Görüş Bildir
Haberler
Erken Emeklilik Hangi Şartlarda Olur?

Erken Emeklilik Hangi Şartlarda Olur?

Müge Kakşi
15.11.2021 - 10:07

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı çeşitli sigorta sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemler 4A eski adıyla SSK, 4B eski adıyla BAĞKUR ve 4C eski adıyla Emekli Sandığı olmak üzere 3'e ayrılmaktadır. Ülkemizde milyonlarca vatandaş bu sigorta sistemlerinin herhangi birine bağlı olarak çalışarak hem sağlık hizmeti gibi çeşitli hizmetlerden ücretsiz yararlanıyor hem de ileride emeklilik hakkı kazanıyor. Yaş, sigorta günü ve prim ödemesi gibi çeşitli şartları sağlayan vatandaşlar ilgili kurumlara başvurularını yaparak emekli olmaya hak kazanıyor. Fakat bazı durumlarda bu şartlar dışında erken emeklilik hakkı da bulunabiliyor. Fakat erken emekli olabilmek bazı şartlara tabi kılınmıştır. Birçok vatandaş erken emekli olabilmek için gerekli şartları merak ediyor. Peki, erken emeklilik için gereken şartlar nelerdir? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

4A (SSK), 4B (BAĞKUR) ve 4C (Emekli Sandığı) gibi çeşitli sigorta sistemlerinde çalışan vatandaşlar çalıştıkları süre boyunca kendilerini güvence altına alırken aynı zamanda geleceklerini de garantiliyorlar. Sigortalı çalışan tüm vatandaşlar yaş, sigortalılık günü ve prim ödemesi gibi ilgili kanunlarca belirlenmiş şartları sağladığında emekli olmaya hak kazanıyor. Fakat uzun soluklu bir çalışma hayatı geçiren vatandaşlar erken emekli olabilmek için çeşitli yollar arıyor. Erken emekli olma hakkı da devlet tarafından bazı durumlarda sağlanmaktadır. Yine bunun için de bazı şartları sağlamak gerekiyor. Birçok vatandaş erken emekliliğin hayalini kurarken erken emekliliğin şartlarını da internet üzerinden araştırıyor. Erken emekli olmak için gerekli şartlara dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Erken Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Erken Emekli Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Ülkemizde binlerce vatandaş emekli olmanın hayalini kurarken birçok vatandaşta erken emeklilik şartlarını araştırıyor. Normal şartlarda ilgili kanunlarca belirlenmiş yaş, sigortalılık günü ve prim ödemesi gibi çeşitli şartları sağlayan vatandaşlar emekli olmaya hak kazanıyor. Fakat bazı durumlarda bu yaştan biraz daha erken bir zamanda emekli olmak mümkün olabiliyor. Erken emeklilik şartlarını şu şekilde sayabiliriz;

Kadınlarda Doğum Borçlanması;

Sigortalı çalışan kadınlar doğum yapmasından dolayı sigortalarının kesilmesi durumunda doğum borçlanmasından yararlanabilmektedirler. Bunun için doğumdan önce sigortalı olmak, doğumdan sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak ve doğumdan sonraki 2 yıl içinde çocuğun sağ olması gerekmektedir.

Erkeklerde Askerlik Borçlanması;

Erkeklerde askerlik borçlanması prim kazanma ve yaşın geriye çekilmesi imkanı vardır. Bunun için erkelerin işe başlamadan önce askerlik yapması gerekmektedir. Yani sigorta girişi 1987 girişli olan bir erkek 1 yıl askerlik borçlandığında sigorta girişi 1986 olarak sayılabilmektedir. Ayrıca çalışırken askerlikten dolayı iş yerinden ayrılmak zorunda kalan erkeklerde askerlik yaptığı sürenin primini dışarıdan ödeyerek emeklilik için prim şartını da ödeyebilme imkanı kazanıyor. 

Tüm bunların yanında farklı durumlar için emeklilik borçlanması çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar arasında; doktora ya da uzmanlık eğitiminde, tutukluluk ya da gözaltında, yurtdışı hizmetinde, doktorların fahri asistanlıkta, kanuni grev ve lokavtlarda, avukatlık stajını sigortasız yapanların stajlarında geçen süreler gibi durumlar bulunmaktadır.

Yaştan Emeklilik

Yaştan emeklilik aynı zamanda kısmı emeklilik olarak da bilinmektedir. Vatandaşların yaştan emekli olabilmeleri için belirli bir prim günü, sigortalılık süresi ve yaşını doldurması gerekmektedir.  Yaştan emeklilikte 3600, 4500 ve 5400 prim günü ile emekli olabilirsiniz.

Evlat Edinmiş Kadınlar

Evlat edinen kadınlarda doğum borçlanması yaparak emekli olma hakkına sahip olabilmektedirler. Buna göre sigortalı olarak çalışan kadınlar 2 yaşından küçük bir çocuk evlat edinirlerse doğum borçlanmasından yararlanarak emeklilik yaşlarını erkene çekebilirler. 

Engelli Çocuk Sahibi Kadınlar

Başkasının bakımına muhtaç olan ağır engelli çocuğu olan vatandaşlar da erken emekli olma hakkında yararlanabiliyor. Buna göre engelli çocuğu olan kadınların çalışma günleri 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1.25 gün olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca bu tarihten itibaren prim gün sayılarının da dörtte biri indirilmiş oluyor. Bu şekilde engelli çocuğu olduğunu belgeleyen kadın çalışanlarda erken emeklilikten yararlanabiliyor.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın