Görüş Bildir
Haberler
İlginç Araştırmalarda Bugün: Kız Çocukları Olan CEO'lar Sosyal Sorumlulukta Daha Bilinçli

İlginç Araştırmalarda Bugün: Kız Çocukları Olan CEO'lar Sosyal Sorumlulukta Daha Bilinçli

Harvard Business Review Türkiye
29.02.2016 - 12:02 Son Güncelleme: 29.02.2016 - 12:16

Miami Üniversitesi'nden Henrik Cronqvist ve China Europe International Business School’dan Frank Yu, çok ilginç bir araştırmanın peşine düşmüş ve şirketlerin sosyal sorumluluk notlarını, CEO’larının çocuklarıyla ilişkilendirerek değerlendirmiş. Araştırma, bir şirketin CEO’sunun en az bir kız çocuk sahibi olması durumunda o şirketin kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) notunun, ortalamanın % 11,9 üzerinde olduğunu; ve bu şirketlerin medyan değere kıyasla KSS'ye net kârlarından % 13,4 daha fazla pay ayırdıklarını göstermiş.

Bu çarpıcı araştırmaya daha yakından bakalım:

Kaynak: http://www.hbrturkiye.com/x/kiz-cocuk...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Araştırmada, kız çocuk sahibi CEO'lar tarafından yönetilen şirketler çeşitlilik, çevre dostu olma gibi kriterlerde hep daha yüksek puanlar almış.

Bu veriler için, 1992-2012 arasındaki dönem için KSS alanında çalışmalar yapan 379 şirket incelenmiş. Araştırmada ayrıca, sosyal açıdan daha etkin olan ürün ve hizmetlerin sunulmasına yönelik de küçük ama anlamlı bir bağlantı tespit edilmiş.

Kız çocuk sahibi olmanın, net kârın daha büyük bir kısmını sosyal sorumluluğa harcamakla ilişkili olduğu görülüyor.

Kız çocuklar, yöneticilerin aldıkları kararları bir şekilde etkiliyor gibi görünüyor ve bunun sonucunda da şirketlerindeki öncelikleri değişebiliyor.

Ekonomi, psikoloji ve sosyoloji alanlarındaki literatür, kadınların toplumun refahını erkeklere kıyasla daha fazla düşündüklerini zaten çoktan kanıtlamıştı.

Ve kız çocuklar, ailelerinde benzer bir sempati oluşturuyor. Örneğin, Yale’den Eboyna Washington tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre, kız çocuk sahibi olan ABD Kongre üyeleri, özellikle üreme konusundaki kanun tekliflerinde çok daha liberal bir tavırla oy kullanıyorlar.

Yani erkek değil de kız çocuklar sosyal bilince daha yatkın oluyor ve ebeveynleri de bu yolu izliyor.

Harvard’dan Maya Sen ve Emory’den Adam Glynn de, cinsiyetle ilgili davalarda ABD Temyiz Mahkemesi yargıçlarının benzer bir eğilim gösterdiği bulgusuna erişmişler.

Hep ailelerin çocuklarını etkilediğini zannederiz; halbuki bunun tersinin de geçerli olduğunu şimdi biliyoruz.

Araştırma gösteriyor ki ailelerinin düşünme ve harekete geçme biçimlerini çocuklar ciddi şekilde ve yönde değiştirebilir. Ve bunu sadece evde değil, işte de yapabilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki bunun için tek bir kız çocuk yeterli mi?

Araştırmada, CEO’ların ortalama 2,5 çocuğa sahip olduğu görülüyor ki bu ABD standartlarının biraz üzerinde. Bu çocukların %48,5’i ise kız çocukları. 

Bir CEO’nun ne kadar çok kızı varsa, şirkette KSS’ye ayırdığı bütçe o kadar artıyor; ancak bu etki lineer değil. Yani sadece bir kız olması birden fazla kız olmasından daha etkili de olabiliyor.

Kız çocuğun yaşının bir etkisi var mı?

Önemli olan yaşı değil, zaman içerisinde yaşanan deneyimler. Araştırmada incelenen CEO’larının medyan yaşı 57; yani birçoğunun çocukları büyümüş durumda. 

Bu durumda da, diyelim kız çocuğu olan CEO’lar kızlarının iş dünyasında ayrımcılığa maruz kaldığına şahit olabilirler; ve bu da eşitlik konusundaki yaklaşımlarına etki edebilir.

Kadın CEO'ların KSS hassasiyetlerinde çocuklarının mı, yoksa kendi doğal yapılarının mı etkisi var, ayırt etmek güç.

Kadın CEO’ların yönettiği şirketler KSS konusunda zaten hep iyi notlar alıyor; bu nedenle kız çocukların buna etkisini kestirmek pek mümkün değil.

Üstelik kadın CEO'ya sahip şirketlerin aldığı iyi notlar sadece çeşitlilik, çalışan ilişkileri, çevre ve ürünler alanında kalmıyor.

Ayrıca insan hakları ve toplumsal konularda da kendisini daha çok gösteriyor. Yani yüksek ihtimalle CEO’nun kendi cinsiyeti, çocuğunun cinsiyetinden daha fazla etkili oluyor diyebiliriz. 

Neticede teorik olarak bir erkeğin kız çocuk sahibi olduğunda, 1/3 daha kadın gibi hareket ettiğini söyleyebiliriz.

Erkek çocukların bir etkisi var mı?

Bu araştırmada tek bildiğimiz, erkek evlatların KSS notları üzerinde veya ailelerinin buna harcamalarında bir etkilerinin gözükmediği. Örneğin risk alma gibi diğer ekonomik davranışlarda etkilerinin olup olmadığını görmek ise çok ilginç olabilirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Eşler ve kız kardeşlerde durum nedir? Bu kişiler de CEO’ları etkileyebilir mi?

Cronqvist, bunu da geniş biçimde incelemeye niyetlerinin olduğunu, ancak çocuklar hakkındaki verileri bulmanın bile oldukça zor olduğunu söylüyor. Örneğin bu araştırma için önlerine aldıkları 1224 şirket CEO'sundan sadece 379’unun kaç çocuğu olduğu ve çocuklarının cinsiyeti hakkında bilgi bulabilmişler.

Elbette şirketlerin KSS puanı bazen sadece şirketin kendisine, faaliyet gösterdiği sektöre veya kültürüne, misyonuna veya konumuna bağlı olabilir.

Yine de kız veya erkek çocuk sahibi olma ihtimaliniz kabaca %50/50’dir. İşte tam da bu nedenle araştırmacılar bu konunun, üzerinde çalışmak için ilginç bir alan olduğuna kanaat getirmişler ve gerçekten de bu gördüğümüz, dikkate değer veriler ortaya çıkmış.

Peki kız çocuk sahibi olmakla KSS arasındaki ilişki ABD dışı şirketlerde de gözlemlenmiş mi?

Araştırmacılar bu konuda cinsiyet eşitliğine dair kültürel farklılıkların göz önüne alınması gerektiğini söylüyor. Ataerkil toplumlarda kız çocuk sahibi olmak daha az etkili olabilir; veya tam tersi de söz konusu olabilir. Dünyanın başka bölgelerindeki şirketler için de KSS notları oluşturulabilir; ancak yöneticilerin çocukları hakkında bilgi toplamak o kadar kolay olmayabilir.

Özet olarak, araştırma sonucunda ortaya çıkan sayısal verilere bakalım:

Özet olarak, araştırma sonucunda ortaya çıkan sayısal verilere bakalım:

Kız çocuğa sahip CEO'ların yönettiği şirketlerin KSS konusunda, kız çocuğu olmayan CEO'ların yönettiği şirketlere göre üstünlük durumu böyle.

Harvard Business Review Türkiye, Ocak 2016

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
8
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Burdan harvard da selam olsun-.-

Pasif Kullanıcı

ULAN ŞU ERKEKLERİ NE EZDİNİZ BEE... 2 SAPIK YÜZÜNDEN... KİTAPSIZLAR