Görüş Bildir
Haberler
Gastroenteroloji Doktorları Uyardı: Sağlıklı Sandığımız Ancak Oldukça Zararlı Olan 5 Şaşırtıcı Yiyecek

Gastroenteroloji Doktorları Uyardı: Sağlıklı Sandığımız Ancak Oldukça Zararlı Olan 5 Şaşırtıcı Yiyecek

Sueda İlkyaz
30.03.2023 - 15:04

Sağlıklı olduğunu düşündüğümüz pek çok yiyeceğin aslında ne kadar zararlı olduğunu öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız! Sık sık tükettiğimiz hangi besinler ne kadar zararlı öğrenmek için... 👇

Kaynak: https://www.huffpost.com/entry/worst-...

Hepimizin karşı koyamadığı bazı yiyecekler vardır.

Hepimizin karşı koyamadığı bazı yiyecekler vardır.

Ancak bu sevdiğimiz yemekleri sağlıklı olsa bile belirli bir oranda tüketmeniz gerektiğini biliyor muydunuz? Öte yandan bazı sağlıklı sandığımız yemekler ise aslında sağlıklı olmaktan çok uzak. Özellikle gastroenterologların hangi besinin ne kadar tüketilmesi gerektiği konusundaki uyarılarına ve sağlıklı sandığımız yiyeceklerin zararlarına gelin bir bakalım.

Protein barları

Protein barları

Protein barlarının sağlıklı atıştırmalıklar olduğunu düşünürüz değil mi? Gastroenterolog olan Dr. Harmony Allison, gerçek meyve ve kuruyemişlerle yapılanların diğerlerinden daha iyi olabileceğini belirtse de yüksek oranda işlenmiş olanları asla yemediğini söylüyor. Özellikle, aşırı işlenmiş protein barları şişkinliğe ve gaza neden olabilir. 

Asla protein barı yemem. Yüksek oranda işlenmiş olma eğilimindeler ve faydası bilinmeyen birçok katkı maddesi içeriyorlar. Aynı miktarda proteini bir bardak süt, bir porsiyon fıstık ezmesi, fındık veya kabak çekirdeğinden de alabilirsiniz.

Biftek / Kırmızı et

Biftek / Kırmızı et

Gastroenterologlar bifteğin de hayran değil ne yazık ki. Gastroenterolog olan Dr. Reezwana Chowdhury şöyle dedi: 

Kırmızı etten, özellikle biftek ve hamburgerlerden kaçınıyorum. Kırmızı et ve işlenmiş et kolon kanseri ve kolon polip riskini artırıyor. Doymuş yağ oranı yüksektir ancak tüketecekseniz, tüketeceğiniz miktar önemlidir: Günde 100 gramdan fazla tüketenlerde kolon kanseri riski daha yüksektir.

Sosisli sandviç ve diğer işlenmiş sandviçler

Sosisli sandviç ve diğer işlenmiş sandviçler

Hepimiz bu tarz sandviç ve hamburgerlere bayılırız ancak gastroenterolog Dr. Rabia De Latour, bunun gibi işlenmiş etlerden uzak duruyor ve kırmızı ve işlenmiş etlerin kolorektal kanser riski daha yüksek olduğunu söylüyor. Veriler, kırmızı ve işlenmiş etlerin haftada dört veya daha fazla tüketilmesinin kolon kanseri riskini yüzde 20'ye varan oranda artırdığını gösteriyor.

Kızarmış balık veya tavuk

Kızarmış balık veya tavuk

Kızartılmış balık ve tavuk nugget'ın lezzetli olduğunu biliyoruz ama bağırsak sağlığınıza hiçbir iyilik yapmıyorlar. Mikrobiyom araştırmacısı Dr. Mahmoud Ghannoum, 'Çalışmalar, kızartma yağının bağırsak mikrobiyomunu olumsuz yönde değiştirebileceğini ve aterosklerozun (arter duvarlarında yağ ve diğer maddelerin birikmesi) alevlenmesine yol açabileceğini gösteriyor.' dedi. Uzun vadede ise bu birikim kalp krizi ve felç gibi sonuçlara yol açabilir.

Soda

Soda

Düzenli bir soda veya başka bir şekerli içecek tüketicisiyseniz, bu alışkanlığı bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Gastroenterolog Dr. Simon C. Matthews, 'Bu içecekler kolay tüketilebilse de, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik durumlarla da ilişkilendiriliyor. Ayrıca özellikle karbonat ve kafeinli formlarında tüketildiğinde genellikle şişkinlik, geğirme ve reflü gibi gastrointestinal semptomları tetiklemekle ilişkilendirilirler.' diye belirtti.

Beyaz ekmek

Beyaz ekmek

Gastroenterolog Dr. Shilpa Grover'a göre, rafine edilmiş tahıllar bağırsaklarınız için pek iyi değil. Beslenme kalıplarını değerlendiren çalışmalar, yüksek miktarda kırmızı ve işlenmiş et ve rafine edilmiş tahıl alımının, divertikülit adı verilen sindirim sistemindeki iltihaplı keselerin riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu açıkça gösterdiğini söyleyen Grover daha önce düşünülenin aksine, fındık, mısır ve patlamış mısır, divertiküloz gelişme riskinde veya divertikülit veya kanama gibi komplikasyonlarda bir artışla ilişkili olmadığının da altını çizdi.

İlginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın