Görüş Bildir
Haberler
Farkında Olmadan Yaptığımız ve Kariyerimizi Fena Halde Sabote Eden 12 Davranış

Farkında Olmadan Yaptığımız ve Kariyerimizi Fena Halde Sabote Eden 12 Davranış

Hepimizin kötü alışkanlıkları var ve bazen ne bunların, ne de kariyerimizi ve sosyal yaşantımızı ne ölçüde etkilediklerinin farkında olmuyoruz. İş akışı, verimlilik, ilişkiler ve ilerleme noktasında kendi kendimizi baltalayacağımız huylarımıza dikkat etmek gerekiyor. 

Kariyer gelişimi uzmanı Sylvia Hepler'e göre iş hayatımızı sabote eder nitelikte ve oldukça sık görülen 12 davranış ve huy şöyle:

Kaynak: http://www.businessinsider.com/how-yo...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Patronu eleştirmek...

1. Patronu eleştirmek...

Arkasından konuşmak, yüzüne karşı eleştirmek, yanıldığını ve hatta saçmaladığını kanıtlamak tehlikeli bölgeye business class biletiniz; iyi uçuşlar... Terfi etmeyi de, kurumda kalıcı olmayı da pek ummamanız yerinde olur.

2. Yeni bir şey öğrenmeye direnç göstermek

Yeniliğe kapalı olmak kariyerin tüm adımlarını zaten en baştan tıkayacağı gibi, 'göstereceğin şey benim bildiğimden iyi mi?' tarzı bir direnç hakikaten kibirli ve sabit fikirli olduğunuz anlamına gelir. 

Ayrıca bunu yaparak kendinizi geliştirebilmenizin önüne de kale gibi bir set çekmiş oldunuz.

3. Başkalarını suçlamak

Gerek kendi yetenek, tecrübe veya iletişim yetersizliğiniz, gerekse de yeterliliğiniz halinde suçu daima bir başkasına atarak hem geçimsiz yaftası yediniz, hem de takım çalışmasına yatkın olmadığınızı, dolayısıyla asla iyi bir lider de olamayacağınızı kanıtladınız.

4. Duygularına hakim olamamak

Ani öfke patlamaları, sürekli mızmızlanmak, gergin bir tartışma sonrası ortalık yerde gözyaşlarına boğulmak veya küsmek neticesinde, duygularınızı yönetemediğiniz, profesyonel hayatın minimum iletişim gerekliliklerini yerine getiremediğiniz ortaya çıktı. Siz olsanız sizi terfi ettirir miydiniz?

5. "Yapamam" demek; özellikle de kendinize

Bu da bir nevi kendi ayağına kurşun sıkmak. 'Şu imkansızlıklar dahilinde bu iş yapılamaz' bir şey, 'ben bunu yapamam' bambaşka bir şey.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Şikayet etmek

Bu aslında sorun odaklı mı, yoksa çözüm odaklı mı olduğunuz konusu. Emin olun o sorunları herkes görüyor; mevzuatlar, işleyişler, zorlu müşteriler, vb. 'Böyle olsa daha iyi olacak' diye bir çözüm önerisiyle gelebiliyor musunuz, gelemiyor musunuz? İş dünyası günün sonunda yalnızca bununla ilgilenir.

7. Kendinizi alt ve aşağı seviyede görmek

Pozisyon tatminsizliği elbette hırsınızı arttırabileceğinden iyi yönde de etki edebilir; ancak kendine güven, bilgi, donanım, yabancı dil vb konularda devamlı kendinizi yetersiz ve kendine güvensiz hissediyorsanız sadece mutsuzluk ve bunalıma sürüklendiğinizle kalırsınız. Ya potansiyelinizin hakkını vererek o eksik hissettiğiniz kısımları tamamlama yoluna gitmiyorsunuz; ya da basitçe bayağı sizin için çok yanlış bir iş kolundasınız.

8. Şu an çalışmakta olduğunuz işten nefret etmek

Bu konu yetenekleriniz, şevkiniz ve hırsınız anlamında sizi köreltiyor; emin olun. Hemen şu saniye başka bir işe geçseniz ne kadar köreldiğinize hayret edersiniz. Mümkün olduğunca mevcut işinizin olumlu yanlarına odaklanmaya çalışın; maaşı, sosyal imkanları, arkadaş ortamı, çalışma saatleri, lokasyonu, sıcaklığı/serinliği, ulaşım kolaylığı, herhangi bir şey olabilir.

9. Daha iyisini bulamam düşüncesine saplanıp kalmak

Dünyada ne kadar insan sizin şu an sahip olduğunuz eğitime, birikime, tecrübeye ve dahi pozisyona sahip olmak için neler verirdi; arada sırada bunu bir düşünün. Niçin daha iyi koşullarda bir işi bulamayacağınıza bu kadar kendinizi inandırdınız? Arıyor musunuz ki?

10. Sessiz kalma hakkını kullanmak

Karakolda değilsiniz? Aklınıza takılanları sormaktan, kafanıza yatmayanları dillendirmekten, güzel fikirlerinizi tartışmaya açmaktan, şirket politikaları hakkında yapıcı eleştiriler getirmekten imtina ederseniz diyelim bir printer'dan farkınız kalmıyor; yazdırıyorsunuz, o kadar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Vitesi boşa almak

Emin olun kimse geçen yıl yaptıklarınıza değil, bu yıl ne yapıyor olduğunuza bakıyor. PayPal CEO'su Dan Schulman'ın da dediği gibi, 'Birinin veya bir şirketin gelecekteki başarısının önündeki en büyük engel, geçmiş başarılarıdır.'

12. İstediğimiz kadar açık fikirli ve sağduyulu olduğumuzu iddia edelim aslında pek çok noktada at gözlüklerimiz var.

12. İstediğimiz kadar açık fikirli ve sağduyulu olduğumuzu iddia edelim aslında pek çok noktada at gözlüklerimiz var.

Ve bu davranışlardan her biri çalışma hayatımızı çevreleyen insanların bize olan sevgisini, saygısını ve hatta güvenini azaltabilecek nitelikte. Herkesin yakınında olmaktan kaçındığı biri haline dönüşmek gelecekteki tüm kariyer fırsatlarını kaçırmayı da beraberinde getiriyor.

Not: Sylvia Hepler'e göre, farkında olmadan geliştirdiğimiz davranışları görebilmemizin en iyi yolu güvenilir meslektaşlarımızdan eleştiri istemek. Ancak bunu iş yerinden ziyade, örneğin bir akşam yemeğinin rahat atmosferinde yapmamız, karşımızdaki kişinin bize karşı gerçekten dürüst olmasına yardım edecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
19
4
2
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın