Görüş Bildir
Haberler
YSK'dan 'Oy ve Ötesi Üyeleri Sandığa Gelmesin' Talebine Ret

etiket YSK'dan 'Oy ve Ötesi Üyeleri Sandığa Gelmesin' Talebine Ret

Onedio Medya
31.10.2015 - 15:45 Son Güncelleme: 31.10.2015 - 19:05

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü, yarın yapılacak olan seçimlerde Oy ve Ötesi Grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmamasını istedi. Diğer bir yandan YSK, Oy ve Ötesi'nin sandık alanı ve çevresine alınmaması yönünde iki vatandaşın yaptığı başvuruyu reddetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü, özellikle Oy ve Ötesi Sivil İnisiyatif Grubu'na ait hiçbir üyesinin sandık alanı ile çevresine alınmayacağını ve okullarda görevli amirler, sandık kurulu başkanlarına gerekli bilgilendirmenin yapılmasını istedi.

Emniyetin yazısında, şöyle denildi: “Oy verme günü olan 1 Kasım 2015 Pazar günü, sandık çevresinde ‘Bina sorumlusu, sandık kurulu başkanı ve memur üyeler, seçime katılan partilerin onaylı müşahitleri, sandık alanında kayıtlı seçmen, milletvekili ve milletvekili adayları, çağrılması durumunda kolluk güçleri, sandık başı işlemlerine engel olmamak koşuluyla medya mensupları haricinde kimse bulunamaz.’ hükmü dışında bulunanlar, özellikle Oy ve Ötesi Sivil İnisiyatif Grubu'na ait hiçbir üyesinin sandık alanı ve çevresine alınmayacaktır. Okullarda görevli amirler sandık kurulu başkanlarına sabahtan bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapacaklar ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.”

O belge:

O belge:

YSK, 'Oy ve Ötesi' için yapılan 2 başvuruyu da reddetti

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçime saatler kala Oy ve Ötesi Sivil İnsiyatif Grubu üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması konusunda iki vatandaşın yaptığı başvuruyu reddetti. YSK'nın bu kararı ışığında başta Oy ve Ötesi olmak üzere müşahit kartı bulunan sivil toplum kuruluşları üyeleri sandık başında seçimleri gözlemleyebilecekler.

İki vatandaşın YSK’ya yaptığı başvuruda, Oy ve Ötesi Grup üyelerinin siyasi partilerden aldıkları müşahit kartları ile sandık alanı ve çevresine girişlerinin Seçim Yasası'na aykırı olduğu savunulmuş, bu kartları veren siyasi partilerin de suç işlediği iddia edilmişti.

Ancak, YSK bu itirazları soyut görerek reddetti.

Oy ve Ötesi'nden açıklama

OY ve Ötesi Sivil İnsiyatif Grubu, seçime saatler kala, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'na Oy ve Ötesi grup üyelerinin sandık alanı ve çevresine alınmaması konusunda iki vatandaşın yaptığı başvuru üzerine bir açıklama yaptı. Oy ve Ötesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, görevlendirme belgesine sahip müşahitlerin Seçim Kanunu'na göre sandık çevresinde bulunma ve seçim işlemlerinin tamamını gözlemleme hakkına sahip olduğu belirtildi. 

Oy ve Ötesi Sivil İnsiyatif Grubu'nun konuya ilişkin yazılı açıklaması, şöyle:

'Tarafsız ve tamamen gönüllü bireylerin oluşturduğu Oy ve Ötesi Derneği, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri, dördüncü defa, seçim gününün şeffaflığı için, katılımcı demokrasi gereklerine uygun olarak, seçmenlerin süreçlere tarafsız ve uzlaşmacı katılımı amacı ile çalışmalarını sürdürüyor. Oy ve Ötesi'ne başvuran 66,275 seçmenden 57,143'ü siyasi partilere ve bağımsız milletvekili adaylarına yönlendirildi. Sandık müşahidi olarak görev alanlar ile gerçekleştirilen toplantılar ve sosyal medya yoluyla mevzuata dair bilgilendirmeler paylaşıldı. Siyasi partilerin görevlendirme belgesine sahip müşahitlerin hepsi 298 sayılı Seçim Kanunu ve 135 sayılı Genelge'ye göre sandık çevresinde bulunma ve seçim işlemlerinin tamamını gözlemleme hakkına sahiptir. Müşahitlerin bu hakkının engellenmesi seçim kanunun doğrudan ihlali anlamına gelir'

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
514
111
109
64
18
17
0