Görüş Bildir
Haberler
Kara Büyü Meraklıları Buraya! Voodoo Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Gerçekleri Tek Tek Açıklıyoruz

Kara Büyü Meraklıları Buraya! Voodoo Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Gerçekleri Tek Tek Açıklıyoruz

Melis Camuş
14.06.2020 - 06:30

Herkesin küçükken oynadığı bir vudu bebeği kesin vardır.

Kaynak: https://listverse.com/2013/12/11/10-t...
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Tek bir çeşit vudu kültürü yoktur.

10. Tek bir çeşit vudu kültürü yoktur.

Bilinenin aksine yaygın olan üç adet vudu kara büyü kültürü bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı Doğu Afrika bölgesine aittir. Günümüzde yaklaşık 30 milyon kişi tarafından özellikle Ghana ve Benin bölgelerinde uygulanmaktadır.

İkinci yaygın olan bölge güneybatı Amerika'da yer alan Louisiana bölgesidir. Güney Afrika'dan gelse de Louisina kültürü, Creole halkı olarak bilinen İspanyol ve Fransız yerlilerinden oldukça etkilenmiştir.

Son ünlü bölge ise Haiti'dir. Haiti'de Hristiyanlık dolayısıyla Fransızlardan epey etkilenen bölgelerden biri olmuştur.

9. Hristiyanlık ile ciddi benzerlikler göstermektedir.

9. Hristiyanlık ile ciddi benzerlikler göstermektedir.

İlk bakışta manevi aidiyet, iksirler ve atalara hizmet etrafında dönen gibi bir din olarak görülse de Vudu, Hristiyanlıkla benzerlik gösteren bir inançtır. Louisiana ve Haiti voodoo çeşitleri çoğu Hristiyan geleneği, inancı ve motifleriyle bir arada esnek bir din haline gelmiştir. Vududa bulunan 'Aido Wedo' Meryem Ana ile koruyucu muhafız 'Legba'da Aziz Peter ile bağdaşlaştırılmaktadır. Çeşitli bölgelerde yer alan 'Ioa' isimli inanç sahibi kişiler de kiliselerdeki papazlar ile benzerlik göstermektedir. Afrika vudu kültüründe Hristiyanlık tamamıyla herkesi yöneten güç olarak belirtilmektedir. Doğu Afrika vudu kültüründe Hristiyanlıkla benzer olarak tek tanrı tarafından yönetilme inancı vardır.

8. Katolik Kilisesi tarafından kabul görmüştür.

8. Katolik Kilisesi tarafından kabul görmüştür.

Afrika vudusu ve Hristiyanlık arasında bu kadar güçlü benzerlikler olmasına rağmen bu iki taraf arasında düşmanlık yoktur, birçok alanda birbirleriyle anlaşmaktadırlar. Vudu seremonilerinde vaftiz edilme olayı bulunmaktadır ve her iki tarafın rahipleri vudunun kuruluş yeri olan Doğu Afrika'da barışı sağlamak için el ele vermişlerdir. Papa II. John Paul konuşmalarında vudu uygulayıcılarından, önemli kadın tanrı figüründen ve onlara miras kalan bilgi birikimlerinden bahsetmiştir. Kendisi 1993'te bir voodoo seremonisine katılarak iki farklı inancın birliğine katkı sağlamıştır.

7. Voodoo bebekleri büyük bir önem taşımaktadır.

7. Voodoo bebekleri büyük bir önem taşımaktadır.

Voodoo bebekleri göründüğünden daha karmaşıktır. Bu bebeklere dokunulduğunda sembolize ettiği insanın da aynı durumu yaşaması gerçek değildir. Bu bebekler tamamen karşı tarafta olması istenen özelliklerin derinden bir bağ ile oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Voodoo kötü veya karanlık bir inanç değildir. Bu tamamıyla uygulayan kişinin niyetine bağlıdır.

Bu ritüeller sırasında, bedende yaşayan iki ruhtan biri olan ' ti bon ange' bedenini bir 'loa' ruhuna sahip olabilmesi için terk eder. 'Ti bon ange', ruhun bireyi içeren kısmıdır ve birey bir 'loa' barındırırken korunmalıdır. Diğer kısım, büyük kemik öfkesi, tüm canlılar arasında paylaşılan bir ruhtur.

6. Marie Laveau figürü adından sıklıkla söz ettirmektedir.

6. Marie Laveau figürü adından sıklıkla söz ettirmektedir.

Marie Laveau, vudu ile en sık ilişkilendirilen isimlerden biridir ve  gerçekdışı figür haline gelmiştir. Onunla ilgili kesin olarak bilinen bilgiler bile tartışmalı görünmktedir. Bir Creole halkının sahibinin gayri meşru kızı ve yarı siyahi yarı Amerikan bir metres aileden doğduğu söylenmektedir. İlk evliliği, kocası gizemli koşullar altında kaybolduğunda sona ermiştir; Bununla birlikte, ikinci evliliği yıllarca sürmüş ve 15 çocuğu olmuştur. Bu çocuklardan biri olan II. Marie Laveau annesinitakip ederek bir vudu rahibesi olmuştur. Laveau'nun herhangi bir ölümlüden yıllarca daha uzun yaşadığı düşünülüyor.Kendisi gerçek bir kişiyken hayali bir karaktere dönüştürülmüştür. Herkesin hayatına dokunan bu figür ayrıca bir kuafördür. Bu meslek ona New Orleans'ın güçlü kişileriyle arkadaşlık kurup, sırlarını toplayıp, şehirden farklı insanlara yardımcı olmasında büyük bir rol oynamıştır. Bu kadar güçlü olmasının sebeplerinden biri de halkın içinde vudu ritüellerini gerçekleştirmesidir. Kendisi New Orleans'ta bulunan birçok evsize, aç insana ve hastaya yardım etmiştir. Günümüzde hala New Orleans'a gelip ziyaret etmek için mezarını soran turistler bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Uygulayan kişiler ruhların hizmetkarıdır.

5. Uygulayan kişiler ruhların hizmetkarıdır.

Voodoo uygulayıcıları sanılanın aksine ruhlar tarafından yönetilmemektedir, kendilerini onların hizmetkarı olarak tanımlamaktadırlar. Kişi ve ruh arasındaki ricaları ve istekleri ileten kişi görevini üstlenmişlerdir. Bu kişiler ritüel gerçekleştirmeden önce uzun süre eğitim görmektedirler. Yapan kişiler kendi ruhlarını bilge 'Ioa'lara teslim ederek görevlerini gerçekleştirmektedir.

4. Hastalıkları iyileştirme gücü olduğu söylenmektedir.

4. Hastalıkları iyileştirme gücü olduğu söylenmektedir.

Birçok kişi tarafından kötü bir inanç olarak ya da kötü ruh ve bedenin güç kaynağı olarak gösterilse de vudu bitkisel tedavi odağında bir inançtır. Vududaki en önemli ritüellerden biri de hastanın veya yaralının iyileştirilmesidir. Vudu hasta veya engelli insanları iyileştiren bir güç barındırmaktadır. Vudu bitkisel tedavi merkezli bir kültürdür. Birçok kişi iyileşmenin bu şekilde sağlandığına inanmaktadır. Fiziksel iyileşmenin yanı sıra duygusal iyileşmelere de yardımcı olan bir inançtır.

3. Kötü büyü veya iyi büyü olarak ayrımı yapılmamaktadır.

3. Kötü büyü veya iyi büyü olarak ayrımı yapılmamaktadır.

Kara büyü veya iyi büyü gibi bir ayrım yapılmamaktadır. Sadece büyüyü gerçekleştiren kişi şeytani varlıklar tarafından ele geçirildiğinde ya da bu varlıklar tarafından saldırıya uğradığında 'kırmızı büyü' terimi kullanılmaktadır. Gözlerin kırmızıya dönmesiyle şeytanın geldiği anlaşılmaktadır. Bazen iyi ruhlar baskılanan dileklerle kötü rüha dönüşmektedir. Bu temelinde iyilik ve yardımseverlik bulunan vudu kültürünün tamamen zıttıdır. Bu tip durumlarda 'Kraliçe' lakaplı kadın uygulayıcı ve 'Doktor' lakaplı erkek uygulayıcı devreye girerek kara büyüyü tamamlanmadan engellemektedirler.

2. Voodoo Anıtı Hristiyanlığa benzeyen bir diğer simgedir.

2. Voodoo Anıtı Hristiyanlığa benzeyen bir diğer simgedir.

Vudu heykelinin üç ana katmanı vardır. En tepede uzak bir figür olan tek bir Tanrı bulunmaktadır. 'Loa' ikinci katmanı oluşturur. Burada ölümlülerle düzenli olarak etkileşime giren ruhlar bulunmaktadır. Kişinin ölen akrabaları ruhsal yaşamlarında da önemli bir rol oynar, çünkü bir kişinin atalarını onurlandırmak, vudunun önemli bir parçasıdır. Üçüncü aşama fanilerin kendisi tarafından oluşur. 

Vudu için temel kavramlardan biri bu katmanlar arasındaki ilişkidir; Papa Legba, ölümcül alem ve ilahi hayat arasında koruyucu muhafız olduğu için, loa'nın en önemlilerinden biridir. 'Loa' ile tüm ölümcül temaslar Legba'dan geçer ve dünyalar arasındaki kapıları açtığı söylenir. 'Legba' Aziz Peter'in bir yansıması, aynı zamanda evin, kavşakların ve seyahatin koruyucusudur.

1. Yılanla dans kültürün bir parçasıdır.

1. Yılanla dans kültürün bir parçasıdır.

Yaygın olarak yılanlarla dans eden voodooo uygulayıcılarının görüntüleri şaşkınlığa yol açsa da yılan voodoo mitinde çok önemlidir. Damballa veya Danballa, yılan tanrısıdır ve voodoo simgelerinin en büyüğüdür.

Bilgeliği ve zihni temsil eder ve beyaz, yumurta, kemik ve fildişi rengi gibi sembollerle ilişkilidir. Çaresiz ve küçük çocukların koruyucusu, engelli ruhların öbür dünyaya taşıyıcısıdır. Rahipler Damballa'nın ruhuna sahip olabilirler ama konuşamazlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
48
31
24
20
10
8
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın