Görüş Bildir
Haberler
Ev Temizliğine Çok Para Harcayanlara Göbek Attırıp Gerdan Kırdıracak 13 El Yapımı Malzeme

Ev Temizliğine Çok Para Harcayanlara Göbek Attırıp Gerdan Kırdıracak 13 El Yapımı Malzeme

mignon
23.11.2015 - 18:45

Bir market alış verişinde en çok para harcanan şeyler yemek ve temizlik ürünleridir. En azından her ay evimize birçok kimyasal ürün alıp,evdeki kirli şeylerin hakkından geliriz. Peki ya o kimyasalları evimizde kullanmak ne kadar yararlı? Ya da onlara dünya kadar para vermek ne kadar doğru. Gelin ev ekonomisine katkıda bulunup en azından bazı temizlik malzemelerini evde kendimiz yapalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Karbonatı ufak bir sihirle temizlik sodasına çevirmeye ne dersiniz?

1. Karbonatı ufak bir sihirle temizlik sodasına çevirmeye ne dersiniz?

Karbonat zaten birçok ev temizliği adımında kullanılan ürünlerden. Ama temizlik sodası dediğimiz ürününün yapısı bir miktar daha farklı. Temizlik sodası dediğimiz ürünü de genelde mutfak kirleri ve yağlar için kullanmamız mümkün.

Sıra geldi yapmamız gerekene; karbonatı bir tepsiye yayın ve 200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Isı ile birlikte karbonatın yapısının ve dokusunun değiştiğini göreceksiniz.

2. Evde mis kokulu bir temizleyici yapmaya ne dersiniz?

2. Evde mis kokulu bir temizleyici yapmaya ne dersiniz?

Evet evet bildiğiniz portakal kokulu hem de doğal bir temizleyici yapabilirsiniz. Sirkenin yararlarından daha önce şurada  anlatmıştım. İşte şimdi de sirke ile bir temizlik ürünü oluşturabilirsiniz. Tozlu ahşap yüzeyleri, mutfaktaki yağ kalıntılarını ve aynalardaki su ve parmak izlerinin tek düşmanı sirke. Eh bu kadar işe yararken neden onunla mis gibi kokan bir şey yapmayalım.

Kullanacağınız şeyler genelde evde bulunan ürünler,

Beyaz sirke(ya da elma sirkesi)

Narenciye kabukları(mandalina, portakal, greyfurt, limon) 

Taze otlar (nane, biberiye, adaçayı, kekik)

Baharatlar (çubuk tarçın, karanfil, yıldız anason)

Aromalar (vanilya, nane, badem)

2 litrelik kavanozun içerisine narenciye kabukları, taze otlar, baharatları koyun. (Dilediğiniz baharat, kabuk ve taze ot kombinasyonunu yapabilirsiniz.)  Daha sonra kavanozları ağzına kadar sirke ile doldurun. En az 3 hafta kadar bekletin. Birkaç günde bir kavanozları çalkalayın. İşte temizleyiciniz hazır 1 yıl boyunca kullanabilirsiniz. 

* Kullanmak için 1/3 ölçü sirke ve 2/3 ölçü suyu bir sprey şişesine koyun. İçerisine bir kaç damla esans ekleyin. (esans yerine doğal yağlarından da ekleyebilirsiniz.) Karışımı çalkalayıp bir çok yüzeyde kullanabilirsiniz.

3. Sürekli çizilen tahtalarınıza bakım yapmak için dünya kadar para vermenize gerek yok!

3. Sürekli çizilen tahtalarınıza bakım yapmak için dünya kadar para vermenize gerek yok!

Parkeler, sehpalar, ya da ahşam olan diğer şeyler çizilmeye hep mahkumdur. Bu durumu düzeltmek adına evde bir malzeme yapabilirsiniz. Kendisi bir sals.ata sosundan farksız! 

1/2 S.B zeytinyağı 

1/2 S.B beyaz sirke

Bu ikisini karıştırıp, yumuşak bir mutfak bezini ıslatın ve çizik olan objeyi iyice silin. Çiziklerin hepsinden kurtulacaksınız.

4. Banyo yüzeyleri hiç bu kadar pırıl pırıl olmamıştı!

Evin en çok temizlik gerektiren yeri tabii ki banyo! Orada da kimyasallar olmadan süper parlaklık sağlayabilirsiniz. 

