Görüş Bildir
Haberler
Lübnan'da Kadınların Yıllar Süren Mücadelesi ve Zafer: 'Tecavüzcüye Evlilik Yoluyla Af' Yasası Kaldırıldı

etiket Lübnan'da Kadınların Yıllar Süren Mücadelesi ve Zafer: 'Tecavüzcüye Evlilik Yoluyla Af' Yasası Kaldırıldı

FreiGeist
18.08.2017 - 11:48 Son Güncelleme: 18.08.2017 - 17:42

Lübnan'da kadın hakları savunucularının yıllar süren mücadelesi zaferle sonuçlandı. Lübnan'da tecavüzcülerin kurbanlarıyla evlenmeleri durumunda hapis cezasından kurtulmalarını sağlayan kanun maddesi parlamento tarafından iptal edildi. 'Tecavüzcüye evlilik yoluyla af yasası' olarak bilinen düzenleme,  Lübnan'da 1940'lardan bu yana uygulanıyordu. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ceza yasasının 522. maddesi tecavüz suçunda fail ile mağdurun evlenmesi halinde cezayı ortadan kaldırıyordu.

Ceza yasasının 522. maddesi tecavüz suçunda fail ile mağdurun  evlenmesi halinde cezayı ortadan kaldırıyordu.

📷  Lama Naja

ABAAD adlı sivil toplum kuruluşu ‘kadın onurunun zaferi’ dedi ve ekledi: “Artık tecavüz, şiddet ve zorla cinsel birliktelik gibi suçlara rağmen cezadan sıyrılmak mümkün olmayacak”

ABAAD adlı sivil toplum kuruluşu ‘kadın onurunun zaferi’ dedi ve ekledi: “Artık tecavüz, şiddet ve zorla cinsel birliktelik gibi suçlara rağmen cezadan sıyrılmak mümkün olmayacak”

📷  AFP

ABAAD adlı sivil toplum kuruluşunun üyesi Danielle el Hveyk, bu kararın aktivistlerce yapılan baskı sonucunda aldığını ancak önlerinde yeni mücadeleler olduğunu söyledi.

AFP'ye konuşan avukat Hveyk, 'Üzerinde çalıştığımız birçok konu daha var... Başka maddelerle ilgili endişelerimiz sürüyor' dedi.

Söz konusu yasanın insan haklarına aykırı olduğunu belirten STK temscilcileri, daha önce Beyrut sahili boyunca beyaz gelinlikler asarak tepkilerini dile getirmişlerdi.

Söz konusu yasanın insan haklarına aykırı olduğunu belirten STK  temscilcileri, daha önce Beyrut sahili boyunca beyaz gelinlikler asarak  tepkilerini dile getirmişlerdi.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Lübnan'daki ceza kanununda yapılan değişikliğin aynısı, geçen haftalarda önce Tunus, ardından da Ürdün parlamentolarında kabul edilmişti. 

Fas ve Mısır da yasalarında benzer değişiklikler yapmıştı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, tartışmalı kanun maddesi Irak, Suriye, Libya, Cezayir, Kuveyt, Filistin ve Latin Amerika'daki bazı ülkeler ile Tacikistan ve Filipinler'de halen yürürlükte.

Yasayı 'taş devrinden kalmış' olarak nitelendiren Kadın İlişkileri Bakanı Jean Oghassabian da kampanyalara destek veriyordu.

Türkiye'de Kasım 2016'da TBMM Genel Kurulu'nda gündeme gelen "cinsel istismar yasası" büyük tartışmaya yol açmıştı.

AKP'nin tepkiler üzerine geri çekilen önergesinde 'cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanması geri bırakılırken”, hüküm verilmiş ise infazın ertelenmesine karar veriliyordu. 

Deutsche Welle, AFP ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
804
167
34
20
18
15
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Çapulcu Kayra

Alıntıdır: "tecavüz ederken suçüstü yakalanan adam, henüz tecavüz gerçekleşmediği için “yarım kaldı”indirimi aldı bu memlekette, tecavüzünü kameraya kaydede... Devamını Gör

Çapulcu Kayra

yani kısacası 'çocuklarınızı ve kadınlarınızı devletin ulaşamayacagı yerlerde saklayınız'

Deneri

Geçen sene az kalsın buna benzer bir yasa geliyordu bize, 18 yaşından küçük kişi tecavüzcüsüyle evlendirilirse tecavüzcü sapık ceza olmayacaktı ve muhalif ke... Devamını Gör

Murat Çelikel

O yasa tek seferlik geliyordu, ayrıca tecavüzcüleri değil sadece yaştan dolayı hapiste olanları kapsıyordu.

esen-miray-yilmaz

Hemcinslerim adına sevindim, harika bir haber. Darısı başımıza!