Görüş Bildir
Haberler
Hakim ve Savcılara Başörtüsü İzni

Hakim ve Savcılara Başörtüsü İzni

ATKN
01.06.2015 - 10:44 Son Güncelleme: 01.06.2015 - 16:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

HSYK, Yargıtay’ın başvurusu üzerine “hâkim ve savcılar görev başında başörtüsü de şapka da takabilir” dedi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre; Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargıda hâkim ve savcılara türban serbestliği getirdi. HSYK Genel Sekreteri Musa Kanıcı, Yargıtay’a gönderdiği yazıda, mevzuat karşısında hâkim ve savcıların başörtüsüyle görev yapmalarına engel bir halin bulunmadığını belirtti.

Yargıtay görüş istedi

Yargıtay görüş istedi

Yargıtay Başkanlığı, HSYK’ye yazı göndererek yüksek mahkemede görev yapan yargıtay tetkik hakimleri ile cumhuriyet savcılarının başı kapalı olarak görev yapıp yapamayacakları konusunda görüş istedi. 

HSYK Genel Sekreteri Musa Kanıcı, Yargıtay’a gönderdiği yazıda bu konuda çeşitli yasalara atıf yaparak şunları kaydetti:

'Bir engel bulunmadığı değerlendirilmiştir'

'Bir engel bulunmadığı değerlendirilmiştir'

“Kamuda başörtüsü serbestliği sağlayan yönetmelik değişikliği hâkim ve savcı için başörtüsü yasağı getirmemiştir. Tam aksine yönetmelik değişikliği hâkim ve savcıların başörtülü olarak görev yapabileceklerinin de önünü açmıştır çünkü yukarıda bahsedilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 6. maddenin altında bulunduğu Adalet Bakanlığı ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulumuzun yönetmelikleri bu konuda herhangi bir yasak içermemektedir. Genelgelerde de yasaklayıcı bir hüküm bulunmaktadır. Netice itibarıyla yukarıda açıklanan mevzuat karşısında hâkim ve savcıların başürtüsü ile görev yapmalarına engel bir halin bulunmadığı değerlendirilmiştir.”

'Başörtüsü takmalarını engelleyen bir hüküm yok'

Milliyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre söz konusu yazıyla ilgili Milliyet’e konuşan HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Kurul’un hangi konularda karar vereceğine ilişkin yasada açık hükümler olduğunu, bu yüzden görüşün Kurul kararı olarak değil, Genel Sekreterlik görüşü olarak kaleme alındığını söyledi. Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliklerde emniyet, askeriye ve yargının ayrı tutulduğunu hatırlatan Kanıcı yasalarda ve yönetmeliklerde hâkim ve savcıların görevlerini yaparken başörtüsü takmalarını engelleyen bir hüküm bulunmadığını söyledi.

Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, yerel mahkemelerdeki hâkim ve savcılardan başörtülü görev yapan olup olmadığına ilişkin kendilerine bir bilgi gelmediğini de belirterek “Bu durum belki 20 yıl önce yadırganıp sorun olabiliyordu. Ama toplumdaki normalleşme yolundaki değişiklikten sonra artık kimse yadırgamadığı için ve Türkiye bu duruma alıştığı için kürsüde başörtülü hâkim ve savcı olsa bile bize bildirilmedi” diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0