilgiye ulaşmak bilim adamları açısından bir iki yıl alıyor. Geride kalmamanız gerek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hayatımın hangi alanlarında bir şeyleri yerine oturtuyorum?

Bir şekilde bir şeyleri oturtmaya başladığınız zaman, kapasitenizin çok daha azını kabul edersiniz. Bazen sonu olmayan işlere başlarız ve orada kalırız. Bazı zamanlar ise sağlıksız ilişkilere başlarız ve yerimizde sayarız. Nerede ve neden bu şekilde olduğunu kendinize sormazsanız, bunu durdurmanız gerçekten çok zordur.

7. Hayatımın beş yıl içerisinde nasıl olmasını istiyorum?

Lewis Carroll 'Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, gittiğiniz yolun bir önemi yoktur.' demiştir. Aklınızda herhangi bir varış noktası var ise, çizdiğiniz yolu planlayabilirsiniz. 5 yıl bu planı yapma açısından gerçekten mükemmel bir zaman dilimidir. Kendinizi hayal etmede zorlanacağınız kadar uzak bir zaman dilimi değildir, ama anı zamanda hiçbir şey yapamayacağınız kadar yakın bir zaman dilimi de değildir.

8. Korkmazsam ne yapmalıyım?

Yaşama iç güdüsü açısından düşündüğümüz zaman korkunun bir amacı vardır. Elimizi makineye sıkıştırmaktan, öldürülmekten veya zarar görmekten bizi koruyan aslında bu korkudur. Fakat korkunun da uzaklaştırılması gereken noktalar vardır. Kendinizi güvende tutmak yerine, belli başlı noktalarda hayatınızı yaşamalı ve hayallerinizin peşinden koşmalısınız.

9. Kimde, sizde olmasını istediğiniz özellikler var?

İnsanlarda gerçekten imrendiğiniz özellikler keşfetmeniz sizin için pozitif bir durum olabilir. Bu özellikleri kendi karakterinizde de geliştirebilirsiniz.

10. Neyi çözmeye çalışıyoruz?

Herhangi bir toplantı içerisinde olduğunuz ve etrafınızdaki herkesin bambaşka konuşmalarda olduğunu fark ettiniz mi hiç? Bunun sebebi ise insanların tartışmanın amacı hakkında farklı fikirleri olmasıdır. Bazen toplantıda konuyu tahtaya yazmak yardımcı olur. Bu şekilde herkes neden orada olduğunu bilecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Yapmamız gerekenleri yapmamızı engelleyen nedir?

Omuzlarını silkeleyip 'Ne yapacağımı bilmiyorum.' demek her zaman kolaydır. Fakat bu yalnızca bir bahaneden ibarettir. Çoğu zaman ne yapmamız gerektiğini biliriz. Yalnızca önümüzdeki engelleri aşmaya yeteri kadar hevesli olmayız.

12. Akıl hocam olur musun?

Her ne kadar göz korkutucu bir soru da olsa, bazı insanlar sizinle bilgisini ve tecrübesini paylaşmak isteyecektir.

13. Şimdiye kadar hayatın bana verdiği en büyük ders neydi? Ben gerçekten ders çıkardım mı?

Bazen yaşadığımız olaylardan ders çıkarmayız. Aynı olayı bir kez daha yaşamamız gerekir. Yalnız ikinci kere yaşadığımızda bu bizim için ağır olabilir. Dolayısıyla yaşadığımız her şeyden sonra kendimize bu soruyu bir kez olsun sormamız gerekiyor.

Gelelim sonuca!

Her ne kadar bu soruları sormak ve bu sorulara açık yürekli bir şekilde cevap vermek biz insanlar için zor olsa da, bunu aşarak kendimizi sorgulamaya başlamalıyız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
139
30
16
9
7
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın