Görüş Bildir
Haberler
Emeklilik Başvurusu Nereye Yapılır? Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Emeklilik Başvurusu Nereye Yapılır? Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Müge Kakşi
02.09.2021 - 11:46

Ülkemizde milyonlarca vatandaş emeklilik hayali kuruyor. Çalışma hayatını tamamlamış ve gerekli şartları yerine getiren tüm vatandaşlar emeklilik başvurusu yapmak için neler gerektiğini merak ediyor. SSK (4A), BAĞKUR (4B), VE Emekli Sandığı (4C) sigorta sistemlerinin birine bağlı olarak çalışmış ve yaş ve prim ödemeleri gibi şartları yerine getirmiş vatandaşlar emekli olmaya hak kazanırlar. Tüm bu şartları sağlayan vatandaşların emeklilik başvurusunu nereye yapacağını ve başvuruda gereken belgelere haberimizde yer verdik. İşte, emeklilik başvurusu nereye yapılır? Emeklilik başvurusu için gerekli evraklar nelerdir? Sorularının cevapları...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uzun soluklu bir çalışma hayatı olan ve artık emekliye ayrılmak isteyen vatandaşlar emeklilik başvuru aşamalarını araştırıyor. 41, 4B ve 4C sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışmış ve diğer ilgili şartları yerine getirmiş tüm vatandaşların emeklilik başvurusu yapabilmek için bir kaç adım izlemesi gerekiyor. Bu adımlar gerekli evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamak ve sonrasında ilgili kuruma başvurmak. Emeklilik başvurusuna dair tüm işlemlerinin detayları haberimizde...

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Emeklilik şartlarını yerine getiren milyonlarca vatandaş emeklilik hayatına başlayabilmek için başvuruda bulunmak istiyor. Emeklilik yaşı gelmiş ve primleri eksiksiz olan vatandaşlar emeklilik başvurusu için bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmelidir. Ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) size başvuru için gerekli evrakları iletir.

İstenilen tüm evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayarak SGK'ya başvurduğunuzda SGK gerekli incelemeleri yaparak emekli olmanıza onay verir. Burada önemli olan SGK başvurusu sırasında vereceğiniz evraklardır. 

Emeklilik başvurusu için gereken evraklar şu şekilde;

  • Gelir belgesi muafiyet belgesi

  • İşten ayrılış belgesi

  • Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi (belge, emekliliğe hak kazandığınızın ispatı niteliğindedir.)

Ayrıca eğer başvuruda bulunan kişi (4B) yani Bağkur sigorta sisteminde çalıştıysa tüm bu belgelere ek olarak kişiye ait tahsis belgesi de talep edilmektedir. Unutulmamalıdır ki emekli olabilmek için 4A, 4B ve 4C sigorta sistemlerinden birine bağlı olarak çalışmanız şarttır. 

Ayrıca emeklilik başvurunuzun onaylanabilmesi için askerlik borçlanması ve doğum borçlanması gibi sigorta borçlanma durumlarını belge ile bildirmeniz gerekmektedir. Bu borçlanmalardan herhangi birine sahipseniz ilgili olan kurumlara giderek bunu bildirmeniz ve o kurumlar tarafından SGK'ya yazı gelmesi gerekmektedir. Tüm bu işlemler elektronik ortamda halledildiğinden süreç biraz uzayabilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın