Görüş Bildir
Haberler
Eş Zamanlı 3D Görüntüleme Tek Kullanımlık Lityum Pillerin Nasıl Bozunduğunu Gösteriyor

Eş Zamanlı 3D Görüntüleme Tek Kullanımlık Lityum Pillerin Nasıl Bozunduğunu Gösteriyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zaman zaman denk geldiğimiz haberlerden aşina olduğumuz üzere lityum-iyon piller korkunç biçimde tehlike saçabiliyor. Buna karşın diğer tür piller de görünürde herhangi bir gerekçe yokken alev alabiliyorlar. Araştırmacılardan kurulu bir takım ise eş zamanlı 3D görüntüleme ile bunun tam olarak nasıl gerçekleştiğini anlamaya çalıştı.

University College London’dan bir grup mühendis x-ışını görüntüleme tekniğini kullanarak lityum iyon pillerin içerisinde neler olduğunun 3D görüntülerini yakaladı. Bu ihtiyacın neyden kaynaklandığını sorabilirsiniz. 2013 yılında Heathrow Havaalanı’nda Boeing 787 Dreamliner tipi bir uçakta çıkan ve tek kullanımlık lityum iyon pilden kaynaklanan yangın sonrası başlatıldı.

Genellikle bu tür piller takılır ve sonrasında unutulur. Böylece sistem herhangi bir müdahale ihtiyacı duymadan uzun süre -düşük enerji tüketimi yüzünden- bağımsız biçimde çalışabilir. Buna karşın pilin içinde nelerin olduğuna dair alınan görüntüler bu konuda biraz endişe verici. 

Ekip üyelerinden Donal Finegan şu şekilde özetliyor: “Dışarıdan piller görevlerini normal biçimde yerine getiriyor gibi görünüyor, ancak içeride yapısal olarak büyük değişiklikler olduğunu gördük. Elektriksel aktivite bazı hücrelerde yüksek iken bazılarında çok düşük oluyor. Bu da iletken malzemede çatlamalara ve ayrılmalara yol açıyor. Tüm bu yapıdaki bozunumu elektrik kapasitesindeki ve performanstaki düşüş takip ediyor.”

Kaynak: http://gizmodo.com/real-time-3d-imagi...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Li ion pilleri çok şarj etmek de zararlı, şarjını bitirmek de. Hızlı tüketmek de zararlı, hızlı şarj etmek de zararlı. Yavaş tüketmek de yavaş şarj etmek de ... Devamını Gör