Görüş Bildir
Haberler
İkinci El Araç Alırken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken 11 Şey

İkinci El Araç Alırken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gereken 11 Şey

otokoç
14.06.2023 - 14:08

İkinci el araç alımında dikkat etmek gereken çok şey var. Dikkatli davranarak hem günlük kullanımda hem de elden çıkartırken 'ne iyi karar vermişim' dedirten bir kaç unsuru bir araya getirdik. 2. el araç almadan mutlaka bi göz at!

1. Aracın kaporta ekspertiz raporunun kontrolünü yaptırmak.

Araç satın almadan önce kaporta ekspertiz raporunu kontrol ettirmek önemlidir. Alacağınız araç; trafik koşulları gereği çizilmiş, vurulmuş veya kaza yapmış olabilir. Önceden bunu tespit etmek mümkün, sonra 'vay efendim ben bilmiyordum'lar sizi kurtarmaz. Bu gibi durumları öğrenebilmek için aracın kaporta ekspertiz kontrolünün yapılması gerekir. Böylelikle, satın alacağınız aracın neresinde boya olduğunu, hangi parçalarının değiştiğini ve kazanın boyutunu öğrenebilirsiniz.

2. Mekanik durum ve motor kontrolü yaptırmak (Yani yürüyeninde bir şey var mı?)

Bir otomobilin motoru ve diğer mekanik bileşenleri, aracın sağlıklı bir şekilde çalışması ve uzun ömürlü olması için kritik öneme sahiptir. Özellikle motor belki de aracın en önemli parçasıdır. Aracın motor ve mekanik durumunun kontrolü ve gerekli incelemelerin sağlanması araçtaki mekanik aksamın doğru çalıştığını anlamak için gereklidir. 2. el araçlarda kesinlikle yapılması gereken bu kontroller ilerde karşınıza çıkacak plansız masrafları önlemek için gereken bir uygulamadır. Bilirkişiler tarafından yapılan bu kontrollerde, aracın alt tarafından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına bakılır. Aracın yağ ve egzoz kaçakları tespit edilir.

3. Aracın lastik durumunu kontrol etmek.

Aracınızdan tam performans alabilmek ve olabilecek kazaların önüne geçebilmek için lastikler kontrol edilmelidir. Lastiklerin aşınma seviyesi, düzgün bir yol tutuşu ve güvenli bir sürüş için önemlidir. Lastik diş derinlikleri 1,6 mm üzerinde olmalıdır. Altında ise muayeneden geçemeyecektir. Mevsimlerine göre yaz ve kış lastiği kullanımı oldukça önemlidir.

4. Kilometre durumunu kontrol etmek.

Aracın kaç kilometrede olduğu konusunda satıcıya sonuna kadar güvenecek miyiz? Biz yine de bi bakalım. Kilometre durumu aracın değeri ve yıpranmışlık durumuyla ilgilidir. Motor kullanımı ve aracın daha az yıpranması km ile bağlantılıdır. Hileci satıcılardan korunmak için aracınızı almadan km kontrolleri TüvTürk ve yetkili servislerden kontrol ederek alınmalıdır.

5. Hasar bilgisinin sorgulanması.

Bu işlere yeni başladıysanız 'Tramer' aracın hasar kaydıyla alakalı bir kelime, görünce korkmayın! Hasar bilgisi, aracın fiyatının belirlenmesinde önemli bir etkidir. Eğer kaza durumu varsa, bu kazanın ne kadara mal olduğunu bildirmektedir. Kazada araçta değişen ve onarılan parçaların, işçilik toplamının TL karşılığını vermektedir.

6. Aracın yedek anahtar ve ekipmanlarının durumu.

Araçta bulunması gereken tüm ekipmanların eksiksiz olduğundan emin olmak da önemlidir. Aracın yedek anahtarının olup olmadığı, yedek lastiği ve avadanlık(Takım çantası gibi düşünün) ekipmanlarını kontrol edilerek araç alınmalıdır.

7. Aracın resmi kayıtlarına bakmak.

Aracın rehin ve haciz durumu E-Devlet üzerinden kontrol edilmelidir. MTV ve cezalar, İnternet Vergi Dairesi’nden kontrol edilmelidir. Aracın noterde satışa engel bir durumu olmamalıdır.

8. Aracın servis kayıtlarına bakmak.

Eğer alacağınız araç servis bakımlısı ise, servis bakım kayıtları incelenmelidir. Bakımlarının yapılıp yapılmadığı ve garantisinin devam edip etmediği durumları kontrol edilmelidir. Ayrıca kilometrede bir oynama var mı şak diye bulursunuz!

9. TSE belgeli ekspertizin noter satışına işlenme süreci.

TSE belgeli bir ekspertiz raporu, aracın teknik ve görsel kontrollerini içeren detaylı bir incelemeyi kapsar. Bu rapor, aracın mekanik, elektronik ve güvenlik açısından uygun olup olmadığını doğrulamak için yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından hazırlanır. Aracın TSE belgesi ekspertizi kontrol edilip noter satışı sırasında bu ekspertiz ile satışın alınmasına dikkat edilmelidir.

10. Para transferlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi.

Araç için anlaşıldıktan sonra güvenli ödeme ile para transferlerini gerçekleştirmeniz olası dolandırıcılıkların önüne geçecektir. Para kesinlikle ruhsat sahibinin adına olan hesaba ve açıklamaya aracın plakası yazılarak gönderilmelidir.

11. Aracı hangi kişi ve kuruluştan aldığınızı bilmek.

Satıcı hakkında bilgi edinmek çok önemli! Satıcının güvenilir olması, aracın teknik özelliklerine ve söylenilenlere ne kadar güvenmeniz gerektiğini de ölçer. 5664’e SMS göndererek aracınızın son sahiplik durumunu, kaç kez el değiştirdiğini öğrenebilirsiniz.

Hayallerinizdeki aracı güvenle ve iç rahatlığıyla satın almanız için gereken garantiler, satış sonrası hizmetler ve tüm profesyonel ikinci el hizmetleri Otokoç 2. El’de.

Hayallerinizdeki aracı güvenle ve iç rahatlığıyla satın almanız için gereken garantiler, satış sonrası hizmetler ve tüm profesyonel ikinci el hizmetleri Otokoç 2. El’de.

Hemen buradan keşfedin!