Görüş Bildir
Haberler
Gericiliğin, Yobazlığın Yarattığı Baskı Ortamını Çarpıcı Bir Dille Anlatan 14 Film

Gericiliğin, Yobazlığın Yarattığı Baskı Ortamını Çarpıcı Bir Dille Anlatan 14 Film

EC was here.
31.07.2017 - 12:34

Özgürlüğün, ilerlemenin en büyük düşmanı gericiliğin olumsuz etkilerini bütün çıplaklığıyla gösteriyor bu filmler. Aşırı muhafazakarlığın etkileri bu kadar güzel anlatılamazdı.

Özetler beyazperde.com'dan alıntılandı, filmler karışık sıralandı. İyi seyirler... 🎬

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Soraya'yı Taşlamak / The Stoning of Soraya M. (2008)

1. Soraya'yı Taşlamak / The Stoning of Soraya M. (2008)

IMDb: 8.0

Freidoune bir gazetecidir. Arabası bozulduğu için durduğu küçük bir köyde Zahra ile tanışır. Mütedeyyin insanların çoğunlukla yaşadığı bu köyün sakinlerinden Zahra, Freidoune'un peşini bırakmaz. Çünkü onun bir basın görevlisi olduğunu anlamıştır ve Zahra, onunla konuşabilmek için ısrarla peşine takılır. Yeğeni Soraya bir gün önce aynı köyde yaşadığı insanlar tarafından vahşice katledilmiştir. Ölmeden önce yeğenine söz veren Zahra, bunun köyün sırlarının arasına gömülmemesi için elinden geleni yapmaya kararlıdır. Tek umudu da bu gazetecinin elindedir, dinlemeli ve bu küçücük köyün büyük günahını tüm dünyaya anlatmalıdır.

2. Agora (2009)

2. Agora (2009)

IMDb: 7.2

O, tarihin gördüğü en etkileyici ve ilgi çekici kadınlardan biriydi. Hem belinden aşağıya kadar uzanan sarı saçlarıyla göz kamaştıracak, nefes kesecek kadar güzel, hem de adını matematikçi, filozof ve astronom olarak tarihe yazdıracak kadar zeki bir kadın. Ve ne trajiktir ki ölümüyle bile unutulmayacak bir kadın. Üzerine çullanan onlarca erkeğin darbeleriyle son nefesini veren, cesedi sokaklarda sürüklenip, eti kemiklerinden midye kabukları yardımıyla ayrılan ama ne olursa olsun tarihin unutulmazları arasına giren bir kadın. Yani 45 yaşındayken bu dünyadan göçüp giden İskenderiyeli Hypatia.

3. Baran (2001)

3. Baran (2001)

IMDb: 7.8

Tahran'da kış mevsimi gelmiştir. 17 yaşındaki genç Lateef, bir firmanın inşaatında kendi halinde çalışmaktadır. İnşaatta çalışan işçilere çay dağıtmak ya da yemek hazırlamak gibi küçük bir işi olan Lateef, bu halinden son derece mutlu ve de memnundur. Ancak bu güzel zamanlar kısa bir süre sonra sona erer. İranlı insanlardan ve Afganistan'daki savaştan kaçan mültecilerden oluşan işçilere bir yenisi eklenir. Rahman isimli Afgan da bunlardan biridir. Lateef'in işi artık Rahman'ındır ve bu durum, Lateef'i fazlasıyla rahatsız etmektedir. Eski kolay işini kaybetmeyi kendine yediremeyen Lateef, Rahman isimli genci rahatsız etmeye ve ona zulmetmeye başlar. Ta ki Rahman'ın küçük sırrı ortaya çıkana dek...

4. Halam Geldi (2013)

4. Halam Geldi (2013)

IMDb: 7.0

Gazeteci Evrim Kanpolat'ın gerçek bir olaydan uyarlayarak yazdığı 'Halam Geldi' filminin çekimleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde medeniyetlerin iç içe geçtiği, birden fazla kültürün bir arada yaşadığı köylerden biri olan Akıncılar'da gerçekleştirildi.

Yönetmenliğini Erhan Kozan'ın yaptığı filmde, Akıncılar'da yaşayan Diyarbakırlı 13 yaşındaki üç genç kızın hikayesi anlatılıyor. Küçük yaşta yapılan evlilikler ile akraba evliliğinden doğan engelli çocukların yaşamını çocukların gözünden beyaz perdeye taşıyan filmde, aynı zamanda Kıbrıs'ın kuzeyi ve güneyi arasındaki sınır sorunu da insani yönleriyle ele alınıyor.

