Görüş Bildir
Haberler
Kadın Hastalıklarında En Yaygın Görülen PCOS Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey

Kadın Hastalıklarında En Yaygın Görülen PCOS Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey

PCOS, bilinen adıyla Polikistik Over Sendromu kadınlarda çok sık görülen bir hastalık. Hormonal bir dengesizlik olan bu durum hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık. Gelin PCOS hakkında bilmeniz gerekenlere birlikte bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. PCOS yani Polikistik Over Sendromu, bir hormonal dengesizlik.

Kadınların yumurtalıklarındaki ve hormon üreten organlarındaki dengesizliği ifade eden bu durum genellikle ergenlik döneminde başlıyor. Bu hastalık ileriki yaşlarda da görülebiliyor.

2. PCOS'un tam nedeni bilinemiyor.

Tam bilinmese de ortaya çıkmasında ağırlıklı olarak genetik faktörlerin rol oynadığı biliniyor. Polikistik Over Sendromunun ayrıca başka sağlık problemlerine de yol açabiliyor. Kısırlık, obezite veya diyabet gibi hastalıklara PCOS neden olabiliyor.

3. PCOS'un birçok belirtisi var. Bu belirtilerin en bilineni regl dönemlerindeki düzensizlik. Polikistik Over Sendromu olan kadınların yumurtlamaları genellikle düzenli olmuyor.

Düzensiz yumurtlama, düzensiz adet döngüsüne de neden oluyor. PCOS'lu kadınların regl kanamalarında düzensizlik görülmesi muhtemel.

4. PCOS'un en büyük belirtilerinden biri kadınlarda aşırı tüylenmeye neden olması.

Polikistik Over Sendromu olanlarda aşırı tüylenme görülebiliyor. Özellikle yüz, göğüs veya sırt gibi bölgelerde normalde tüylenme olmayan yerlerde aşırı tüylenme görülebiliyor.

5. PCOS'a sahip kadınlarda adet düzensizliği olduğundan bahsettik. Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda ayrıca regl döngüsü hiç de olmayabiliyor.

Bu durumun en belirgin özelliklerinden biri regl döngüsünün düzensizliği. Polikistik Over Sendromlu kadınların regl döngüsü düzensiz veya bazı durumlarda hiç olmayabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. PCOS'lu kadınlarda görülen en belirgin bir başka belirti de cilt sorunları.

Akne ve yağlı cilt herkeste görülebiliyor ama Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda cilt sorunlarına sıklıkla rastlanıyor. Özellikle yüzde akneler bu durumu yaşayanlarda çok sık görülüyor.

7. Polikistik Over Sendromda insülin direnci ile ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Bu duruma sahip olanlarda şeker hastalığı görülebiliyor.

7. Polikistik Over Sendromda insülin direnci ile ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Bu duruma sahip olanlarda şeker hastalığı görülebiliyor.

PCOS'lu kadınlarda kan şekeri düzensizliği görülebiliyor. İnsülin direncine bağlı olarak ortaya çıkan bu kan şekeri sorunları tip 2 diyabet riskini de artırabiliyor.

8. PCOS'lu kadınlarda en sık görülen durumlardan biri de kistler.

Polikistik Over Sendromu olan kadınların yumurtalıklarında kistler görülebiliyor. Yumurtalıklarda biriken küçük kistler bu durumda sıklıkla görülse de bu kistler her zaman olmuyor.

9. PCOS'un yukarıda anlattıklarımıza ek başka belirtileri de var. Bu belirtiler şunlar:

  • Kilo artışı

  • Ciltte kararma

  • Saç dökülmesi

  • Depresyon

  • Baş ağrısı

10. PCOS'un nedenlerinden ve belirtilerinden bahsettik. Şimdi de tedavisinden bahsedelim...

Polikistik Over Sendromunun tedavisi yaşa, semptomların şiddetine ve daha birçok etkene göre değişebiliyor. PCOS'un tedavilerinde diyet, ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılabiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. PCOS tedavisinde amaç belirtileri kontrol altına almak. Belirtiler farklılaştığı için tedavi süreci de kişiden kişiye değişiyor.

Polikistik Over Sendromunun tedavisinde semptomları hafifletmek ve uzun vadede sorunları yok etmek amaçlanıyor. Bu hastalığın tedavisinde yaşam tarzının değişmesi, kilo kontrolü bulunuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın