Görüş Bildir
Haberler
Güncel Twitter Kullanım Kılavuzu: Sosyal Medyada Sıkça Karşımıza Çıkan Terimleri Bir Bir Anlatıyoruz!

Güncel Twitter Kullanım Kılavuzu: Sosyal Medyada Sıkça Karşımıza Çıkan Terimleri Bir Bir Anlatıyoruz!

Fulin
07.07.2020 - 09:43

Bu terimleri bilmek güncel konuları takip etmek açısından oldukça önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. White supremacy

1. White supremacy

'Beyaz üstünlüğü' anlamına gelen bu terim, son günlerde sıkça karşımıza çıkan terimlerden. White supremacist, beyazların üstün bir ırk olduğunu savunan kişilere deniyor. Irkçılığın en büyük sebebi bu kavram.

2. White privilege

2. White privilege

'Ayrıcalık' anlamına gelen privilege, son dönemde çok sık karşımıza çıkıyor. Beyazların, erkeklerin, zenginlerin daha ayrıcalıklı olduğu bu dünyada bu durumu vurgulamak insanların ayrıcalıklarının farkına varması için önemli. Çünkü insanlar çoğu zaman bir konu hakkında konuşurken kendi ayrıcalıklarını fark etmiyor.

3. Self-ID

3. Self-ID

Self identify yani 'öz kimlik' kavramının İngilizce kısaltması olan self-ID, kişinin kendi benliğini ifade ediyor. Örneğin doğduğumuzda cinsiyetimize göre kimliğimiz belirleniyor olsa da, kişinin beyanı esas kabul edilir. Bir kişi dış görünüşüne veya biyolojik cinsiyetine bakılmaksızın kendi kimliğini açıklamakta özgürdür.

4. Cancel culture

4. Cancel culture

Bizdeki 'linç kültürü' ile benzer olan bir kavramı ifade eden cancel culture, ünlü ve önemli kişilerin yanlış söz ve davranışları yüzünden boykot edilmesi demek. Bu kişilerin konumları ve kariyerleri ellerinden alınmaya çalışıyor ve sosyal medyada kısa sürede örgütlenen kullanıcılar bunu çok rahat şekilde yapabiliyor.

5. Incel

5. Incel

İnternet kültürü ile hayatımıza girmiş olsa da, aslında çok bilinen bir topluluğun isim bulmuş hali incel. Kadın düşmanı, kadınları sadece cinsel obje olarak gören ve onlarla iletişim kuramayan, kendine güveni olmayan, vaktini kendisi gibi erkeklerle geçiren ve kadınlarla arası iyi olan erkeklere de öfkeli olan incel, tehlikeli bir grup. Terör eylemlerinden cinayet ve tecavüze pek çok suça yönelebiliyorlar.

Daha fazla detay için;

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Redneck

6. Redneck

Zenci kelimesinin dünyada ne kadar önemli ve hakaret içerikli olduğunu bilirsiniz. Peki beyazlar için de böyle kelimeler var mı derseniz akla ilk gelen redneck olur. 'Kızarmış boyun' anlamına gelen bu kelime Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyindeki beyaz, ırkçı işçi sınıfını (dışarıda çalışmaktan kızaran boyunları yüzünden) tanımlıyor olsa da, tüm beyazların teni kızardığı için beyazlar için ırkçı bir sözcük olduğunu düşünenler de fazla.

7. Karen

7. Karen

Son aylarda ortaya çıkan Karen tabiri interneti kasıp kavuruyor. Irkçı, beyaz, cahil ama cüretkar kadınları tanımlamak için kullanılan Karen, aslında sıradan bir beyaz kadın ismi. Türkçede de belli özelliklere sahip insanları belli isimlerde tanımlamamız gibi bir durum. Yine de Karen tabirini ırkçı ve cinsiyetçi bulanlar olduğu için bu konu halen tartışmalı.

8. White trash, honky, whitey

8. White trash, honky, whitey

Beyazları aşağılamak için kullanılan belli başlı kalıplar bunlar. White trash, 'beyaz çöp' anlamına geliyor ve Amerika'daki fakir beyazları tanımlamak için kullanılıyor. Honky ve whitey de siyahiler tarafından ortaya atılan terimler.

9. TERF

9. TERF

Trans-exclusionary radical feminists, yani 'trans dışlayıcı radikal feministler' olarak çevrilen bu kalıp son dönemde yine çokça karşımıza geliyor. Temelde 'trans kadınlar kadın mıdır?' sorusunu soran feministler ve trans kadınlar arasında çıkan tartışmalardan ortaya çıkan bir tanım. Trans düşmanı anlamında kullanılıyor ve sürekli üzerinde tartışılıyor.

10. Mizojini

10. Mizojini

İngilizce misogyny kelimesinden dilimize de geçen 'kadın düşmanlığı' tabirini günlük yaşamda sürekli tecrübe edebilirsiniz. Ortada hiçbir sebep yokken 'kadın şoförler kötüdür, kadın doktora gidilmez' gibi yerleşmiş kalıplar birer mizojini örneği.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Alt-right

11. Alt-right

'Alternatif sağ'ın kısaltması olan ve aşırı sağ diyebileceğimiz bu politik akım son dönemde yükselişte. Irkçı, göçmen karşıtı siyasal hareket hem Avrupa'da, hem de Amerika'da çok güçlü. Trump'ın Amerikan başkanı seçilmiş olması bile bunun başlıca kanıtlarından. Son dönemde sosyal medyada örgütlenen bu topluluk sıkça karşıt görüşlülerle münakaşaya giriyor.

12. Zenofobi

12. Zenofobi

Xenophobia kelimesinden dilimize geçen zenofobi, 'yabancı korkusu' anlamına geliyor. Irkçılığın farklı bir kolu olan zenofobi sadece beyazların siyahlara yaptığı ırkçılık kalıbını değiştiriyor. İnsanlar kendilerinden olmayan herkese zenofobi geliştirebiliyor.

13. Gaslighting

13. Gaslighting

Bir çeşit manipülasyon yöntemi olan ve pek çok insanın birbirine uyguladığı bu psikolojik şiddet türünde kişiye kendisi yetersiz hissettirilerek istenilen yaptırılır. Çok çalışan bir kişiye az sürekli az çalıştığı ve işinde başarısız olduğu söylenirse kendisini kötü hissederek daha fazla çalışma eğiliminde olacaktır. Bu yöntemin farklı farklı çeşitleri bulunur.

Daha fazla detay için;

14. Cis veya cisgender

14. Cis veya cisgender

Dilimizde cinsiyet kelimesi hem doğuştan gelen, hem de toplumsal olarak inşa edilen cinsiyeti kapsıyor. Oysa ingilizce sex, doğum cinsiyetini; gender toplumsal cinsiyeti ifade ediyor. Dilimiz yüzünden ayrım yapmakta zorlansak da nasıl ki cinsiyet geçişi yapan insanlara transgender deniyorsa, doğduğu cinsiyeti kabullenen heteroseksüel bireylere de cis veya cisgender deniyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
59
12
5
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın