Görüş Bildir
Haberler
Hükümetten Önce Kendi Halkının Kalbinde İl Olarak İlan Edilen Plakası Buçuklu İlçeler

Hükümetten Önce Kendi Halkının Kalbinde İl Olarak İlan Edilen Plakası Buçuklu İlçeler

'Hemşerim memleket nere?' Ülkemizde bu sorunun cevabı çok önemlidir. Öyle ki hemşehriler birbirlerini her yerde tanırlar. Ancak ülkemizde öyle yerler var ki hiçbir ile bağlı sayılmazlar. Bildiniz, değil mi bu şehirleri! Biz onlara 'Buçuklu Şehirler' dedik. Çünkü onlar bağlı oldukları ile aslında bağlı değiller. Buralarda yaşayanlar 'Nerelisin?' sorusuna; bağlı oldukları il yerine yaşadıkları ilçeyle cevap verirler. Peki bu ilçeler hangileri ve plakaları ne? Gelin birlikte keşfedelim; 7,5, 9,5, 10,5, 20,5, 34,5, 35,5, 48,5, 61,5 gibi o pek nadide şehirleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda

37,5 İnebolu

37,5 İnebolu

Karedeniz'in kıyısında yeşilin denize bağlandığı yerdesiniz. İnebolu, Kastamonu'ya bağlıdır. Tarihi milattan önceki yüzyıllara dayanan şehir kesinlikle görmeye değer! Fakat bir İnebolulu'ya nereli olduğunu sorarsanız, cevabı Kastamonu değil, İnebolu olacaktır.

7,5 Alanya

7,5 Alanya

Alanyalılar, Antalyalıyım demez! İşte tam da bu yüzden Akdeniz'in bu nadide şehri Antalya'ya bağlı olsa da plakaları halk arasında 7,5 olarak ifade edilir. 

Alanya'nın il merkezine olan uzaklığı düşünülünce çok da haksız sayılmazlar sanki! Zira, Alanya'nın il merkezine uzaklığı 154 kilometredir.

  • Siz de Antalya'nın eşsiz doğası ve benzersiz koylarını şöyle bir düşünün. Plakası 7,5 olarak anılan diğer ilçeler Kaş, Kemer ve Manavgat olabilir mi?

8,5 Arhavi

8,5 Arhavi

Doğanın taçlandırdığı şehir! Mavi ile yeşilin iç içe geçtiği Arhavi, Artvin'e bağlı. Ancak Arhavililer de kendilerine pek Artvinli demezler. Bu arada Arhavi, Arhavi Kültür ve Sanat Festivali ile ünlüdür. Festival 1973 yılından beri Arhavi'de düzenlenir.

9,5 Kuşadası

9,5 Kuşadası

Geldik ülkemizin Ege Bölgesine. Kuşadası, ilk bakışta sanki bir İzmir ilçesi gibi gelebilir. Çünkü Kuşadası'nın kuzeyinde İzmir'in Selçuk ilçesi, doğusunda ve güneyinde Söke ilçesi, batısında ise Ege Denizi bulunur. Fakat yanılıyorsunuz! Kuşadası, Aydın'a bağlı. Ama bizden söylemesi; Kuşadalılar, Kuşadalıdır!

10,5 Ayvalık

10,5 Ayvalık

Balıkesir'in ilçesi Ayvalık. Ancak Ayvalık'ta her zaman 'Ayvalık, İzmir'e bağlanacakmış' söylentisi döner. Orası kesinlikle, 10,5 plakalı. 

Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık'a yolunuz düşerse, Cunda'ya ve Sarımsaklı'nın altın gibi plajına mutlaka uğrayın. 

Bu arada: Balıkesir'de Bandırma ve Edremit'te de benzer söylemler duyabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16,5 İnegöl

16,5 İnegöl

İnegöl, Bursa'ya bağlı bir sanayi ve mobilya şehri. İnegöl aynı zamanda Güney Marmara'nın nüfus bakımından en büyük ikinci kentidir. Mobilya kenti İnegöl'e yolunuz düşerse, köfte yemeyi ihmal etmeyin.

17,5 Biga

17,5 Biga

Tarihin şehri Çanakkale'de Bigalılar Bigalıdır! Burada da bir 17,5 geyiği vardır. 

Peki Biga'nın, Çanakkale ilinde kendi adıyla anılan bir yarımadada kurulduğunu biliyor musunuz?

20,5 Pamukkale

20,5 Pamukkale

Bembeyaz travertenler diyarı Pamukkale, Denizli'ye bağlı. Kent, kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerinin terasları; yani travertenleriyle meşhur. Doğanın mucizesi Pamukkale'ye yolunuz düşerse, Denizli'ye de uğrayın, deriz. 😉

31,5 Antakya

31,5 Antakya

Pek çok kişi soruyor, 'Hatay Antakya aynı yer mi?', 'Hatay'a neden Antakya denir?' Fakat durum düşündüğünüz gibi değil. Antakyalılar bilir! Antakya aslında Hatay iline bağlı bir ilçedir. Dünya'nın ilk ışıklandırılan sokağı da burada! Enfes lezzetleriyle ünlü şehri ziyaret ettiğinizde, Antakya sokaklarını gezmeyi ihmal etmeyin.

34,5 İstanbul Anadolu Yakası

34,5 İstanbul Anadolu Yakası

İstanbul'un Fatih ilçesi ve çevresi olduğu iddia edilir. Bu yüzden İstanbul Avrupa yakasıdır. Anadolu yakası ise kesinlikle 34,5'tur! Unutmadan söyleyelim, bu iki yakalı şehirde toplam 39 ilçe vardır. Bunların 14 tanesi Anadolu yakasında, 25 tanesi ise Avrupa yakasındadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

35,5 Karşıyaka

35,5 Karşıyaka

Karşıyaka'yı bilmeyen yoktur! Ege'nin incisi İzmir'in Karşıyaka'sı! Karşıyaka ile Göztepe derbilerini derbi yapan da bu plaka ayrımıdır! İzmir'in bu harika ilçesi için fazla söze gerek yok. Çünkü İzmir'in her köşesi ayrı güzeldir.

41,5 İzmit

41,5 İzmit

Sıkça sorulan 'Kocaeli, İzmit mi?' sorusu her şeyi açıklıyor. İzmit, Kocaeli iline bağlıdır ve Marmara Denizi'ne komşudur. Sizce de İzmit'i 41,5 olarak kabul edebilir miyiz?

42,5 Ereğli

42,5 Ereğli

Güney Kore'de bulunan Kwangjin kenti ile aynı adı taşıyan Ereğli parkına hoş geldiniz. Barışın temsilcisi Ereğli ise Konya'da. Ereğli Belediyesi ile Kwangjin Belediyesi arasında 'Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü' imzalandığını biliyor muydunuz?

46,5 Elbistan

46,5 Elbistan

Akdeniz'e dökülen Ceyhan Nehrinin doğduğu yer, Elbistan! Kahramanların şehrinin doğal güzelliklerle taçlandığı yer... Bu arada Elbistan Kahramanmaraş'a bağlı.

47,5 Midyat

47,5 Midyat

Mağara şehri halinde inşa edilen Midyat, Mardin'in eşsiz ilçelerinden biridir. Tarihi M.Ö. 2000'li yıllara dayanan Midyat tarihe tanıklık etmiş benzersiz bir şehir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

48,5 Bodrum

48,5 Bodrum

Kimi zaman Bodrum'un Muğla'ya bağlı olduğu bile unutulur. Öyle ki bazı müzmin tatilcilere sorarsanız; Muğla'ya gidiyorum değil, Bordum'a gidiyorum cevabını alırsınız. Bodrum, kelimenin tam anlamıyla bir turizim cennetidir.

50,5 Ürgüp

50,5 Ürgüp

Ürgüp, Kapadokya bölgesinin önemli merkezlerinden biridir. Balon gezisi için turist akınına uğrayan Ürgüp'te gün batımı bir başkadırNevşehir'e bağlı Ürgüp'ün bir il değil de ilçe olduğunu bilmeyenler bile var. Bizden söylemesi!

52,5 Ünye

52,5 Ünye

Ordu'nun en büyük ilçesi olan Ünye, Kadılar şehri olarak da anılır. Eşsiz doğal güzellikleri ile görenleri hayran bırakan Ünye'de yaşayanlar, Ünye'nin Ordu'ya bağlı olmadığını iddia ederlerse şaşırmayın.

54,5 Adapazarı

54,5 Adapazarı

Adapazarlılar burada mı? Bir il ilçe tartışması daha. Şaşkınlığınızı gizlemeye çalışmayın Adapazarı'da bir il değil ilçe. Adapazarı, Sakarya'ya bağlı.

59,5 Çorlu

59,5 Çorlu

Tekirdağ'ın eşsiz kenti Çorlu! Türkiye Trakyası'nda, İstanbul'dan sonra ikinci büyük yerleşim yeridir. Evet, Çorlu'da il değildir. Çorlu, Tekirdağ iline bağlıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

61,5 Of

61,5 Of

Of ki ne Of! Karadeniz'in her köşesi güzel biliyoruz. Ancak Of için Trabzon'a bağlı bir cennet desek çok da yanlış olmaz.

65,5 Erciş

65,5 Erciş

Yeşilin ve mavinin kenti Erciş, Van'a bağlı. Ancak Van ile Erciş arası 100 kilometre.

Sizin Favori Buçuklu Şehriniz Hangisi?

Sizin Favori Buçuklu Şehriniz Hangisi?

En buçuklu şehir dediğiniz ilçeyi yorumlara yazmayı unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
6
3
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Brrrreh

10.5 Ayvalık mı ? 60k nüfus ile ? Bandırma 250k nüfuslu gelişmiş, büyük bir ilçe.

Ancalagon

Muğla'ya sadece tatil için gelen sizin gibi biri hangi kafayla 48,5'a Bodrum yazmış. Bu terimi en sık biz Fethiye'liler kullanırız. Çünkü Bodrum'un aksine nü... Devamını Gör

İronici

Of’u gösterirken niye uzungölün fotoğrafını koydunuz ki? Uzungöl çaykarada