Görüş Bildir
Haberler
Hasta Bilgileri 65 Bin Liraya Satılmış

Hasta Bilgileri 65 Bin Liraya Satılmış

Onedio Medya
16.10.2014 - 09:39 Son Güncelleme: 16.10.2014 - 15:51

Milyonlarca hastanın kişisel bilgilerinin satıldığı Sayıştay raporuyla ortaya çıkarken hasta verilerinin anayasaya aykırı olarak 65 bin lira karşılığında 5 ayrı firmaya satıldığı tespit edildi.

Bugün'den Nesrullah Sonay'ın haberine göre Sayıştay’ın TBMM'ye gönderdiği kamu kurumları ile ilgili denetim raporlarında çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Kamuoyunda sıkça tartışılan kişilerin sağlık verilerinin 3. kişilere paylaşımı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2013 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen ve kamu harcamalarını ele alan Sayıştay raporunda SGK’nin genel sağlık sigortalı hastalar ve bu hastalara bakmakla yükümlü kişilere ait bilgilerin beş ayrı firmaya satıldığı bilgisi yer aldı. SGK’nın, bilgi işlem sisteminde kayıtlı sağlık verilerinin satılması yoluyla yaklaşık 65 bin TL gelir elde ettiği belirtildi. Hasta bilgilerinin satıldığı beş firmanın ismi ise açıklanmadı.

SGK: DANIŞMANLIK HİZMETİ

SGK, Sayıştay’ın kapsamlı raporuna itiraz etti. Cevap niteliğindeki yazıda verilerin ücretlendirilmesine yönelik danışmanlık hizmeti alımının yapıldığı ancak çalışmaların henüz sonuçlandırılamadığını belirtti. “Bugüne kadar yapılan paylaşımların taleplerin karşılanabilmesi amacıyla ücretlendirildiği belirtilmiştir” denildi.

Sayıştay ise raporun sonuç bölümünde verilerin ücret karşılığında üçüncü kişiler ile paylaşılmasına yönelik herhangi bir kanuni düzenleme yapılmadığı sürece genel sağlık sigortası verilerinin paylaşılmamasına dikkat çekti. Raporda “Yönetim kurulu kararı olarak yayımlanan Türk ceza hukukunun genel nitelikteki ilkelerine aykırı hükümlerin kaldırılması; Mali saydamlık ilkeleri uyarınca verilerin fiyatlandırılmasına ilişkin objektif kriterlerin belirlenerek kamuoyuna duyurulması gerekir” görüşüne yer verdi.

PAYLAŞIMLAR ANAYASA'YA AYKIRI

İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Başkanı Gökhan Ahi, hasta ve sağlıkla ilgili verilerin, Türk Ceza Kanunu’na göre hassas veriler olduğunu belirtti. Ahi, “Hassas veriler, hukuka aykırı kaydedilemez, amacı dışında kullanılamaz ve kullanım için mutlaka ilgilinin açık rızasının alınması gerekir. SGK, yönetmelik desteğiyle dahi bu verileri hiçbir 3. kişiye satamaz. Nitekim, bu husus Anayasa’nın 20. maddesine de aykırıdır” diye konuştu. 

Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/94026/h...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0