1 S.B beyaz sirke

1 S.B cam sil

1 S.B sirkeyi mikrodalgada 2 dakika kadar ısıtın. Hem bu sayede mikrodalga fırınınızı da temizlemiş olacaksınız. Sirkenin yarattığı buhar fırın içerisindeki yemek artıklarını yumuşatacak ve sildiğinizde hepsi yok olacak. Daha sonra ısıtılan sirke içerisine 1 S.B cam sil ekleyin ve iyice çalkalayın. Sprey şişesine koyup ayna, cam, duşakabin ve armatürler üzerinde kullanabilirsiniz.

5. Eskiden çamaşır deterjanı mı vardı canım?

5. Eskiden çamaşır deterjanı mı vardı canım?

Farkında olmadan kimyasallara maruz kaldığımız şeylerden biri de kıyafetlerimizi. Aslında yıkandıkları deterjanlar o kadar kolay durulanmıyor. Bu durumdan rahatsızsanız evinizde çamaşır deterjanı yapabilirsiniz.

Yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yumuşacık battaniyeler için mis kokulu yumuşatıcılar hazırlayabilirsiniz.

Deterjan yapabilirsiniz de yumuşatıcı yapamaz mısınız sanki? Evet dilediğiniz kokuda yumuşatıcı yapmanız da çok kolay!

Yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

7. Tuvaletlerinizi bile kimyasallar olmadan temizleyebilirsiniz.

7. Tuvaletlerinizi bile kimyasallar olmadan temizleyebilirsiniz.

Her sifonu çekişinizde masmavi sular akıtan şeyler işte o klozet blokları. Ama içlerinde sandığınızdan çok daha fazla kimyasal var. Amacımızı tuvaleti her sifon çekişimizde temizlemek ve güzel kokutmaksa bunu evde de yapabiliriz.

Yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

8. Yerleri haftada en az bir kere silmek şart.

8. Yerleri haftada en az bir kere silmek şart.

Toz, toprak, camlar açık falan derken yerlerde hep bir toz birikintisi olur. Süpürünce gitmiş gibi gözüken tozların tek düşmanı silmektir. İşte kendinize yer temizleyici yapmak için de size gereken malzemeler evde olanlardan.

1/4 S.B beyaz sirke

1 Y.K bulaşık deterjanı

1/4 S.B temizlik sodası

7,5 litre sıcak su

Bütün malzemeleri bir kaba koyup iyice karıştırın.  Suyun içerisine koyup yerleri silebilirsiniz.

*Sadece ıslak zeminde kullanmanızı öneririm.

9. Bulaşıklar midemize giden en yakın yol, bu nedenle kimyasala en uzak olması gereken kısım.

Bulaşık makinesi için deterjan yapmak da çok kolay aslında sadece bir hafta sonunuzu ayırıp bütün temizlik malzemelerini hazırlayabilirsiniz.

Yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

10. Koltuk ya da yataklarınızdaki görmediğiniz dostlara elveda demeye ne dersiniz?

Yatak ve koltuklarda oluşan maytları gözümüzle göremesek de doğal yollarla veda edebiliriz. Yatağınıza/koltuğunuza karbonat dökün ve 1 saat kadar bekletin. Ardından elektrikli süpürge ile vakumlayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Cam ocakların temizliği normalden daha hassas.

Cam ocaklar yeni nesil ürünlerden daha şık daha teknolojik ve temizliği de bir o kadar hassas. Çizilmemesi için hassas davranmamız gereken ürünlerden. Ama merak etmeyin evde onlar için de uygulayabileceğimiz bir temizlik ürünü var.

Yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

12. Paslanmaz çelik mutfağın bir parçası peki ya temizliği?

Paslanmaz çelik banyo ve mutfağın bir parçası o kısımları temizlik malzemeleri olmadan doğal yolla da temizleyebilirsiniz.

Bir sprey şişesine eşit miktarda beyaz sirke ve su koyun, içerisine biraz limon suyu ve esans koyup çalkalayın. Temizleyeceğiniz yüzeylere sıkın.

13. Biliyorum maalesef ekranları böyle temizleyemiyoruz.

Bilgisayar, televizyon ve hatta gözlük camlarını temizlemenin tek yolu sirke! Hadi gelin süper bir karışım yapıp her şeyi pırıl pırıl yapalım.

Yapımına buradan ulaşabilirsiniz.

Kolay Gelsin!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
94
11
10
8
8
5
0