Görüş Bildir
Haberler
Geçmişler Olsun: Yaptığın Stajın Tam Zamanlı Bir İşe Dönmeyeceğini Gösteren 12 İşaret

Geçmişler Olsun: Yaptığın Stajın Tam Zamanlı Bir İşe Dönmeyeceğini Gösteren 12 İşaret

Bir şekilde iyi bir şirkette staj kaptıysak, elbette devam etsin isteriz. Arkası gelsin; işe alınalım; vb. 

Peki bu temenni, ne zaman gerçekçiliğini kaybeder? İşte bu 12 işaret bu bakımdan önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İşe devam etmen konusunu patronun da sen de dile getirmediyseniz

Bu işi yapmaktan aldığın keyfi ve ekibe katılıp tam zamanlı çalışmayı ne kadar istediğini patronuna hala belli etmediysen, belki de bu, gerçekten kalmayı istemediğinin bir işaretidir. Patronunun bunu anlayacak ve hevesli görünmeyen birine büyük ihtimalle iş teklifinde bulunmayacaktır.

Eğer konuyu gündeme getirmene rağmen patronun da pek hevesli görünmüyorsa, zaten unut gitsin…

2. Sorumlulukların hala değişmediyse

Bir şirket stajyerini tam zamanlı olarak işe almayı düşünüyorsa, staj süresi boyunca ona daha ciddi görevler vermeye başlar. Sana verdikleri sorumluluk, yaptığın işten memnun olmalarıyla doğru orantılı olup daha fazlasını yapabileceğine inandıklarını gösterir. 

İş yükün ve sorumlulukların hiçbir şekilde artmıyorsa, iş ilanlarına bakmaya başlasan iyi olur.

3. Kimse sana yeni bir şey öğretmiyorsa

3. Kimse sana yeni bir şey öğretmiyorsa

Patronun seni tam zamanlı olarak işe almayı düşünseydi, şirketin işleyişi ve görevlerinin gerektirdikleriyle ilgili daha fazla şey öğretmeye başlardı. Eğer seni eğitmek için zaman harcamıyorlarsa, büyük ihtimalle kalıcı olmayacağını bildikleri içindir.

4. Toplantılara davet edilmeyip görüşlerini paylaşman beklenmiyorsa

Bu tutum, işe alınmayacağının başlı başına göstergesi olmayabilir. Stajyerlerin önemli toplantılara, sunumlara ya da tartışmalara katılmadığı sıkça görülür. Ancak diğer stajyerler toplantılara çağırılıp görüşleri alınıyorken sen çağırılmıyorsan, bu iyi bir işaret değil, bilesin.

5. Sosyal aktivitelere davet edilmiyorsan

Mesai saatleri dışında öğle yemeğine, kahve içmeye ya da diğer sosyal etkinliklere davet edilmek, kişisel olarak kabul edilmeye başlandığının göstergesidir. Eğer bunlardan dışlanıyorsan, belli ki bir sebebi vardır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Patronun seni kimseyle tanıştırmıyorsa

6. Patronun seni kimseyle tanıştırmıyorsa

Patronun ve çalışma arkadaşların seni müşterilerle ve üst düzey yöneticilerle tanıştırmıyorsa, bu seni henüz takımın kalıcı bir parçası olarak görmediklerinin işaretidir.

7. Performansın pek de iyi değilse

Belki bunu sana yöneticin söyledi; belki de beklentilerin altında kaldığının kendin farkındasın. Her iki durumda da, belli ki işler pek yolunda gitmiyor. 

Eğer yöneticin seninle iki ya da daha fazla kez performansındaki sorunlar hakkında konuştuysa, seni terfi ettirmeyi düşünmelerini bekleme.

8. Patronun konuyu konuşmaktan kaçınıyor ya da sen açtığında huzursuz oluyorsa

İş fırsatları hakkında soru sorduğunda ya da tam zamanlı çalışmakla ilgilendiğini dile getirdiğinde patronun garip davranıp, sessizleşip rahatsız mı oluyor? Haberler pek iyi değil...

Eğer seni işe almak isteseydi, o anda herhangi bir şey için söz veremeyecek olsa bile en azından canlanıp, kalman konusundaki desteğini ve heyecanını belli ediyor olurdu.

9. Yöneticin iş araman konusunda yardımcı oluyorsa

Eğer patronun 'İstersen CV'ni gözden geçirmene yardımcı olabilirim,' ya da 'Beni rahatlıkla referans gösterebilirsin,' diyorsa, pek heveslenme.

10. İnsan kaynakları staj bitiş tarihini haber verip veda partisi organize ettiyse

Patronun ya da insan kaynakları departmanı 'staj bitiş tarihi' konulu bir mail gönderdiyse ya da veda partisi için ne zaman uygun olacağını soruyorsa, gözüne kestirdiğin ilanlara başvurmanın zamanı gelmiş demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Diğer stajyerler çoktan terfi edip işe alındıysa

Aynı dönemde başladığınız stajyerlerden işe alınan olmasına rağmen, hala şirketteki geleceğinle ilgili herhangi bir şey duymadın mı? Sana da teklif gelme ihtimali hiç yok sanma, ancak büyük ihtimalle gelmeyecek.

12. İçinde kötü bir his varsa

Bazen iç sesin sana bilmen gereken her şeyi söyler. Eğer staj yaptığın şirkette kalmanın teklif edilmeyeceğini içinin derinlerinde hissediyorsan, muhtemelen edilmeyecektir.

Peki tüm bu işaretler varsa ne yapacaksın?

Kalman için teklif gelmeyeceğinden emin olduğunda, ipleri eline al ve patronunla konuş. 

Burada çalışmaktan aldığın keyiften, staj dönemindeki başarılarından, şirkete kattığın değerden bahset ve tam zamanlı olarak çalışmak istediğini söyle. 

İşe alınmak için yapabileceğin başka bir şey olup olmadığını sor. 

Eğer hala hayır diyorsa, sana öğretilen şeyler ve sağlanan imkanlar için teşekkür et.

Ne yaparsan yap, yıkıcı davranıp köprüleri yakma. Yöneticilerin ve çalışma arkadaşlarınla iletişim bilgilerini paylaş ve bağlantı halinde kal. Yollarınızın ne zaman tekrar kesişeceğini bilemezsin...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
43
18
7
6
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
portside

bizim şirkette bir kız var. 3 senedir görüyorum. Geçen ay öğrendim ki stajyer. Ondan daha kısa süre çalışan müdürler gördüm arkadaş. Zaten o kadroya geçmezse... Devamını Gör

Türk Mavisi

Nasıl yani, 3 sene stajyer mi kalmış? :D Biri de kızım git kendine doğru düzgün iş ara dememiş mi?

Nazmi Gelenbe

bu içerik business insiderdan çalıntıdır. http://www.businessinsider.com/signs-your-internship-wont-turn-into-a-full-time-job-2016-6