Görüş Bildir
Haberler
Jeomorfoloji Derneği Başkanı Turoğlu'ndan Dipsiz Göl Açıklaması: 'Suyu Doldurursanız Ancak Havuz Olur'

Jeomorfoloji Derneği Başkanı Turoğlu'ndan Dipsiz Göl Açıklaması: 'Suyu Doldurursanız Ancak Havuz Olur'

Batuhan
25.11.2019 - 13:05

Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı sonucu yok olan ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl’de inceleme yapan Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, 'Kazıldıktan sonra gölün dengesi bozuldu. Gelip bu yeni yapılan çanağa suyu doldurursanız ancak havuz olur' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kazı sonrası toprak doldurularak kapatılan Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi için başlatılan çalışma sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan 4 maddelik Eylem Planı kapsamında göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı.

Boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı

Boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı

Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı. Çalışmalar Gümüşhane Valiliği'nin koordinesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri ve akademisyen ve jeologların nezaretinde yürütülüyor. Göl çevresinin flora ve endemik türlerinin korunmasına yönelik de çalışma başlatıldı.

"Bu gölün oluşumuyla ilgili 'çökme göl' olduğu söyleniyor, bu doğru değil"

"Bu gölün oluşumuyla ilgili 'çökme göl' olduğu söyleniyor, bu doğru değil"

Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, Dipsiz Göl'de, heyetçe yaptıkları incelemelere ilişkin konuştu. Dipsiz Göl çevresinden yaptıkları incelemeler ve topladıkları taş ve toprak gibi numuneler üzerinde çalışmalarının sürdüğünü belirten Turoğlu, gölün eski haline dönüştürülmesi çalışmalarını da yakından takip ettiklerini söyledi. Gümüşhane'ye gelerek göldeki çalışmaları yerinde inceleyen Turoğlu, 'Bu gölün oluşumuyla ilgili bazı kaynaklarda 'çökme gölü', 'karstik dolin' olduğu söyleniyor. Bu doğru değil. Çünkü çevrede hiç kireç taşı yok. Bunların yerinde gelip gözlemlenmesi, çalışılması, incelenmesi ve ondan sonra bu konuda görüş bildirilmesi gerekir. Biz bunu yapmaya, delillere dayanarak, gözlemlerimizin sonucunu tartışarak değerlendirmeye ve bir şeyler söylemeye çalışıyoruz' dedi.

"Gölün doğal dengesi bozuldu"

"Gölün doğal dengesi bozuldu"

Dipsiz Göl'ün define kazısıyla tahrip edilmeden önce kendi dengesi olduğunu ve kazılarak suyun boşaltılmasının gölün dengesini bozduğunu kaydeden Turoğlu, 'Karlar eriyerek bu çukurlukta birikiyordu. Gölün zemininde ana kaya kırıntılarının oluşturduğu bir örtü malzeme var. Bu nedenle su, kısmen hareket edebilme yeteneğine sahip. Gölün, hem yüzeyden hem yer altından da beslenme imkanı vardı ve kendi ekosistemini oluşturmuştu. Bu düzen hidrolojik bir denge içerisinde devam ediyordu. Kazıldıktan sonra bu denge bozuldu. Şu anda kotlara da baktığımız vakit doğal kotlardan çok farklı. Şekil özelliği de bozuldu. Şu anda başka bir şey var burada' diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"İçerisinde su kalabilir belki ama hiçbir zaman o ilk doğal halini sağlayamazsınız"

"İçerisinde su kalabilir belki ama hiçbir zaman o ilk doğal halini sağlayamazsınız"

Çevreden su takviyesiyle gölün eski haline döndürme çalışmalarının, gölü eski haline dönüştüremeyeceğini belirten Turoğlu, 'Gölün kazılmadan ve suyun boşaltılmadan önceki haliyle, belki görsel olarak benzetebilirsiniz ama bilimsel anlamda şimdi başka bir şey var. Tankerle gelip bu yeni yapılan çanağa suyu doldurursanız ancak havuz olur. Şu an serili olan killi ve kireçli malzeme geçirimsizdir. Suyla dolmaya başladığında su birikir ama zaten üzerinde buz var ve gece burası donacak. Buranın oluşmasında etkili olan kar yine burada olacak. Burada yapay bir göl yapmış oluyorsunuz. Karlar eridikten sonra içerisinde su kalabilir belki ama hiçbir zaman o ilk doğal halini sağlayamazsınız' ifadelerinde bulundu.

Yapılan kazıyla ilgili soruşturmada sorumlular açığa alınmıştı 📌

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaşanan olayla ilgili "Böyle bir define kazısı izni nasıl verilir?" açıklamasında bulunmuştu 📌

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
178
45
19
13
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
unclebukowski

Dipsiz Göl oldu sana Tipsiz Göl..

Tahir Boz

Bir zamanlar dipsiz göldü, şimdi çomar havuzu oldu, birkaç tanede can simidi atın içine, çomarlar boğulmasın.

HuLk

12.000 yıl Başka söze hacet yok!!!