Görüş Bildir
Haberler
Kararname İmzalandı: Donald Trump, Golan Tepeleri Üzerinde İsrail’in Egemenliğini Resmen Tanıdı

etiket Kararname İmzalandı: Donald Trump, Golan Tepeleri Üzerinde İsrail’in Egemenliğini Resmen Tanıdı

Ulaş
25.03.2019 - 19:37 Son Güncelleme: 26.03.2019 - 11:15

ABD Başkanı Donald Trump,  İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, ülkesinin İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını ilan eden karanameyi imzaladı.

VOA'nın aktardığı bilgiye göre, ABD Başkanı Trump, Netanyahu’yu Beyaz Saray’da ağırladı. Trump, Netanyahu’nun ziyareti sırasında Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini tanıyan kararnameyi imzaladı.

Netanyahu: 'İsrail'in sizden daha iyi bir dostu olmadı.'

Netanyahu: 'İsrail'in sizden daha iyi bir dostu olmadı.'

İsrail Başbakanı Netanyahu Başkan Trump’a teşekkür etti, “İsrail’in sizden daha iyi bir dostu olmadı” dedi. Netanyahu, Trump yönetiminin İran’la nükleer anlaşmadan çekilme ve yaptırımları yeniden devreye sokma kararını övdü. Golan Tepeleri kararını da “tarihi” olarak niteledi.

AB ve BM'den karar tepki geldi.

AB ve BM'den karar tepki geldi.

Birleşmiş Milletler'den 'Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası, Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.' açıklaması geldi.

Avrupa Birliği ise 'Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz' şeklinde açıklama yaptı.

ABD Başkanı Trump’ın gündeminde Gazze’den Tel Aviv’e ateşlenen ve 7 kişinin yaralanmasına yol açan roket saldırısı da vardı.

ABD Başkanı Trump’ın gündeminde Gazze’den Tel Aviv’e ateşlenen ve 7 kişinin yaralanmasına yol açan roket saldırısı da vardı.

Trump, yaralananlar arasında çocukların da olduğuna dikkat çekti ve “İsrail’in kendisini savunma hakkı var” mesajını verdi.

Öte yandan, İsrail ordusu Gazze'deki Hamas hedeflerine saldırı düzenlemeye başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz bu imzaya karşıyız, bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz bu imzaya karşıyız, bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Çavuşoğlu, 'Bunu da büyük bir marifet gibi şova dönüştürdü' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yanı başında da Netanyahu. Baştan söylüyorum. Biz bu imzaya karşıyız. Bu karara karşıyız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bugün Suriye rejimiyle ilişkilerimizin bu boyutta olması böyle bir kararı kabul etmemizi gerektirmez. Tam tersi Türkiye Cumhuriyeti her zaman ilkeli tutum sergilemiştir. Buralar Suriye'nin ve Suriye halkının topraklarıdır. Bu imza İsrail'in işgalini meşrulaştırmaz. Öyle görüyoruz ki Trump'ın bu imzası güya şu anda seçim öncesinde zor durumda olan Netanyahu'ya adeta bir seçim hediyesidir. Yolsuzlukla sorgulanan ve hukuk önünde hesap veren Netanyahu'ya bu sözde hediyenin bir faydası olmaz. Kendi halkını bile bölen ve bugün de Gazze'de görüyorsunuz, Gazze'yi bombardımana tutan bu zalime ne yapsanız bir faydası yoktur. O yüzden Amerika'nın bu çabaları beyhudedir. Amerika'nın hukuk tanımaz, uluslararası hukuk tanımaz kararlarını biz kabul etmiyoruz. Uluslararası hukuku hiçe sayan ve Birleşmiş Milletler kararlarını hiçe sayan adımları ardı ardına görmeye başladık. Önce büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı ve sürekli İsrail'in zulmüne verdikleri destek ve şimdi de Golan Tepelerinin işgaline meşruiyet kazandırma çabaları. Türkiye sonuna kadar bu konuda da gereğini yapacaktır, uluslararası camiayla da bir hareket edecektir. Çünkü tek taraflı atılan bu adımları biz desteklemiyoruz, doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Birleşmiş Milletler dahil her platformda ne gerekiyorsa onu da yapacağız inşallah.'

Dışişleri Bakanlığı: "Kararı esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz"

Dışişleri Bakanlığı: "Kararı esefle karşılıyor ve şiddetle kınıyoruz"

Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada da ABD yönetiminin kararını esefle karşıladıkları ve şiddetle kınadıkları belirtilerek '497 (1981) sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Kararı başta olmak üzere, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini teşkil eden bu talihsiz karar, ABD Yönetimi'nin Ortadoğu'da çözümün değil, sorunun parçası olmaya yönelik tutumunu sürdürmekte olduğunu göstermektedir' denildi.

Açıklamada ayrıca kararın Suriye'nin ve tüm bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne önem atfeden Türkiye ve uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleri bakımından tamamen hükümsüz olduğu ifadesine yer verildi.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
309
136
55
32
26
26
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
White Troll

Konya da bulunan çok gizli uzay ve havacılık üssümüzde yaptığımız ÇMR-2023 isimli uçan gemi helikopterimiz havalanmış ve golan tepelerine uzaydan KI-NAMA isi... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

amk yahudisi

Gladiator 07

İsrail bombalar, Trump girer tower yapar. Kan ve para ile birbirlerinin sırtını kaşırlar. Olan yine mazluma olur ve hikaye böyle devam eder...Bize de Allah'a... Devamını Gör