Görüş Bildir
Haberler
İskoçya'nın İlk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf Kimdir?

İskoçya'nın İlk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf Kimdir?

Bahadır
27.03.2023 - 19:07

Güney Asyalı göçmen ebeveynlerin çocuğu Hamza Yusuf, İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) yeni lideri seçildi. İkinci turda parti üyelerinin oylarının yüzde 52'sini alan Hamza Yusuf, yarın yapılacak oylamayı kazanırsa İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı olacak. Böylelikle İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta ilk kez Müslüman bir siyasetçi böylesine üst düzey bir görevde yer alacak. Peki Hamza Yusuf kimdir? Hamza Yusuf aslen nereli? Hangi görevlerde yer aldı? İşte Hamza Yusuf hakkında merak edilenler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hamza Yusuf kimdir?

Hamza Yusuf kimdir?

Güney Asyalı göçmen ebeveynlerin çocuğu Hamza Yusuf, 7 Nisan 1985'te İskoçya'nın en büyük şehri Glasgow'da doğdu. Aslen Pakistanlı olan Hamza Yusuf'un babası Muzaffar Yousaf, Pakistan'ın Mian Channu şehrinde doğdu ve 1960'larda ailesiyle birlikte şehre göç etti ve sonunda muhasebeci olarak çalıştı.

Hamza Yusuf'un siyasi kariyeri

Hamza Yusuf'un siyasi kariyeri

Yusuf, Glasgow Üniversitesi'nde okurken 2005 yılında İskoç Ulusal Partisi'ne (SNP) katıldı. Mayıs 2011'de Glasgow bölgesi için ek üye olarak İskoç Parlamentosu'na seçildi. 26 yaşından İskoç Parlamentosu'na seçilen en genç isim oldu. 

5 Eylül 2012'de Bakan Alex Salmond, Yusuf'u Dış ilişkiler ve Uluslararası Kalkınmadan sorumlu Dış ilişkiler ve Uluslararası Kalkınma Bakanı olarak atadı. Böylelikle İskoç Hükümetine bakan olarak atanan ilk Müslüman oldu. 

26 Haziran 2018'de Sturgeon, ikinci hükümetinde kabine değişikliği yaptığını açıkladı. Yusuf, Michael Matheson'un yerine Adaletten Sorumlu Kabine Sekreteri olarak görev yapması için İskoç Kabinesine terfi ettirildi. 2021'de ise istifa eden Jeane Freeman'ın yerine Yousaf'ı Sağlık ve Sosyal Bakımdan Sorumlu Kabine Sekreteri olarak atandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın