Görüş Bildir
Haberler
Filistin'de Savaş Suçlarına Soruşturma

Filistin'de Savaş Suçlarına Soruşturma

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Filistin’deki muhtemel savaş suçlarının incelenmesi amacıyla ön soruşturma başlattığını duyurdu. Ön soruşturma sonunda esas soruşturmaya gerek olup olmadığına karar verilecek.

Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Filistin topraklarındaki muhtemel savaş suçlarıyla ilgili ön soruşturma açma kararı aldı.

Ön soruşturma sonunda, savaş suçu iddialarıyla ilgili asıl soruşturmaya gerek olup olmadığına karar verilecek.

Asıl soruşturmanın açılması halinde, Filistin ve İsrail tarafındaki şahıslarla ilgili savaş suçu iddialarıyla ilgili iddialar araştırılacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin temelini oluşturan Roma Statüsü'nün Filistin için 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

ABD ve İsrail karara karşı

ABD ve İsrail yönetimleri ise bu karara tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği basın açıklamasında, “ABD, Filistin’i egemen bir devlet olarak tanımıyor, öyle nitelendirilmesine inanmıyor. ABD, aynı zamanda UCM’ye katılmak için Roma Statüsü'ne katılmaya uygun olmadığına inanıyor” demişti.

İsrail, Temmuz ayında Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırılarına başlamış ve 51 gün süren saldırılarda 2000’den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, Gazze yerle bir olmuştu.

İsrail ordusu Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Son olarak Filistin'de bakan statüsünde kabul edilen Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı Ebu Ayn, 10 Aralık'ta Ramallah'ın kuzeyindeki Turmusayye beldesinde, İsrail askerlerinin Yahudi yerleşim birimlerini protesto eden gruba müdahalesi sırasında hayatını kaybetmişti.

‘İsrail sınırı aştı’

Bu arada Filistin’i devlet olarak tanıyan ilk Avrupa ülkesi İsveç'in Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, Dagens Nyheter gazetesine verdiği mülakatta, “İsrail'in bizim hakkımızda ve diğer ülkelerin hakkında yaptığı açıklamalar kabul edilemez” dedi.

İsrail’in kendilerine tepki verirken 'sınırı aştığını' söyleyen Wallstrom, İsrail’in ‘son derece agresif’ davrandığını ifade etti.

Wallstrom, Filistin-İsrail arasında barış müzakerelerini desteklediğini, ancak İsrail’in barış müzakerelerini aksatan politikalarından vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Wallstrom, “İsrail, gayrimeşru yerleşim faaliyetlerine ve Filistinli ailelerin evlerini yıkmaya devam ediyor. İsrail, bu işgal siyasetine devam ederse barış müzakerelerinin başarılı olması zor” dedi.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/fil...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0