5. Beyaz Bant / Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

5. Beyaz Bant / Das weiße Band - Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

IMDb: 7.8

Huzursuz edici, zorlayıcı, ürpertici filmlerin uzlaşmaz yönetmeni Michael Haneke, bu kez sırlar, kötü niyet, entrika ve aile kavgalarıyla örülü, Bergman tarzı bir köy portresi çiziyor... 

Yönetmeninin mutlak değerlerle kurulmuş sistemler terörizme yol açar tezini açığa çıkaran film, Birinci Dünya Savaşı öncesinde 1913-14 yıllarında Almanya'nın Protestan kuzeyinde bir köyde olan biteni izliyor ve öğretmenin yönettiği koroyu, korodaki çocukları, onların ailelerini, yani baronu, kâhyayı, papazı, doktoru, ebeyi ve çiftçileri gözlüyor. Tuhaf kazalar, sonunda bir tür ceza ayinine dönüşüyor. Peki tüm bu olanların ardında kim var?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Günahkar Rahibeler / The Magdalene Sisters (2002)

6. Günahkar Rahibeler / The Magdalene Sisters (2002)

IMDb: 7.8

1964'te İrlanda'da 3 genç kız, aileleri ve kilise tarafından acımasız ve insanlık dışı Magdalene Manastırı'na gönderilirler. Burada suçlarının cezasını çekeceklerdir. Suçları bekar bir kadın olmak, güzel olmak, saf olmak, çok zeki olmak ya da sessiz kalmak istemeyen bir tecavüz kurbanı olmaktır.

Günahları için çalışmaları gereklidir... Yılda 364 gün ve karın tokluğuna! Üstelik başlarına hiç ummadıkları şeyler gelecektir.

Genç kızlar, bu mezalim karşısında isyan ederler. Ama köleden başka bir şey olmadıkları bu cehennemde, zafer kazanmaları mümkün müdür? En ufak bir umut ışığı olmayan ortamda, hiddetin kemirdiği genç bedenlerin tek hayali firar etmektir.

7. Öğrenci / (M)uchenik (2016)

7. Öğrenci / (M)uchenik (2016)

IMDb: 7.0

Mistisizmin açmazında takılıp kalmış olan Veniamin, sorgulamalarıyla annesini, sınıf arkadaşlarını ve bütün bir liseyi ters düz eder. Çevresindeki insanlara “Kızlar yüzme dersine bikinileriyle gidebilir mi?”, “Cinsel eğitimin okulda yeri var mıdır?”, “Evrim Teorisi, okullarda temel bilimlerle birlikte öğretilmeli midir?” gibi sorular yöneltmeye başlar. Sadece kutsal kitaptan alıntılarla konuşan gencin kesinliğinden yetişkinler kısa bir süre içinde bunalmaya başlar. Yalnızca biyoloji öğretmeni Elena, onunla onun kulvarından iletişim kurmayı deneyebilecektir.

8. Dalgaları Aşmak / Breaking the Waves (1996)

8. Dalgaları Aşmak / Breaking the Waves (1996)

IMDb: 7.9

Jan, bir kaza sonucu felç kalır. Onun geri dönmesi için dua eden karısı kendini suçlu hisseder. Dahası Jan, onun bir başkası ile seks yapması konusunda ısrarcı davrandığında iyice zorlanır. Jan kendisinden, başkası ile seks yaparken yaşadıklarını anlatmasını ister. Önceleri bu Bess için çok sıra dışı bir durumdur. Ancak her şeyin bir zamanlar aralıksız dualar ettiği Tanrı'nın isteği olduğuna inanır.

9. Mustang (2015)

9. Mustang (2015)

IMDb: 7.7

İnebolu'da geçen bir hikayeyi ele alan Mustang, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleye odaklanıyor. Lale ve kardeşleri oynadıkları bir oyunun çevreleri tarafından beklenmedik bir skandala dönüştürülmesi sonucu adeta ev hapsine mahkum olurlar. Bu durum öyle bir noktaya sürüklenir ki evde evlilik planları dahi yapılmaya başlanır. Ancak beş kardeş, üzerinde kurulan bu baskıları yenip özgürlüklerine kavuşmak için yeni yollar arayacaktır.

10. Masumiyetin İntiharı / The Virgin Suicides (1999)

10. Masumiyetin İntiharı / The Virgin Suicides (1999)

IMDb: 7.2

Bir grup genç, banliyönün en gizemli 5 kız kardeşi ile ilgilenmektedir böylece hem kendi cinselliklerini, hem de kadınlığın gizemlerini keşfederler. Lisbon kardeşler normal bir görünüm sunmaktalarsa da, aralarından birinin intihar etmesi tüm dikkatleri aileye çevirir. Katı Katolik ahlakını benimsemiş Lisbon ailesi, kızlarının intiharı üzerine konuşmamakta, gerçekler bir sır olarak kalmaktadır. Olayları izleyen komşu ailelerin oğulları, Lisbon kızlarının gizemini çözmeyi amaç edinirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şüphe / Doubt (2008)

11. Şüphe / Doubt (2008)

IMDb: 7.5

1964 yılındayız. Bronx’taki St. Nicholas kilisesi… Karizmatik Rahip Flynn (Philip Seymour Hoffman), korkunun ve disiplinin gücüne yürekten inanan Rahibe Aloysius Beauvier’in (Meryl Streep) ateşli bir şekilde savunduğu katı gelenekleri yıkmak için çaba göstermektedir.

Ülkenin politik iklimindeki değişim rüzgarlarının kilise camiasını da etki altına almasıyla okula ilk kez Donald Miller adlı siyah bir öğrenci kabul edilmiştir. Geleceğe umutla bakan genç ve masum rahibe James (Amy Adams), Peder Flynn ile ilgili bir şüphesini Rahibe Aloysius ile paylaşarak Peder Flynn’ın Donald’a karşı aşırı bir yakınlık gösterdiğini anlatır. Bu iddia ve suçlama üzerine harekete geçen Rahibe Aloysius, gerçeği ortaya çıkartmak ve Peder Flynn’ı okuldan attırmak için büyük bir mücadele başlatır. Rahibe Aloysius artık Peder Flynn’a karşı müthiş bir irade savaşına kilitlenmiştir. Bu mücadelenin hem kilise hem de okul üzerinde yıkıcı sonuçlar getirmesi tehlikesi vardır.

12. Cehennem / Brimstone (2016)

12. Cehennem / Brimstone (2016)

IMDb: 7.1

Kocası ve çocuklarıyla mutlu, sıradan bir yaşam süren Liz'in hayatı, kasabaya yeni bir din adamı gelmesiyle kabusa döner. Pederin görevini yapmaya başlamasıyla Liz ve ailesi büyük bir tehlike altına girer. İşlemediği bir suçun sanığı olan Liz, bir yandan ailesini hırslı ve intikam almak isteyen pederden korumaya çalışırken, bir yandan da içinde bulunduğu durumdan kaçış yolu bulmaya çalışacaktır.

13. Dogville (2003)

13. Dogville (2003)

IMDb: 8.0

Amerika'da 1930'ların karanlık dinginliği yaşanmaktadır. Peşinde olan mafyadan kaçan güzel bir kadın olan Grace, barınmak amacıyla küçük bir köye sığınır. Kasaba halkı geçmişinden kaçan bu güzel kadını kısa zamanda bağrına basar ve onun için üzülür. Köyde geçirdiği güzel günlerin ardından her şey değişmeye başlar. Kadının varlığı, köy halkı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır ve köy halkı bu tehlike karşısında temkinli davranmak zorundadır. Grace günden güne bu köyün karanlık yüzünü keşfedecektir.

14. Persepolis (2007)

14. Persepolis (2007)

IMDb: 8.1

Yıl 1970 İran. Marjane Statrapi, gencecik gözlerle izlemektedir İran rejiminde olan bitenleri. Bugüne kadar yazılıp çizilen onca şeyin ardından bir kez de küçük bir kızın penceresinden bakmanın farklı tadı yansıyor perdeye. Marjane’in ailesi Şah iktidarının düşüşü karşısında çok mutludurlar. Ekonomik ve toplumsal yaşam standartları açısından artık yeni umutlar filizlenmiştir. Onca zor zamanlardan sonra artık demokratik bir yönetim anlayışına kavuşacaklarını düşünen İranlılar hayal kırıklığı yaşayacaklardır. Şimdi de mollaların zamanıdır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
189
39
21
19
19
18
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SEVGİ BÜTÜNER

Soraya' yı taşlamak filminde oturdum çocuk gibi hüngür hüngür ağladım.

Pasif Kullanıcı

sorayayı taşlamak filminde kadına atılan ger taşı kemiklerim hissetti. değen her bir taşta kanım çekildi ve hüznüm bedenimi kapladı.

Asosyal deli

#1 televizyon da izlemistim bi ara kufurle bitirmistim filmi...