Görüş Bildir
Haberler
HSYK 5 Bine Yakın Hâkim ve Savcının Sınavını İncelemeye Aldı

HSYK 5 Bine Yakın Hâkim ve Savcının Sınavını İncelemeye Aldı

ATKN
08.11.2015 - 17:38 Son Güncelleme: 08.11.2015 - 20:49

İş dünyasından gazetecilere, siyasetçilerden bürokratlara kadar çok sayıda kişiyi sahte isimlerle dinledikleri ortaya çıkan 100’ü aşkın hâkim ve savcı için hukuki süreç başladı. HSYK incelemesinin sonunda hâkimler için meslekten ihraca kadar varan disiplin cezaları uygulanabilecek. Hâkimler için ayrıca ceza davası da açılabilecek.

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa, yasadışı dinlemelere ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Türkiye’de dinleme kararı vermekle yetkili olan 11 mahkemenin aldığı tüm kararları geriye dönük olarak topladı. Kolukısa, kararlarda gerçek isimlerin yazılmadığını saptadı ve telefon numaralarının kimlere ait olduğunu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kayıtlarından karşılaştırdı.

2 yıl sürdü

2 yıl sürdü

Üçer aylık periyotlarla tekrarlanan ve 2 yıl süren dinleme skandalının, 2008 yılı başından 2009 yılı sonuna kadar devam ettiği, bazı ünlüler için 6 kez mahkeme kararı çıkartılarak yasadışı dinlemelerin sürdürüldüğü belirlendi. Mahkemelerin işlemlerinde yapılan incelemelerde de ‘terör ve organize suç örgütü üyeliği’ gerekçesiyle sahte isimlerle dinleme kararları alındığı belirlendi. Bunun üzerine telefon numaraları ve IMEI numaralarının kimlere ait olduğu TİB kayıtlarından karşılaştırıldı. Böylece iş dünyasının önemli isimlerinin, gazeteci, bürokrat ve siyasetçilerin ‘terör örgütü üyeliği’, ‘terör örgütü kurma’, ‘organize suç’ gibi suçlamalarla usulsüz olarak dinlendiğini tespit edildi.

HSYK harekete geçti

HSYK harekete geçti

Kolukısa’nın raporu ışığında yasadışı dinleme taleplerini kabul ettiği belirlenen 100’ü aşkın hâkim hakkında HSYK harekete geçti. Bu hâkimler hakkında meslekten ihraç dahil disiplin cezalarına ilişkin talepler HSYK 2. Dairesi’nce önümüzdeki günlerde görüşülerek, karara bağlanacak. HSYK, hâkimler hakkındaki incelemeyi Anayasa’da güvence altına alınan ‘haberleşme hürriyeti’, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki (AİHS) ‘özel hayatın korunması’ ve Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) haberleşmenin gizliliğini ihlal suçu kapsamında yürütüyor.

Hâkimler hakkında ayrıca ceza davası da açılabilecek. Hâkim ve savcılarla ilgili disiplin soruşturması gibi soruşturma ve kovuşturma (yargılama) iznini HSYK veriyor. HSYK 3. Dairesi’nin inceleme kararının ardından soruşturma açılıyor. HSYK 2. Dairesi yürütülen soruşturma sonrası yargılama izni veriyor. HSYK’nın kovuşturma izni verdiği hâkim, kıdemli yani birinci sınıf bir hâkim ve savcıysa yargılama TIR’ları durduran savcılarda olduğu gibi Yargıtay’ın ilgili dairesinde yapılıyor. Diğer hâkim ve savcılarsa savcılıklarca düzenlenen iddianamalerle ilgili mahkemelerde yargılanıyor.

5 bine yakın sınav mercek altında

5 bine yakın sınav mercek altında

HSYK, 5 bine yakın hâkim ve savcının mesleğe giriş sınavını mercek altına aldı. İdari yargıda hâkimlik - savcılık sınavını kazanan 200 kişinin sınavı da ‘paralel yapılanma’dan sızma nedeniyle geri çevrildi. Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı taslakla da Yargıtay ve Danıştay’daki paralel yapıya yakın isimler istinaf mahkemelerine atanarak tasfiye edilecek.

Son 5 yıl mercek altında

HSYK, kopya çektikleri tespit edildiği gerekçesiyle 37 hâkim ve savcının mesleğe kabûl kararlarını kaldırmıştı. 30 Mayıs 2012’de yapılan avukatlıktan hâkimliğe geçiş sınavındaki usulsüzlüklerin ardından HSYK, 2010 sonrasında yapılan sınavları da mercek altına aldı. İnceleme sonrası, 30 Mayıs 2012’deki sınavda 1 kişinin daha isim değişikliği yaptığı belirlenince mesleğe kabul kararı kaldırılan hâkim sayısı 38’e yükseldi. HSYK, son 5 yıldaki sınavlarla paralel yapıdan isimlerin usulsüz şekilde mesleğe alınıp alınmadığını inceleyecek.

Gazeteciler de listede

Mehmet Yakup Yılmaz, Yılmaz Özdil, Uğur Dündar, Zafer Mutlu, Ruhat Mengi, Aslı Aydıntaşbaş, Tufan Türenç, Mehmet Faraç, İsmail Küçükkaya, Ruşen Çakır, Mehmet Murat Yetkin, Metin Yüksel, Selahattin Sadıkoğlu, Abbas Güçlü, Şirin Payzın Acet, Faruk Bildirici, Oylum Talu, Mirgün Cabas, Engin Ardıç, İbrahim Yıldız, Özdemir İnce, Uğur Şevkat, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Fevzi Mete Çubukçu, İbrahim Serdar Akinan, Nuri Çolakoğlu, Gülden Aydın, Sinem Vural, İlhami Melih Meriç, Nihat Genç, Bülent Çöltekin, Saynur Tezel Özgentürk, Selçuk Tepeli, Mustafa Şekeroğlu, Orhan Gökdemir, Amberin Zaman, İbrahim Özay Şendir, Rasih Yılmaz.

Yılmaz Özdil - Mirgün Cabas

Dinlenen diğer isimler:

Caroline Nicole Koç, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, iş adamları Hüsamettin Kavi, Mustafa Süzer, Mehmet Emin Karamehmet, Erol Altaca, Doğan Holding yöneticileri, Doğan Holding Finans ve Fon Yönetimi Başkan Yardımcısı Mehmet Yörük, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Karacan, Doğan Holding Mali İşler Başkan Yardımcısı Yener Şenok, Doğan Holding Avrupa Temsilcisi Hakan Genç, Doğan Dış Ticaret Yöneticisi Süleyman Kocakaya, eski Show TV Genel Müdürü Süleyman Serdar Çaloğlu, işadamı İbrahim Çağlar, Migros İletişim ve Bilgi Güvenliği Müdürü Ömer Lütfi Karagöz, eski Doğuş Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, eski Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı ve eski milletvekili Orhan Birgit ve ressam Bedri Baykam.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
14
11
9
1
0
0