Sıklıkla kullandığımız şeylerden hangisi doğaya zarar verip yüzyıllarca yok olmuyor?
Testi çöz, cevabını öğren!
Sıklıkla kullandığımız şeylerden hangisi doğaya zarar verip yüzyıllarca yok olmuyor?
Testi çöz, cevabını öğren!
Ekosistemin dengesini bozan atıklardan biri sigara izmaritleri fakat doğada en geç yok olan atık o değil. Genellikle sigara izmaritinin yok olması 5 yılı buluyor ama bazı araştırmalarda 10 yıla çıktığı da görülmüş. Özellikle deniz yaşamı için çok tehlikeli olan bu atığı lütfen denize, toprağa ya da çevreye atmayın.
Teneke kutular doğada tam 400 yıl kalıyor ama ondan daha uzun kalan atıklar da var. Başta deniz hayvanları olmak üzere insanlarda da yaralanmalara sebep olan teneke kutular doğru şekilde dönüştürülürse çok daha kullanışlı hale gelebiliyorlar.
Kağıt bunca atığın arasında en iyimser olanlarından çünkü doğada yok olma süresi 3 ay! Doğada diğerlerine göre daha kısa sürede yok olsa da fazla ve gereksiz kağıt kullanımı yığınlarca ağacın kesilmesine ve ormanların yok olmasına sebep oluyor.
İçinde PVC bulunan plastik şişeler nereden bakarsak bakalım doğa için en zararlı maddeler arasında bulunuyor. Bir plastik şişenin yok olması tamı tamına 450 yıl sürüyor! O yüzden atmadan önce bin kez daha düşünün.
Strafor bir diğer adı ile köpük ne kadar tehlikeli olabilir diye düşünüyorsun olabilirsin ama doğaya atılmış sayamayacağımız kadar strafor var. Ve bunların doğada yok olması yüz yıllar sürüyor! Tamı tamına 500 yılda yok olan strafor listedekiler arasında en tehlikeli olanlardan biri ama daha tehlikelisi de var!
Şaka değil gerçek! Listenin en tehlikeli atığı camlar! Camların yok olması yılları bulabiliyor, tamamen zararsız hale gelene kadar çevreye verdikleri zararlar ise saymakla bitmez. Bileşiminde kum, soda, kireç taşı, dolamit, sodyum sülfat gibi malzemeler olan cam şişeler kendi haline bırakıldığında dış etkenlerden çok etkilenmediği için yıllarca aynı şekilde kalabiliyor.
Çok tehlikeli!
Misinalar ne kadar mı zararlı? Çok fazla! 600 yılda yok olan misinalar yok olana kadar pek çok canlının ölümüne de sebep oluyor. İnce yapısı ile canlıların boğulmasına sebep olan misinalar kesinlikle dikkat edilmesi gereken şeyler. Balık tutarken kesip attığınız ya da bir yere takıldığı için kopardığınız misina 600 yıl boyunca doğada kalıyor unutmayın!
Kredi kartları, mağazaların üyelik kartları hatta okul kartlarımız... Hepsini içine alan plastik kartların tamamen yok olması 1000 yılı buluyor. PVC'den üretilen kartlar yüzyıllarca doğada kalıyor yani yıllar sonra bölgede kazı yapılsa sizin isminizi bulabilirler.
Günlük hayatta belki de en sık kullandığımız şeylerden biri olan poşetler, doğaya en fazla zararı veren atıklardan biri! Çünkü herkes poşet kullanıyor ve herkes bilinçsizce bu poşetleri doğaya geri atıyor. Doğada 20 yılda yok olan poşetleri hayatımızdan çıkarmak en iyi çözüm!
Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!
#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın