Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'un En Popüler ve En İyi 10 3. Dalga Kahvecisi

İstanbul'un En Popüler ve En İyi 10 3. Dalga Kahvecisi

Esen Çelik
14.08.2015 - 19:36

Artık Nescafe’den, Starbucks’tan çok daha fazlası haline gelen kahvenin son hali: ‘’3. dalga’’. Peki nedir bu ‘3. dalga kahve akımı’? Ya da ‘dan’ diye 3’ten başlayacağımıza 1'den başlayıp sırayla anlatalım efendim.

Birinci dalga kahvecilik, I. Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda hazır kahveyle -yani evlerimizden hiç eksik olmayan Nescafeyle- başlıyor. Sadece ticari amaçlı olan bu akımdan sonra kahvenin içine biraz daha sanat giriyor ve Starbucks ikinci dalga olarak hayatımıza giriş yapıyor. Kahvenin yöresine, kavurma tekniklerine ilginin gittikçe artmasıyla içtiğimiz kahveler de giderek kaliteli bir hale geliyor.

İkinci dalgada kahveden keyif alma ön planda olsa da birinci dalganın bazı özellikleri burada da devam ediyor. Her zaman daha iyisini arzulayan doyumsuz insanoğlu elbette durmuyor ve 90’lı yıllarda üçüncü dalga olan ‘nitelikli kahve’nin sinyalleri veriliyor. Barista olan Trish Skeie’nin 2002’de yazdığı makalede 3. dalgaya kesin olarak giriş yapıldığı açıkça görülüyor. Artık kahve başroldedir ve her şeyin başı espresso değil, çekirdektir.

İlk sinyallerini 2002’de veren bu dalga Türkiye’ye ancak 2011 yılının sonlarına doğru uğradı. Uğramasıyla tüm İstanbul’a yayılması da bir oldu. Kahve dükkanları arasında bir sıralama yapmayacak olsak da bizce 3. dalganın öncüleri: MOC, Kronotrop, Coffeetopia ve Petra Roasting’dir. Peki İstanbul’un en iyi 3. dalga kahve dükkanları hangileridir;

1. MOC

1. MOC

Mahallenin en iyisi diyebileceğimiz MOC’un yani Ministry of Coffee İstanbul’un yaratıcısı Avustralyan barista Sam Çeviköz. Yeni şubelerini geçtiğimiz aylarda Suada’da açtılar.

2. Kronotrop

2. Kronotrop

Kronotrop, Beyoğlu’nun bir sokağında, küçük bir kahve dükkanı olarak başlasa da Cihangir ahalisini sevindirmiş ve Cihangir’e taşınmıştı. Kısa zamanda Maslak ve Sultanahmet’te de yeni şubelerini açtılar.

3. Coffeetopia

3. Coffeetopia

Yüksek kalitedeki nitelikli kahveleriyle Coffeetopia, Eminönü’ndeki biricik kahvecimiz. İkinci şubesi de İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde.

4. Petra Roasting Co.

4. Petra Roasting Co.

Kendine özgü stiliyle zamana direnebilen bir kültür yaratmaya çalışan Petra’nın kahvelerine Gayrettepe ve Kanyon’da ulaşabilirsiniz. Hatta Alaçatı’da da...

5. Walters Coffee Roastery

5. Walters Coffee Roastery

Adından da anlaşılacağı üzere Breaking Bad temalı bu kahvecimizde sarı tulumlu baristalar, duvarlardaki periyodik tablolar, beherde servis edilen kahvelerle karşılaşmanız mümkün. Zaten Walters Coffee’ye gidip sarı tulumla fotoğraf çektirmeyen de kalmamıştır.

6. Coffee Sapiens

6. Coffee Sapiens

Hipster tayfasının incisi, Karaköy’ün demirbaşı haline gelmiş durumda. İşini can-ı gönülden yapan baristalar, kaliteli kahveler ve minnoş kedicikleriyle Coffe Sapiens 3. dalganın en iyilerinden.

7. Dört

7. Dört

Karaköy’ün Sapiens’i varsa Kadıköy’ün de Dört’ü var efendim. Ahşap masalı, küçük ama gururlu bu mekanda kahvenizin yanına brownie istemeyi unutmayın.

8. Private Reason Artisan Coffee Shop

8. Private Reason Artisan Coffee Shop

Reklam2010’un kurucusu Vardar Topçu’nun kurduğu Private Reason Artisan Coffee Shop, Bebek’in gözdesi haline geldi bile. Gurme kahvecimiz 07:00’da kapılarını açıyor ve 00:00’a kadar hizmetini sunmaya devam ediyor.

9. At Origin

9. At Origin

Sıraselviler’de minik bir espresso bar olarak başlayan At Origin, Balmumcu’da Roastery & Coffee Shop açarak büyümeye başladı. Yeşillikler içindeki serin mi serin bahçesinde yazları kahve yudumlamak, çölde vaha bulmak…

10. CoffeeNutz

10. CoffeeNutz

Cold Drip ve Nitro Brew’u mutlaka denemeniz gerek. İşletmecisi Ömer Aydın’ın da sıcaklığı ve samimiyetiyle CoffeeNutz'da güzel bir kahve deneyimi yaşayabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
30
11
5
4
2
2