İnatçı Bir Gençlik Zekasıyla Bir Milyar İnsanı Açlıktan Ölmekten Kurtaran İnsan: Norman Borlaug
Onedio’yu Google’da tercih edilen kaynak olarak ekleyin

Milyonlarca insan açlıkla karşı karşıyayken sahneye parlak bir bilim insanı çıktı...
Norman Borlaug kadar fazla ödül kazanan çok az bilim insanı vardır. Sonuçta kaç bilim insanı dünya çağında bir milyardan fazla hayatı kurtarmıştır ki?
20. yüzyılın başlarında dünya tarım üretiminde ciddi bir zayıflama yaşadı. Eğer bu durum değişmeseydi, açlık zararın sonucu olarak gelişmekte olan ülkeleri vuracaktı.
Ormancılık, bitki patolojisi ve genetik derecesiyle Minnesota Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Norman Borlaugh iş başına geçti.
Dünyanın çeşitli yerlerindeki çeşitli iklimlerde yetişebilen bir tür bulmak için buğdayları incelemeye başladı. Bulamayınca ne mi yaptı, kendisi bir tane geliştirdi!
Mezuniyetinden birkaç yıl sonra Borlaug hastalıklara dayanıklı, daha verimli ve daha sağlıklı bir buğday yaratmıştı.
Daha iyisi, modern tarım teknikleriylei bu buğday gelişen ülkelerde de yetişebilecekti.
Bu buğday sayesinde Norman gelişmekte olan ülkelere karlı bir ihraç, sürekliliği olan bir yemek kaynağı ve ekonomik büyüme sağladı.
Bu icattan önce Hindistan altkıtasında bir milyardan fazla insanın 1980'den önce öleceği düşünülüyordu. Şimdilerde ise nüfus patlaması yaşanıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!


Yorum Yazın