Görüş Bildir
Haberler
Kara Delik Nasıl Oluşur? Kara Delik Hakkında Kısa Bilgiler..

Kara Delik Nasıl Oluşur? Kara Delik Hakkında Kısa Bilgiler..

Elif Ateş
18.08.2021 - 08:30

Kara delikler evrenin en gizemli nesnelerdir. Kara deliklerin oluşumu ile ilgili teoriler halen daha sürmektedir. Galakside en az bir tane kara delik olduğu düşünülmektedir. Bu kozmik gök cisimleri çekim kuvveti ile hiçbir maddenin kaçmasına izin vermez ve kendine doğru çeker. Peki kara delik nasıl oluşur? Kara delikler hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kara delik kavramı ilk olarak 18.yy'da ortaya atılmıştır. Newton'un evrensel çekim kanunu kara delik kavramının oluşturulmasında önemli bir role sahiptir. 20.yy ile birlikte Einsetin'in genel görelilik teorisi, kara delik kavramının tanımlanmaya başlanmasına neden olmuştur. Bu kozmik cisimler ışık yaymadıkları için kara delik olarak isimlendirilmişlerdir. Kara delik nasıl oluşur? Kara delik hakkında kısa bilgileri burada bulabilirsiniz...

Kara Delik Nasıl Oluşur? Kara Delik Hakkında Kısa Bilgiler..

Kara Delik Nasıl Oluşur? Kara Delik Hakkında Kısa Bilgiler..

Uzayın en bilinmez noktalarından biri kara delik. Kütlesi büyük çok güçlü bir çekim gücüne sahip ışığın bile kaçamadığı kozmik bir cisimdir. Uzayda belirli nicelikte maddenin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu kozmik cisim ışık yaymadığı içinde kara delik diye adlandırılır. Boyutlarına göre kara delikler ilkelsel kara delikler, yıldızsal kara delikler, dev kara delikler ve orta kara delikler olmak üzere 4'e ayrılır. 

İlkelse kara delikler, evrenin ilk zamanlarında Büyük Patlama (Big Bang) ile oluştuğu düşünülmektedir. Yıldızsal kara delikler ise büyük bir yıldızdan kalan artık maddenin çekimsel içe çökmenin sonucunda doğarlar. Bu çökme uzaya doğru yıldızların patlamalarına ve süpernovaya sebep olur. Dev kara deliklerin oluşumu ile ilgili teoriler halen daha tartışılmaktadır. Orta kara delikler ise yeni keşfedilmiş bir kara delik türüdür. 1970 yıllarında küresel yıldız kümelerinden oluştuğu düşünülmüş ama ispatlanamamıştır.

Bu zamana kadar sadece yıldızsal kara delikler ve dev kara delikler gözlemlenebilmiştir. Dünyaya en yakın kara delik, 8 kilo parsek uzaklıktadır. Kara delikler görülemezler. Bilimciler kara deliklerin varlığını gazlara ve yıldızlara uygulanan güçlü çekim kuvvetinin etkisi ile görebilirler. Yıldız belli bir noktada sürekli dönüyorsa yıldızın kara deliğin etrafında dönüp dönmediği anlaşılabilir. Kara delik ve yıldız birbirine çok yakın döndüğü zaman yüksek enerjili bir ışık ortaya çıkar. Bilimciler bu yüksek enerjili ışıkları saptayan bilimsel aygıtları ile kara deliğin varlığından söz edebilirler. Aynı zamanda kara deliklerin içinde zaman yavaş akmakta yada hiç akmamaktadır. Einsetin'in Görecelik Teorisiyle bağdaşmaktadır. Kara deliğe düşmekte olan birisi ona dışardan bakan birisine göre yavaşlayarak duruyormuş gibi görünebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
10
8
6
5
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın